Prøv ny hudtypeguide og bliv sikker i solen

Foto: Pixabay
Sundhed og velvære:

Blå øjne, lyst hår og mange fregner. Der er flere faktorer, der afgør, hvor udsat din hud er for at blive solskoldet. Med en ny hudtypeguide fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne kan du nu få hjælp til at bestemme din hudtype, så du bedre kan solbeskytte dig efter din huds behov.

I den nye hudtypeguide bestemmes din hudtype ud fra nogle få spørgsmål om blandt andet hår- og øjenfarve.

- Uanset din hudtype er solbeskyttelse vigtig, og solrådene om skygge, solhat og solcreme gælder for alle. Men det er forskelligt hvor meget sol, vi kan tåle, og det afhænger i høj grad af vores hudtype. Med den nye hudtypeguide kan du blive klogere på, hvor sart din hud egentlig er, siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Mange danskere har sart hud. Faktisk har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2, hvilket er de to hudtyper, der lettest bliver solskoldet.

Hudtypeguiden findes i Solkampagnens app UV-INDEKS. Desuden vil Kræftens Bekæmpelses frivillige tage en fysisk version af hudtypeguiden med ud til arrangementer i det danske sommerland.                                        

Sidste sommer fik næsten en fjerdedel af danskere i alderen 15-64 år en solskoldning i Danmark

Selvom danskerne generelt er gode til at beskytte sig mod solen, så blev 23 pct. af de 15-64-årige danskere solskoldet i den danske sommer i 2015. Den nye hudtypeguide skal hjælpe med at nedbringe det tal.

Ud over at give et bud på din hudtype, fortæller hudtypeguiden hvor kort tid, du kan være ude i solen ved et givent uv-indeks, før du risikerer en solskoldning . Når sommeren er på sit højeste i Danmark, kan uv-indekset komme op på 7. Her vil langt de fleste danskere risikere solskoldning allerede inden en halv time, hvis ikke de er solbeskyttet.

- Hvis du kobler uv-indekset med resultatet af hudtypeguiden, får du en personlig vurdering af , hvor lidt der egentlig skal til, før du risikerer solskoldning selv i Danmark – hvis du ikke solbeskytter dig. Det kan forhåbentlig hjælpe os til at forebygge solskoldninger på kort sigt og kræft i huden på længere sigt, siger Mette Melgaard, Programchef i TrygFonden.

Bemærk, at hudtypeguiden kun er vejledende, og det er vigtigt at huske sin sunde fornuft i solen og altid være opmærksom på forandringer i huden.

UV-INDEKS app – nu med indbygget hudtypeguide
Den gratis app UV-INDEKS giver dig det forventede uv-indeks for både ind- og udland, og du kan se, hvilken indvirkning skydækket har på indekset. Få en advarsel ved højt uv-indeks ved at tilføje dine egne favoritsteder, og brug hudtypeguiden til at blive klogere på solbeskyttelse af netop din hud. UV-INDEKS er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Huden tager skade hver gang
Jo mere uv-stråling man udsættes for, og jo flere solskoldninger man får, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden. Uv-strålingen er kraftigere i sommeperioden end resten af året, så derfor er det ekstra vigtigt at solbeskytte sig, når sommeren er over os.

Uv-stråling og kræft i huden
Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 % af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier

Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden

’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft.

Ved udgangen af 2013 var der mere end 155.000 danskere, der på et tidspunkt i livet havde fået konstateret kræft i huden. Det gør kræft i huden til den hyppigste kræftform i Danmark. Hvert år konstateres ca. 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft og 15.500 nye tilfælde af almindelig hudkræft i Danmark.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk