Når børnene møder ind i Lærkereden i de kommende dage, er det til en anderledes dag, end den de kender. I stedet for at fordele børnene i de kendte rum, var lederen Ruth Kristensen klar med en anden idé: At leje sig ind i kolonihaver og sætte nogle festivaltelte op for at fordele børnene mest muligt. Forældre og medarbejdere har taget rigtig godt imod idéen.
’Kære jer derude. Hvis I har andre gode ideer til nogle væresteder for børn fra 0 - 6 år indtil 1.7. 2020 hører jeg gerne fra jer. Vi har byens bedste børn, forældre og personale. Jeg er klar ved telefonen.’ Sådan skrev Ruth Kristensen, der er leder af daginstitutionen Lærkereden, på sin Facebook-profil i fredags. Som så mange institutionsledere var hun i fuld gang med at finde ud af, hvordan hun bedst muligt kan åbne Lærkereden igen, så børnene kan komme sikkert af sted og både forældre og medarbejdere kunne være trygge ved genåbningen.
Derfor har hun i samarbejde med Kultur- og Familieforvaltningen i Skive Kommune besluttet, at de åbner den 16. april for de børn, hvor begge forældre arbejder og den 20. april for alle børn.
- Jeg fik hurtigt kontakt med en af ejerne af tre kolonihavehuse, der ligger lige over for Lærkereden. Han henvendte sig, fordi han rigtig gerne ville hjælpe os, sagde han. Og jeg var ude og kigge på dem i går. Jeg vidste bare med det samme, at det lige ville være noget for os, siger Ruth Kristensen.
- Der er god plads i kolonihaverne – både inde og ude. Samtidig fik jeg hurtigt bestilt både toiletvogne og festivaltelte til at sætte op ved daginstitutionen. Det betyder, at vi kan dele børnene op i små grupper, så de ikke er så mange sammen på ét sted. Og jeg må sige, at jeg er meget taknemmelig for og imponeret over både forældrenes og personalets opbakning til åbningsplanen. Når vi åbner, vil vi være helt klar, siger hun.
Slag i slag
For lige da Ruth Kristensen hørte statsminister Mette Frederiksen melde ud på sit seneste pressemøde, at dagtilbuddene nu skulle åbne igen, blev hun lige lidt svedt.
- Jeg må indrømme, at jeg først tænkte: ’Hvordan skal vi åbne igen uden at være for mange på ét sted? Og hvad vil forældrene og medarbejderne sige?’ Det gik der nok fem minutter med. Så tog fornuften over, og jeg begyndte at tænke i muligheder i stedet for. Lige pludselig gik det bare slag i slag. Jeg fik lejet kolonihaverne i løbet af en dag. Og da jeg i søndags sendte planen for åbningen ud til forældrene, var der bare opbakning hele vejen rundt. Der var ingen, der skrev, at de ikke turde sende deres børn af sted. Tværtimod var der flere, der med det samme svarede tilbage: ’Er der noget, vi kan gøre for at hjælpe?’ Det betyder rigtig meget, for den holdning smitter også af på børnene, siger hun.
Og der var noget, forældrene kunne hjælpe med. Ruth Kristensen kunne godt bruge nogle ekstra hænder til at hjælpe med at sætte festivalteltene op. Teltene kommer onsdag eller torsdag, og så vil en gruppe af forældre være klar til at gå i gang.
Vendte lidt på hovedet
- Jeg er også meget glad for, at vi dermed kan sende et fint og stærkt signal til børnene om, at der er fuld opbakning til genåbningen. De kan se, at der er forældre, der hjælper til. Det viser også børnene, at vi faktisk godt kan få en tryg hverdag til at fungere, selv om den kommer til at se helt anderledes ud, end den de er vant til. Det er virkelig mit og medarbejdernes håb, at børnene vil tænke tilbage på denne tid som en periode, hvor børnehaven på mange måder vendte lidt på hovedet, men at det var sjovt at prøve, fordi det både var anderledes og spændende. Og hvor ingen var bange for at blive smittede, siger hun.
Det sidste er vigtigt for både medarbejderne og forældrene.
- Vi vil gerne stå på mål for, at vi har gjort alt, hvad vi kan for at blive klar. Vi lever fuldt ud op til de retningslinjer, myndighederne har udstukket. Men det kunne vi heller ikke have gjort, hvis det ikke var det gode samarbejde, vi har haft med forvaltningen og kommunens krisestab. Det er vigtigt for mig at understrege, at vi er klar, fordi vi alle – både forældre, medarbejdere og forvaltning – i fællesskab har løftet den store opgave. Der er ingen, der har sagt, at de altså havde påskeferie. Alle har kastet sig over arbejdet med at få Lærkereden gjort klar. Det er jeg meget taknemmelig for.