Få midtjyder bliver allergivaccineret

Husstøvmider trives i soveværelset, hvor luftfugtigheden som regel er høj. Hvis du har allergi over for husstøvmider kan du få symptomer som høfeber og astma.
Foto: Shutterstock/Maskot
Husstøvmider trives i soveværelset, hvor luftfugtigheden som regel er høj. Hvis du har allergi over for husstøvmider kan du få symptomer som høfeber og astma.
Sundhed og velvære:

749 midtjyder blev sidste år vaccineret mod husstøvmideallergi, selvom over 100.000 lider af sygdommen med forringet livskvalitet til følge. Geografisk ulighed kan mindskes med ny behandlingsform.

Om husstøvmideallergi

Husstøvmider er den mest almindelige årsag til allergi i verden. Der menes at være op mod 200 millioner patienter med allergi forårsaget af husstøvmider på verdensplan. Allergien udvikles tidligt i livet, og den er til stede hele året. Undersøgelser viser, at hos en ud af ti voksne med allergisk rhinitis (høfeber) er livskvaliteten væsentligt forringet som følge af deres sygdom. Forbindelsen mellem allergisk rhinitis og allergisk astma er veldokumenteret, og langt størstedelen af de patienter, der lider af allergisk astma forårsaget af husstøvmider, har også allergisk rhinitis.

Selvom over 100.000 midtjyder ifølge en ny undersøgelse foretaget af Webpol for den danske allergivaccinevirksomhed ALK lider af husstøvmideallergi, så er det kun et lille antal patienter, der bliver vaccineret mod sygdommen, der forringer livskvaliteten og risikerer at udvikle sig til astma, hvis den ikke behandles. Det er kun allergivaccination, som kan forebygge astma.

Sidste år kom 749 midtjyder med husstøvmideallergi i behandling med allergivaccination, viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen. Det findes der en god forklaring på, mener Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivaccinevirksomhed ALK:

"I praksis er det kun højt specialiserede læger, der tilbyder injektionsbehandling mod allergi, og de er typisk placeret i de større byer. Behandlingen er derfor svært tilgængelig for de patienter, der bor uden for de store byer og for hvem de mange injektioner og lægebesøg, som traditionel allergivaccination kræver, bliver en forhindring", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

I dag er der omkring 11.000 patienter i behandling med allergi immunterapi i hele landet, hvoraf knap 2.400 behandles for husstøvmideallergi.

Geografisk ulighed kan mindskes

Konsekvensen af at speciallægerne fortrinsvis findes i de store byer er, at adgangen til behandling ikke er den samme i hele landet, og at ikke alle patienter med behov for behandling bliver behandlet. Denne ulighed kan mindskes med en ny behandlingsform.

"Vi ved fra flere studier, at allergisk høfeber kan udvikle sig til astma, og tidlig diagnose og en rigtig behandling er derfor meget vigtig. Derfor er det godt, at allergivaccination mod husstøvmideallergi nu kan fås i tabletform. Det kan være med til at rette op på den skævhed, der i dag er i behandlingen herhjemme", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

Tabletten skal tages én gang dagligt og kan tages derhjemme, efter den første tablet er blevet taget under lægeligt opsyn.

Allergivaccination går ud på, at man i en treårig periode får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på. Dermed genopbygger man immunforsvarets tolerance, så den allergiske reaktion mindskes. Dette betyder for nogle, at de kun har meget få symptomer og for andre, at de svære symptomer mindskes. Antallet af dage med svære symptomer forårsaget af husstøvmideallergi kan halveres. Allergivaccination virker også efter behandlingen er afsluttet.

Patienter bør konsultere egen læge, hvis de ønsker at finde ud af, om allergivaccination er relevant for dem.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk