Plejecentre melder klar til udebesøg

Foto: Skive Kommune
Sundhed og velvære:

Der går ikke mange dage, før de første pårørende kan komme på besøg på kommunens plejecentre. Der bliver tale om en løbende åbning, idet der er forskel på de fysiske forhold på centrene.

Sundhedsstyrelsen har i dag sendt retningslinjer for udebesøg på plejecentrene. Dermed kan kommunen nu få styr på de sidste detaljer, som skal sikre, at udebesøgene kan gennemføres, så det er trygt og forsvarligt for både beboere, pårørende og medarbejdere.

- Vi er i fuld gang med at tygge retningslinjerne igennem for at blive helt skarpe på præcist, hvordan vi kan gennemføre udebesøg og samtidig minimerer risikoen for smitte med corona. Vi forventer at kunne åbne op på de første steder i løbet af de kommende dage. Men eftersom der er stor forskel på de fysiske udeforhold på vores plejecentre, vil der være nogle af dem, som vil åbne for udebesøg lidt senere end andre, siger Jan Lund-Andersen, talsmand for kommunens krisestab og direktør for Kultur og Familieforvaltningen.

Drivhuse og pavilloner
Udmeldingen om at der vil blive åbnet for udebesøg kom allerede for et par uger siden. Og imens kommunen ventede på retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, har plejecentrene arbejdet på at finde brugbare modeller lokalt.

- Detaljerne vil være lidt forskellige på de enkelte plejecentre. Men generelt vil det være sådan, at vi forsøgt at se på de eksisterende muligheder såsom drivhuse eller pavilloner og gøre dem klar. Derudover har vi allieret os med den kommunale Entreprenørgård, der er behjælpelig med at opsætte og klargøre med fleksible pavilloner, der opsættes ude på arealer tæt ved det enkelte plejecenter. Her er de også ved at gøre klar med stole, gasvarmere, m.m. Det hele forventes at stå klar i løbet af de kommende dage, fortæller Jan Lund-Andersen.

Utrolig forstående
Et af stederne, der har været i gang med forberedelserne, er Selde Ældrecenter. I går fik de stillet en pavillon op, der skal bruges, når de pårørende kommer på besøg. For der skal stadig holdes to meters afstand, de må ikke give kram, håndtryk og kindkys, og der skal fortsat være stort fokus på hygiejne – det vil sige vask eller afspritning af hænder m.m.

- Vi glæder os rigtig meget til, at vores beboere igen kan få besøg. Det betyder meget for dem. Men når det er sagt, så har de altså hele vejen igennem været helt utrolig forstående over for situationen. De er taknemmelige for, at vi gør så meget for at passe på dem, snarere end trætte af, at vi skal gøre tingene på en anden måde for tiden. Derfor tror jeg også, at det er glæden over igen at kunne se de pårørende, der vil fylde dem i stedet for ærgrelsen over, at de ikke vil kunne få et knus. Alle er helt med på, at vi skal gøre noget ekstra for at passe på hinanden for tiden, siger Lone Boll Rasmussen, der er social- og sundhedshjælper på Selde Plejecenter.

Der har de også gået mange ture med de ældre i løbet af den tid, der har været lukket for besøg fra de pårørende.

- Vi har været meget opmærksomme på at give dem så god en hverdag som muligt. Så vi har været ude og plukke blomster med dem og kigget ud over vandet.  Vi har også kunnet tage hensyn til ønsker hos nogle borgere – eksempelvis besøg ved kirken, som igen betyder meget og hvor beboerne udviser stor taknemmelighed, siger hun.

- Det har også været nemt at gøre noget ekstra for beboerne, fordi de pårørende har været så gode til at sende blomster og chokolade, som vi har kunnet nyde sammen. Og lige nu er de bare rigtig glade for, at de snart igen kan få besøg. Det er dejligt at opleve.

Alle glæder sig
Fra Skive Kommunes side er der for længst taget hul på alle de forberedelser, der på forhånd har været mulige at køre i stilling til besøgene fra de pårørende.

- Vi ved, at mange både beboere og de pårørende har glædet sig længe, og vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan for at det kan ske så hurtigt som muligt. Men samtidigt må det ikke ske hurtigere end, at vi kan sikre både tryghed og sikkerhed for vores beboere og de pårørende. Vi har i Skive Kommune kun haft ét smittetilfælde samlet set på vores plejecentre og i vores botilbud. Det er vigtigt for os, at vi gør alt hvad vi kan for fortsat at ligge i den lave ende blandt landets kommuner, når det kommer til antal smittede på vores plejecentre, siger Jan Lund-Andersen.

Skive Kommune vil annoncere åbningen af de enkelte centre på kommunes hjemmeside, og desuden vil der blive udsendt en skriftlig information til beboere samt den pårørende, der er anvist som kontaktperson.

Lavpraktisk vil det foregå sådan, at der bliver mulighed for booking af et udebesøg på det lokale center. Det enkelte plejecenter vil fordele besøgene, så alle der ønsker det får mulighed.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk