Mere end 60 medarbejdere i Skive Kommune har meldt sig til et e-læringsforløb, der skal klæde dem på til at give en hånd med i plejesektoren, hvis det skulle blive nødvendigt. De to første hold kører i denne uge, de næste efter påske. Og en af deltagerne er med, ’fordi vi er nødt til at gøre noget.’
På få dage er det lykkedes Skive Kommune at få to hold til e-læringsforløb, der skal ruste deltagerne til at træde til i plejesektoren, stablet på benene. Hvis behovet skulle opstå. Der er endnu ingen, der ved, om det bliver aktuelt. Det kommer helt an på udviklingen i antallet af smittetilfælde i plejesektoren.
Der er tale om medarbejdere, der kommer fra vidt forskellige faggrupper, som ved at deltage i e-læringsforløbet har meldt sig klar til at træde til, hvis det bliver nødvendigt. Og der er ikke engang bare fyldt op på de to første hold, der kører i denne uge. Yderligere 20 står klar i ugen efter påske.
- Det er så flot, og vi er meget, meget taknemmelige og imponerede over, at så mange af vores medarbejdere med så kort varsel har meldt sig klar til at give en hånd med, hvis vi får brug for det, siger Jan Lund-Andersen, der er direktør i Kultur- og Familieforvaltningen i Skive Kommune og talsmand for kommunens krisestab.
- Selv om det er sket efter aftale med de faglige organisationer, MED-systemet og de enkelte medarbejdere, er det rigtig dejligt at vide, at så mange er klar til at bidrage. Det siger virkelig noget om deres engagement, ansvarsbevidsthed og samfundssind. Samtidig vil jeg gerne understrege, at det ikke er der, vi er endnu. Øvelsen her handler om at være forberedte, hvis behovet skulle opstå, siger han.
Klar til at træde til
En af deltagerne på det første kursus, der startede mandag morgen, er Thomas Mikkelsen. Han er uddannet pædagog og arbejder til daglig som børnehaveklasseleder. Når han er igennem e-læringsforløbet, der kører over to dage, vil han være klar til at træde til i plejesektoren. Også selv om det er noget helt andet end det, han plejer at beskæftige sig med.
- Vi er som samfund nødt til at gøre noget. Vi kan jo ikke bare sidde og vente på, at coronakrisen går over. Vi skal være klar, hvis udbredelsen af smitte udvikler sig endnu hurtigere, end vi kan forestille os lige nu. Derfor er jeg nu i gang med dette kursus, siger han.
Hvis Thomas Mikkelsen bliver sendt ud for at arbejde på et plejehjem eller i hjemmeplejen, vil det ikke være helt uvant for ham. Han har erfaring med området fra et tidligere job på et bosted for ældre handicappede. Men det er ikke nogen ønskedrøm for ham at skulle arbejde i et miljø, hvor man kan få til opgave at pleje en borger, der kan være smittet med covid-19. Alligevel er han klar til at rykke ud.
- Jeg tror, de fleste af os er meget opmærksomme på at undgå smittefaren. Ikke bare i forhold til os selv, men også vores familier. Så hvis jeg bliver sendt ud og dermed kommer i kontakt med andre mennesker, vil jeg jo alt andet lige udsætte mig selv og min familie for en større smittefare. Men når det er sagt, så er hovedsagen for mig, at vi alle må bidrage til at komme så godt som muligt for at komme igennem denne vanskelige tid. Jeg skal nok tage min tørn, hvis det kommer dertil, siger han.
E-læringsforløbet klæder deltagerne på til at varetage opgaver inden for personlig pleje, hygiejne, dét at give medicin m.m.