Ulovligt fyrværkeri er farligt og strafbart

Politi og retten:

Hold dig langt væk fra krysantemumbomber og kanonslag - de farlige og ulovlige, og politiet i hele landet vil forfølge dem, som overtræder loven. Køb kun lovligt fyrværkeri og kontakt politiet, hvis du har viden om ulovligt fyrværkeri.

Det er typisk drenge og mænd, som kommer til skade med fyrværkeri, men Rigspolitiet opfordrer alle til at holde sig helt væk fra ulovligt fyrværkeri:

- Lovligt og godkendt fyrværkeri sælges i rigtige butikker, mens det ulovlige farlige fyrværkeri handles andre mere lyssky steder. Køb aldrig ulovligt fyrværkeri som kanonslag og krysantemumbomber - de har før kostet menneskeliv og alvorlige skader, siger vicepolitiinspektør Henrik Framvig, Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter (NFC).

Derudover er det strafbart købe, sælge og besidde ulovligt fyrværkeri.

- Politi og anklagemyndighed vil forfølge lovovertrædelser - og det kan koste fængsel, hvis man er involveret i, at nogen kommer til skade eller dør, siger vicepolitiinspektøren.

I årets løb har politiet foreløbig rejst ca. 500 sigtelser for forskellige overtrædelser af fyrværkeriloven. Dertil kommer overtrædelser af andre love, hvor fyrværkeri er anvendt, for eksempel ødelæggelse af andres ting.

Farligt fyrværkeri beslaglagt og skadeliggjort
Også i år har politiet beslaglagt eller uskadeliggjort adskillige krysantemumbomber - bl.a. fordi borgerne henvender sig.

- Stor ros til dem, som reagerer og kontakter os. Har man viden om salg eller besiddelse af farligt ulovligt fyrværkeri - så ring straks til politiet, opfordrer Henrik Framvig.

Brug sikkert og lovligt fyrværkeri
Du kan kende godkendt fyrværkeri ved, at det er mærket med en 'CE'-mærkning eller et 'SIK'-nummer.

Se fotos af krysantemumbomber og kanonslag, som du altid skal undgå, nedenfor.

Fyrværkeri må skydes af seks dage om året
Der må kun fyres raketter, batterier og heksehyl af i seks dage omkring nytår - fra den 27. december til og med den 1. januar ifølge fyrværkeriloven. Straffen for at overtræde loven er bøde eller i skærpende tilfælde fængsel op til to år.

De fem fyrværkeriråd
Når du anvender fyrværkeri, er det vigtigt at have en så sikker adfærd som muligt for at undgå ulykker. De fem fyrværkeriråd er:

1. Brug altid beskyttelsesbriller 
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden 
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet 
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Foto: PolitietFoto: Politiet

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk