Kun med kondom – er I alene i sengen

Sundhed og velvære:

Igen i år er der gang i oplysningskampagnen ”Pas på hinanden - Kun med Kondom” med fokus på unge, sex og kønssygdomme.

Sundhedscenter Skive er sammen med nogle af kommunens skoler aktive i kampagne ugerne. 

Mange unge bruger ikke kondom, og samtidig undervurderer de risikoen for at blive smittet med en sexsygdom. Derfor sætter Sex & Samfund, i samarbejde med Sundhedsstyrelsen et særlig fokus målrettet de unge.

I Skive tager kommunens sexologiske rådgiver på turné til Gymnasiet, Ti’eren og ungdomsskolen. De unge får udleveret en lille quiz om sikker sex, og de får mulighed for at få svar på spørgsmål, lige som de også får tilbudt gratis kondomer.

Sexologisk rådgiver og fysioterapeut Hanne Pedersen ved Sundhedscenter Skive forklarer at: ”Kun med Kondom kampagnen er mere end bare at dele gratis kondomer ud til kommunens unge. Det er en oplagt mulighed for at komme i dialog med de unge, og de unge får muligheden for at stille de spørgsmål de går og tumler med i hverdagen.”

Sexsygdom uden symptomer
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af klamydia tilfælde er steget igen i år. i 2016 er der konstateret 34.132 tilfælde af klamydia, hvilket er en stigning på 7,7 % i forhold til 2015, hvor tallet er 31.692.

Det er især de unge, der smittes. I 2016 er 8 ud af 10 af klamydia tilfældene konstateret blandt de 15-29 årige. I Skive Kommune blev der i 2015 konstateret at 22 ud af 1000 unge i aldersgruppen 14-29 år havde haft klamydia.  

Undersøgelser viser, at unge undervurderer risikoen for at blive smittet. De beskytter sig mod uønsket graviditet på andre måder og kondom er sjældent et emne, der bliver bragt på banen forud for sex.

Klamydia er en alvorlig sygdom, som man kan være smittet med uden at vide det. Ubehandlet klamydia kan bl.a. medføre nedsat fertilitet, graviditet uden for livmoder, kroniske underlivssmerter hos kvinder og i betændelse i bitestiklerne hos mænd. Bliver man ikke behandlet for infektionen, kan det have alvorlige konsekvenser. Ifølge Sex og Samfund bliver omkring 500 kvinder sterile hvert år pga. ubehandlet klamydia.

”Klamydia kan forebygges ved brug af kondom, og derfor går vi ud med en kampagne i denne uge, der skal opfordre unge til at bruge kondom og gøre opmærksom på de mulige konsekvenser ved at få klamydia. Vi opfordrer også personer med risikoadfærd til at blive testet og behandlet, hvis de har en infektion, og ved at de også får deres partnere testet”, siger Niels Sandø. 

Kun med Kondom
Kun med Kondom er Sundhedsstyrelsens årlig oplysningskampagne til unge. Kampagnen gennemføres i uge 37 og 38 på Facebook, Instagram og på lokalt plan. Det sker med uddeling af gratis kondomer, kondom‐jeopardy og særlige fredagsbarer på uddannelsesinstitutioner i de fleste af landets kommuner.

Er man ung i Skive Kommune, er man altid velkommen til at kontakte sexologisk rådgiver og fysioterapeut   Hanne Pedersen i Sundhedscenteret på Resenvej i Skive og få yderlige information, råd og vejledning.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk