Sundhedsplejen er i fuld gang – men på en anden måde

Sundhedsplejerske Pia
Foto: Skive Kommune
Sundhedsplejerske Pia
Sundhed og velvære:

Sundhedsplejen i Skive Kommune har travlt, men de arbejder på en meget anderledes måde, end de er vant til. Og så venter de på at få den nyeste retningslinje fra Sundhedsstyrelsen på skrift. Den vil åbne for muligheden for hjemmebesøg hos familierne i stedet for, at al vejledning for tiden foregår via telefonen. Det ser sundhedsplejerske Pia Esbjerg Larsen meget frem til.

Der er masser af aktivitet i sundhedsplejen i Skive Kommune for tiden. Men uden de hjemmebesøg, som normalt er omdrejningspunktet for familiernes kontakt med sundhedsplejerskerne. Derfor taler Pia Esbjerg Larsen rigtig meget i telefon for tiden. Eller står i en carport og svarer på spørgsmål på lang afstand. Eller stiller vægten, som barnet skal vejes på, på trappen, så forældrene selv kan tage den og veje deres barn, mens hun selv sidder i sin bil og venter på at blive ringet op og få at vide, hvad barnet vejer.

- Det er altså frustrerende ikke at kunne komme i hjemmene og se, hvordan barnet trives. Jeg savner virkelig den tætte kontakt med familierne. Men når det er sagt, så går det også sådan her. Der er stor forståelse blandt forældrene, og de vil jo helst heller ikke have nogen ind på grund af den smittefare, vi alle er meget opmærksomme på lige nu, siger hun.

Opblødning på vej
Men hun og hendes kolleger venter på, at nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen bliver meldt ud. Så vidt de er orienterede, vil de bløde op for den hidtidige praksis baseret på de første udmeldinger om ikke at tage på hjemmebesøg.

- Der vil i så fald ikke blive gået på kompromis med sikkerheden. Besøgene vil komme til at vare højst 15 minutter, og vi vil stå på afstand af forældrene. Vi vil tage de samme forholdsregler som alle andre, siger Pia Esbjerg Larsen.

- Vi vil måske også skulle skifte tøj imellem besøgene som en ekstra sikkerhed for, at der ikke på nogen måde kan bæres smitte med fra ét sted til et andet. I det hele taget vil de ekstra forholdsregler, der gælder nu, betyde, at vi skal sætte mere tid af mellem besøgene, og dermed nok ikke nå helt så mange om dagen, som vi plejer. Desuden vil vi prioritere besøgene hos familierne med børnene, der er op til to måneder gamle.

Bruger billeder, Facetime og Skype
Pia Esbjerg Larsen ser meget frem til de nye retningslinjer.

- Det giver så god mening. Det vil også være med til at forebygge genindlæggelser, hvis nu amningen ikke fungerer helt, som den skal, eller familierne på andre måder kommer lidt skævt i gang. Der gør det altså en stor forskel at kunne se, hvad det er, forældrene eventuelt har brug for hjælp til. Tit er det blot nogle gode råd, de skal have, så løser det hele sig, siger hun.

- Lige nu bimler min telefon også med billeder af eksem, bleer, bryster og alt det, som de nybagte forældre har brug for råd og vejledning til. Vi bruger også Skype og Facetime i stor stil. Vores telefoner er åbne, så forældrene kan bare kontakte os i det omfang, de har brug for os. Det gør de også, og vi gør alt, hvad vi kan for at svare så godt som muligt på deres spørgsmål. Der er bare situationer, hvor den nære kontakt med familierne er mere afgørende end i andre. Det betyder utrolig meget for os som sundhedsplejersker, at vi kan se og mærke barnet. Det betyder også meget for forældrene, at vi kan sidde sammen og tale om det, de har brug for at få vendt.

Godt med hjemmebesøg
Det gælder også i kontakten med sårbare familier. Pia Esbjerg Larsen synes, det er nemmere at vejlede dem i forbindelse med et hjemmebesøg.
- Dem skal vi være særligt opmærksomme på. Og det er vi også. Det vil være rigtig godt for vores arbejde med dem, at vi igen får muligheden for at komme hjem til dem. Selv om det indtil videre kommer til at foregå på en anden måde, end den vi er vant til.

Sundhedsplejerskerne i Skive Kommune har alle tilmeldt sig jobbanken hvor Skive Kommune søger om ’sundshedsfaglig corona-assistance.’ Den har kommunen oprettet, fordi det forudses, at der vil blive brug for ekstra sundhedsfaglig arbejdskraft i forbindelse med den aktuelle krise.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk