Flere piger i Skive bliver vaccineret mod livmoderhalskræft

Sundhed og velvære:

Det seneste halvandet år er antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret steget markant – også i Skive. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men vi er ikke i mål endnu, mener den lokale formand for Praktiserende Lægers Organisation i Skive, Charlotte Eithz, der opfordrer endnu flere piger i Skive Kommune til at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at andelen af HPV-vaccinerede piger fra årgang 2004 er steget fra 12 til 53 pct. på landsplan siden maj måned sidste år. Denne positive fremgang har de unge piger i Skive i høj grad bidraget til. Her er vaccinationsdækningen nemlig mere end firedoblet på halvandet år med en stigning fra 14 til 55 pct. blandt piger født i 2004. Og for piger født i 2003 er tallet nu oppe på 66 pct. for hele Skive Kommune.

Praktiserende læge Charlotte Eithz, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Skive, glæder sig over, at stadig flere piger og deres forældre sig ja tak til vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer:

"Vi har gennem det sidste halvandet år oplevet en markant stigning i antallet af piger, der vælger at få HPV-vaccinen. Faktisk er vi i vores klinik oppe på en vaccinationsdækning på 84 pct. for årgang 2004 – altså næsten det niveau, der var tilbage i 2012,” fortæller Charlotte Eithz, der til daglig er privatpraktiserende læge.

Den første kræftform vi kan forebygge med vaccination
Også i Skive Kommune er der dog stadig for mange piger, der ikke får den vigtige vaccine, som kan forhindre 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Charlotte Eithz understreger derfor også, at der fortsat er behov for information.

”Vi taler fortsat med forældre, der er i tvivl om, hvorvidt deres børn skal have vaccinen. Det er ofte bekymringen for bivirkninger, der fylder. Men vi taler med dem om, at der jo er bivirkninger ved alle vaccinationer. Holder man det op imod den potentielle gevinst, der er ved denne vaccine – at man kan forhindre livmoderhalskræft og andre kræftformer – så er de ikke længere i tvivl,” siger Charlotte Eithz og fortsætter:

”Det er den første kræftform, som vi har mulighed for at forebygge med en vaccine, og derfor håber vi selvfølgelig, at endnu flere piger kommer til os for at få vaccinationen inden deres seksuelle debut.”

HPV-vaccination er gratis, indtil man fylder 18 år. Det gælder også for dem, der er påbegyndt vaccination, men ikke er blevet færdige endnu. Så hvis man ønsker at blive beskyttet mod livmoderhalskræft og er mellem 12 og 18 år, er det en god idé at tage en snak med sin læge og få taget stilling, mens HPV-vaccinen er gratis.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk