e-handel og MobilePay stiger stødt

Penge og økonomi:

For ottende år i træk tegner den toneangivende analyse Dansk E-handel fra betalingsgiganten DIBS Payment Services portræt af e-handel, mobil handel og online betaling i Danmark med en række skelsættende konklusioner til følge.

Rapporten Dansk E-handel 2015 fra DIBS Payment Services danner i år ramme om et digitalt Danmark i rivende udvikling: Med en enestående omsætningsstigning på 41% over de sidste 3 år til DKK 58,7 mia., målt på faktiske tal fra ca. 15.000 webshops, når e-handel nye højder, og udviklingen er godt hjulpet på vej af en massiv mobilbølge, der skyller ind over alle dele og aldersgrupper af samfundet.

»At 4 ud af 10 danskere i dag -eller dobbelt så mange som for bare tre år siden- bruger mobil eller tablet til online shopping, og at tæt på halvdelen af os nu har MobilePay, er absolutte milepæle indenfor dansk betalings- og handelskultur«, udtaler Henriette Høyer, Sales Manager i DIBS Payment Services, der står bag analysen, der baserer sig på svar fra i alt 5.000 respondenter interviewet af YouGov.

Udenlandsk e-handel er det nye grænsehandel

Trods markant fremgang må jublen dog ikke overskygge en række væsentlige udfordringer, som særligt de danske webshops står overfor, vurderer Henriette Høyer:

»Analysen viser, at flere danskere end nogensinde før søger mod udenlandske webshops for at spare penge, hvilket blandt andet kan forklares med faktorer som eksempelvis højere skatter og afgifter herhjemme. Det sender et klart politisk signal om, at udenlandsk e-handel er en konkurrencemæssig trussel for dansk erhvervsliv, der bør debatteres i lige så høj grad som man eksempelvis har gjort det med grænsehandel før i tiden.«

Go Mobile or go home

Undersøgelsen viser endvidere, at webshops er nødt til at være hurtige, mobiltilpassede og kunne tilbyde den rigtige betalingsopsætning for at undgå, at kunderne går til en konkurrent, som kan tilbyde de ønskede betalingsmetoder:

»Det kan ikke siges tydeligere: Mobiloptimering af webshops er ligeså vigtigt for e-handelsomsætning, som god service og skinnende butiksfacader er for detailhandlen. Mobiltilpassede webshops klarer sig bevisligt bedre; hvis du som webshop ikke konverterer til et responsive format og er villig til at omstille dig til mobilbetaling, så taber du i ræset om kunderne - go mobile or go home«, advarer Henriette Høyer.

Har Danmark haft sin sidste seddelserie?

Den rivende udvikling indenfor e-handel, mobil handel og online betaling er i følge DIBS et tydeligt symptom på en uigenkaldelig samfundsudvikling, som man for første gang tør sætte ord på i forhold til spørgsmålet om fremtiden for kontant betaling:

»At eksempelvis kort- og mobilbetaling aldrig har været så udbredt som nu hænger sammen med, at kontantbetaling aldrig har været så upopulært som i dag. Vi har efterhånden nået et punkt, hvor jeg ikke vil være overrasket, om betaling med kontanter i Danmark kommer til ophør indenfor en overskuelig fremtid. Danmark har måske haft sin sidste seddelserie«, slutter Henriette Høyer.

 De 10 bud fra Dansk E-handel 2015

 E-handel i Danmark når nye højder · E-handel er vokset imponerende 41% over de sidste 3 år og 8% siden sidste år: Danskerne køber nu for DKK 58,7 mia. om året på nettet, hvor svenskerne eksempelvis bruger DKK 71,7 mia., hvilket per capita er markant mindre end os danskere. (se mere på side 6-8).

Men lavere priser sender forbrugere til udenlandske webshops · Dansk e-handel kunne være endnu større: 59% af danskerne som handler hos udenlandske webshops, handler der for at spare penge. »Nettet gør det lettere for kunderne at spare eksempelvis moms og afgifter, og det kalder derfor på større politisk opmærksomhed. Udenlandsk e-handel er på mange måder at regne for ’det nye grænsehandel’«, udtaler Henriette Høyer (se mere på side 23).

Mobilshopping når fuldstændigt usete højder – småbørnsfamilier leder an ・ 4 ud af 10 onlinekunder siger, at de nu har handlet via en mobil enhed inden for de seneste tre måneder - næsten en fordobling på bare tre år (90% stigning). Penetrationsgraden hos de 25-34-årige er forventeligt høj (58%), men den er overraskende nok størst hos småbørnsfamilierne: Her har hele 69% handlet via smartphone eller tablet indenfor de sidste seks måneder. Tallene indebærer en stigning på 213.000 nye konsumenter I Danmark, som er begyndt at handle via mobilen i år. Det betyder, at Danmark står for den største stigning af nye forbrugere inden for mobil e-handel i Norden (se mere på side 13 & 42).

Og de ældre er også med · Næsten hver femte ældre køber nu ind på nettet med mobil eller tablet. Tallet er ikke kun højere end hidtil, men er også i stærkere vækst end noget andet segment (se mere på side 13).

Danskerne bruger flere penge på rejser end noget andet - kombineret · 50% af danskernes forbrug over nettet går nu til rejserelaterede køb som flybilletter, hoteller, togtransport etc. Varekøb udgør 36%, mens medierelaterede køb kun udgør 6%. Analysen fremhæver flere interessante kønsmæssige forskelle i danskernes forbrugsmønster: Eksempelvis er andelen af storforbrugere af tøj & sko dobbelt så stor blandt kvinder (6%) som mænd (3%), men faktisk endnu større i aldersgruppen 35-44 år (8%) (se mere på side 10).

Der er nu flere danskere, der abonnerer på film end musik online · Danskerne har for alvor taget filmstreaming til sig: 1 ud af 3 abonnerer nu på tjenester som HBO og NetFlix, og det er særligt småbørnsfamilierne, der ser med. Overraskende nok har kun 14% af danskerne musikabonnement - vi erlangt bagud ift. nordmændene (28%) og svenskerne (29%). »En forklaring på hvorfor musiktjenesterne er så meget stærkere i Sverige og Norge er formodentligt, at begge lande har indenlandske spillere (Spotify iSverige og Wimp i Norge), som gør at disse udbydere modtager mere opmærksomhed i deres respektive hjemlande«, udtaler Henriette Høyer (se mere på side 49).

Rygterne om bogens død er stærkt overdrevne · Trods bebudelser om det trykte medies undergang er salget af trykte bøger over nettet ikke faldet så meget som forventet. Særligt de 35-44-årige danskere med højere indkomster beholder bøgerne på hylden, og 51% forventer samme eller højere forbrug af trykte bøger. De 55-65-årige forventer dog at købe færre fysiske bøger i fremtiden (se mere på side 29).

Magisk grænse nær: Næsten hver anden bruger nu MobilePay · Danskerne har i massiv grad taget Danske Banks mobile betalingssystem til sig, og det kommer frontløberne til gode: Flere webshops der tog MobilePay Online til sig fra start, kan allerede nu melde om en decideret øget indtjening ift. før. »Det er et klart eksempel på, hvordan det er muligt for webshops at øge deres konvertering betydeligt blot ved at tænke i nye baner og følge med i udviklingen«, ifølge Henriette Høyer (se mere på side 4 & 30).

Convenience is King ・ Det er ikke længere kun pengepungen, der dikterer danskernes online-køb: For første gang køber flere danskerne nu ind over nettet, fordi de sparer tid, og det er nemt (67%), hvor kun 56% finder det vigtigst med lavere priser. Bekvemmelighed forklarer endvidere, hvorfor flere nu tyer til mobil, når indkøbene skal gøres: »Mobilen var nærmest«, lød det fra 67% af danskerne ift. spørgsmålet om, hvorfor de valgte at købe ind via smartphone (se mere på side 14 & 22).

Småbørnsfamilierne vil have mad til døren · Serviceydelser hvor du får sendt dagligvarer til døren, vinder indpas særligt hos familier med små børn: Knap hver ottende danske småbørnsfamilie (13%) bestiller nu dagligvarer over nettet. Holistisk set er det dog kun 5% af befolkningen, der gør brug af dagligvaretjenester, og her er vi langt bag Sverige, hvor 9% allerede benytter muligheden (se side 21 & 49).

Om Dansk E-handel 2015

Dansk E-handel er den årligt tilbagevendende og toneangivende analyse af e-handelsmarkedet i Danmark. Den har været gennemført siden 2007, og bygger på interviews med 5.000 respondenter og tal fra 15.000 webshops. Dansk E-handel 2015-undersøgelsen er udført af analyseinstituttet YouGov for DIBS Payment

Om DIBS Payment Services

DIBS Payment Services er Nordens førende leverandør af online betalingsløsninger. DIBS er repræsenteret i 20 lande med over 15.000 kunder og tæt på 1.5 milliarder gennemførte transaktioner. DIBS er altid først med de mest innovative løsninger -især på mobilen- og håndterer hver dag op imod en halv million danske online betalinger samt hovedparten af Dankorttransaktionerne på nettet. DIBS processerer blandt andet transaktionerne bag MobilePay. DIBS blev stiftet i 1998, og blev i 2014 opkøbt af NETS.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk