Politi: Husk lyset

Foto: Rigspolitiet
Politi og retten:

Når vejret byder på regn, sne og tåge, så nedsættes sigtbarheden betragteligt. Det gør det sværere at se hinanden i trafikken og understreger behovet for korrekt lygteføring.

”Når efteråret er over os og den mørke tid begynder, oplever vi bilister, der glemmer at tænde deres baglygter, og det er særligt et problem når sigtbarheden nedsættes pga. regn, sne, tåge og tusmørke”, siger politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter: ”Det manglende baglys kan føre til farlige situationer og ulykker i trafikken, da det er svært for andre trafikanter at se dem uden lys”.

Frem til juli 2016 blev mange biler solgt med specielt kørelys, hvor baglygterne ikke tænder automatisk. Ejer man sådan en bil, hvor baglygterne ikke tænder automatisk, og hvis man har tendens til at glemme at tænde dem, kan man få det lavet på et værksted, så baglygterne også tænder, når motoren startes.

Som bilist er man selv ansvarlig for at bilens lygter virker, og lyset er korrekt, derfor bør man inden man kører ud i trafikken kontrollere, at bilen lever op til kravene.

  • Gå rundt om bilen og se at alle lygter virker.
  • Parker eventuelt en meter fra en væg, og se om vinklen på lyskeglen falder korrekt, jf. forskrifterne.
  • Kontroller at køretøjet ellers er lovligt og i forsvarlig stand.

Fra solopgang til solnedgang (uden for lygtetændingstiden) skal man som bilist anvende nærlys, dog kan tågelys i kombination med positionslys eller særligt kørelys også anvendes.

Fra solnedgang til solopgang samt ved nedsat sigtbarhed, hvor det regner, sner, er tåget eller er tusmørke skal nærlys som minimum anvendes. Forkert lygteføring kan som minimum resultere i en bøde på 1.000 kr.

Undersøgelse af slukkede baglygter i trafikken:
I en undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik i januar 2018 blandt 1.664 bilister, som jævnligt kører bil, blev bilisterne spurgt:

Hvor mange bilister, der inden for de seneste tre måneder har oplevet andre bilister, som ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller tåget?

Hovedstaden: 71 %
Sjælland: 73 %
Syd- og Sønderjylland: 61 %
Fyn: 74 %
Østjylland: 72 %
Midt- Vestjylland: 72 %
Nordjylland: 69 %.
Hele landet: 70 %

Har du inden for de sidste tre måneder været involveret i en kritisk situation, fordi en anden bilists baglygter ikke var tændt i mørke eller tåge? (kun landsdækkende tal):

Nej: 87 %
Ja, enkelte gange: 10 %
Ja, flere gange: 2 %
Ved ikke: 1 %

Har du inden for de sidste tre måneder været involveret i et uheld, fordi en anden bilists baglygter ikke var tændt i mørke eller tåge? (kun landsdækkende tal):

Nej: 98 %
Ja, enkelte gange: 1 %
Ja, flere gange: 1 %

Cyklister
Hvis cyklen er det fortrukne transportmiddel, er synlighed ligeså vigtig, som hvis man kører i bil. Når sigtbarheden nedsættes på grund regn, sne, tåge eller tusmørke skal man også som cyklist gøre sig synlig for andre trafikanter. Det kan man gøre ved at:

  • tænde cykellygterne,
  • iføre sigtrafikvest,
  • anvende reflekser,
  • sikre at din cykel ellers lever op til lovkravene.

Om man er i bil, på knallert, på cykel eller gående, så er opfordrer politiet til, at man skal passe på hinanden og være synlige i den mørke tid – så er der nemlig større sandsynlighed for, at alle kommer sikkert hjem.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk