Lokale datamatikere får job før sidste eksamen

Uddannelse:

Helena Madsen har allerede før sidste eksamen til datamatiker fået job. Udviklere som hende fra Erhvervsakademi Dania i Skive har nemt ved at finde job, viser nye beskæftigelsestal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Trods det er uddannelsen ikke overrendt af programmeringshungrende unge

Allerede to uger efter starten på sin praktik ved DEIF, der laver styringer til generatorer på bl.a. skibe og boreplatforme, bliver Helena Madsen hevet ind på chefens kontor.
Her bliver hun opfordret til at søge job som software designer ved dem og ender med at få tilbudt ikke bare et, men to jobs – og det 1,5 måneder før eksamenspapiret som uddannet datamatiker er i hus.

”Det var et kæmpe selvtillidsboost at være så eftertragtet. Det kom bag på mig,” smiler den 24-årige studerende fra Glyngøre, der var overrasket.

”Jeg mener ikke selv, jeg er den bedste på datamatikerholdet, men hvis jeg bliver bedt om at levere et produkt svarende til en Ford, vil jeg altid prøve levere en Ferrari,” smiler hun.

 

Attraktive uddannede
Helena Madsen er ikke den eneste lokale datamatiker, der har nemt ved at finde arbejde som nyuddannet.
Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 90,6 procent er i job eller i gang med en videregående uddannelse af de datamatikere, der blev færdig i Skive i 2017. Ser man på de reelle tal, svarer det til tre personer. Til sammenligning går 10,1 procent af alle datamatikere i Danmark ledige, viser tallene fra ministeriets datavarehus. Ser man på de reelle tal, er det 182 personer, hvilket svarer til to ledige pr kommune i Danmark.

De tal kender uddannelsens studiekoordinator på Erhvervsakademi Dania i Skive, Ove Thomsen, ganske godt. Hans forklaring er, at der er et godt match mellem datamatikere og virksomhederne i det midt- og vestjyske.
”Vi dækker et stort geografisk område i det midt- og vestjyske, hvor erhvervslivets små og mellemstore virksomheder er i vækst, samtidig med der er fokus på øget digitalisering generelt. Derudover er der en tendens til, at virksomhederne efterspørger medarbejdere med en formel it-uddannelse med især konstruktionskompetencer som eksempelvis datamatikere,” forklarer Ove Thomsen.

Overvældende praktiksamtale
”Hvad skal vi gøre for at få dig herud?”
De ord glemmer Helena Madsen aldrig. De blev sagt af DEIF i Skive, efter de lige har mødt hende.
Dengang var emnet et tre måneders praktikophold som en del af den videregående uddannelse til datamatiker.
Det blæste hende bagover.

”Jeg var helt overvældet over, at de siger sådan lige efter at have mødt mig,” smiler Helena Madsen, der under sin praktik har skabt et værktøj, der kan vise og sortere mange informationer.

Logik lokkede
Med så gode jobudsigter kunne man forestille sig, at Erhvervsakademi Dania var overrendt af programmeringshungrende unge, men sådan ser virkeligheden ikke ud. I gennemsnit går der 60 studerende på alle uddannelsens 5.semestre, og det kan måske godt undre.

”Behovet for datamatikere er større end udbuddet. Virksomhederne oplever, at de ikke kan tiltrække medarbejdere, men vi oplever i høj grad, at de unge ikke er opmærksomme på, at der faktisk er gode muligheder for videregående uddannelser og job lokalt i regionen, og derfor tiltrækkes af de større byer,” forklarer studiekoordinator Ove Thomsen.

For Helena Madsen blev datamatiker valgt, da hun kunne mærke, der skulle ske noget helt andet end de tidligere planer om at læse til psykolog. I første omgang prøvede hun kræfter med pædagogstudiet, men fandt ud af, at det mere var logik end mennesker, hun ville arbejde med. Det tog hun udgangspunkt i og fandt frem til datamatiker-uddannelsen på Erhvervsakademi Dania i Skive

”Jeg ville bruge sin logiske sans mere, og datamatiker passede perfekt til mig. Det er et lidt nørdet studie med nogle vildt dygtige undervisere, der brænder for arbejdet og sætter sig ind i den enkelte studerende,” smiler hun.

I fremtiden vil Helena Madsen bygge ovenpå sin uddannelse ved at tage diplomuddannelsen i softwareudvikling, som man også kan læse i Skive.

Fakta om Dania

  • Erhvervsakademi Dania udbyder videregående- og efteruddannelser i Grenaa, Hedensted, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive og Viborg
  • I alt udbyder Dania 25 videregående uddannelser inden for Business, Sundhed, Oplevelse, Marketing, Teknologi og Administration
  • Samlet er der 2500 fuldtidsstuderende på Dania, hvoraf 300 er internationale studerende
  • Derudover er 2700 deltidsstuderende på efter- og videreuddannelse via Dania
  • Erhvervsakademi Dania blev officielt indviet 1. januar 2009 og har 190 fuldtidsansatte medarbejdere.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk