Skive-studie med landets laveste ledighed bliver digital

Anni Larsen startede på studiet til produktionsteknolog, da hendes arbejdsplads lukkede og flyttede produktionen til udlandet. Undervejs på uddannelsen er det lykkedes hende at få nyt arbejde som kvalitetschef bl.a. hjulpet på vej af uddannelsen.
Foto: Dania
Anni Larsen startede på studiet til produktionsteknolog, da hendes arbejdsplads lukkede og flyttede produktionen til udlandet. Undervejs på uddannelsen er det lykkedes hende at få nyt arbejde som kvalitetschef bl.a. hjulpet på vej af uddannelsen.
Uddannelse:

Produktionsteknologer fra Skive har Danmarks laveste ledighed, og Erhvervsakademi Dania kan ikke følge med efterspørgslen fra erhvervslivet. Derfor går den nu online
Det sker lidt for ofte. En virksomhed ringer til Erhvervsakademi Dania i Skive og vil have fat i en produktionsteknolog-studerende, der snart er færdig.

”Og vi må bare svare, at desværre. Der er ikke flere på hylderne,” siger campuschef Cirsten Justesen.
Det går nemlig ret godt for beskæftigelsen af produktionsteknologer i det midt- og vestjyske. De nyeste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kun 0,7 procent af de produktionsteknologer, der blev færdige på Dania i 2017, i dag mangler arbejde.

Det er den laveste ledighed for alle nyuddannede produktionsteknologer i hele Danmark, der blev færdige i 2017. Til sammenligning er gennemsnitsledigheden på 8,6 procent, mens andre steder i landet topper statistikken med 22,4 procent.

”Vi klæder de studerende på til at være professionelle medarbejdere, som kan planlægge, organisere og udføre opgaver i en produktionsvirksomhed. Der er brug for produktionsteknologer i industrien som helhed, i regionen og i Skive,” forklarer Cirsten Justesen fra erhvervsakademiet.

Job og studie i ét
Derfor bliver uddannelsen nu digital. Det giver mulighed for, at alle fra hele landet kan få glæde af den succesfulde opskrift fra Skive, ligesom det tager hensyn til fx dem, der har erfaring fra produktionsvirksomheder og gerne vil bevare en vis tilknytning til deres nuværende job.
Det ville Anni Larsen, der i dag arbejder som kvalitetschef på Imerys, som forarbejder og handler med industrielle mineraler på Fur. Hun startede med at læse til produktionsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Skive, da hun som ufaglært medarbejder på Coloplast ville miste sit job, når fabrikken i Thisted lukkede ned. Mellem 2. og 3. semester lykkedes det hende at få jobbet hos Imerys, hvor hun skulle arbejde alle dage om ugen og ikke tre som ved Coloplast. Det har været hårdt at passe både job og studie, men arbejdet værd, og hun er i dag stolt.

”Jeg er glad for, at jeg har fået muligheden for at studere, mens jeg har mit fuldtidsjob. Det er ikke så skidt gået at få et job som kvalitetschef, mens jeg i princippet stadig er ufaglært. Onlineuddannelsen kan sikkert være godt for dem, som er klar på at studere på den måde,” siger Anni Larsen, der bor i Thisted.

Ligesom i virkelighedens erhvervsliv
Cirsten Justesen forklarer, at uddannelsen vil blive bygget op som problembaseret projektarbejde, hvor de studerende bidrager med egen erfaring og arbejder med projekter fra virksomhedssamarbejder. Det gør undervisningen mest mulig identisk med erhvervslivets behov.
”De studerende skal arbejde med stoffet fra dag 1 i studiegrupper, fordi det er sådan man løser udfordringer i erhvervslivet: I samarbejder, hvor man bruger sine erfaringer, drøfter muligheder og begrænsninger, og hvor man sætter sig ind i den viden, der er på området, man har brug for at vide noget om,” siger Cirsten Justesen.

Erfaringen med at lave onlineundervisning er stor på erhvervsakademiet, der både har 2-årige onlineuddannelser til hhv. finansøkonom og serviceøkonom med fokus på Travel Guide management. Fristen for at søge ind på uddannelsen er 5.juli kl. 12 sammen med de øvrige videregående uddannelser via optagelse.dk.

Fakta om produktionsteknolog

 • 2-årig videregående uddannelse i bl.a. Skive og Randers
 • Studiet både for faglærte og studenter uden faglig uddannelse
 • Undervisningen er i høj grad projektstyret
 • 4. semester foregår ude i en selvvalgt virksomhed i praktik
 • Fagene er fx ressourcestyring, produktudvikling, konstruktion, teknisk dokumentation, materialer og fremstillingsprocesser, kvalitetsstyring, produktionsteknik og automatisering
 • Færdiguddannede får jobs som maskinkonstruktør, miljøansvarlig, projektleder, produktionschef, teknisk indkøber, kvalitetschef, produktionsplanlægger mm.
 • Ledigheden for seneste hold nyuddannede er på 8,6 procent ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet på landsplan
 • For mere info se https://eadania.dk/uddannelser/produktionsteknolog/

FAKTA OM DANIA

 • Erhvervsakademi Dania udbyder videregående- og efteruddannelser på 8 campusser i Jylland
 • Det er i Grenaa, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive, Viborg og Hedensted
 • I alt udbyder Dania 25 korte videregående uddannelser inden for Business, Sundhed, Oplevelse, Marketing, Teknologi og Administration
 • Samlet er der 2500 fuldtidsstuderende på Dania, hvoraf 300 er internationale studerende
 • Derudover er 2700 deltidsstuderende på efter- og videreuddannelse
 • Erhvervsakademi Dania blev officielt indviet 1. januar 2009 og har 185 fuldtidsansatte medarbejdere.

 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk