Danskerne overser besparelse på 1.000 kr.

Penge og økonomi:

En gennemsnitlig husstand kan spare omkring 1.000 kroner om året på at slukke helt for de elektriske apparater med standby-strøm. Men det er en besparelse, som flere og flere af os glemmer i hverdagen, og opmærksomheden omkring energisparende tiltag i hjemmet er generelt faldet de seneste to år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for NRGi og Spar Nord.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for NRGi og Spar Nord viser, at kun 16 procent af danskerne slukker elektriske apparater helt, når de ikke er i brug. Det er et fald fra 24 procent i 2014.

Flere danskere får således ifølge undersøgelsen ikke taget sig tiden til at slukke for de små røde dioder på TV, computer og kaffemaskiner, der ellers årligt kan koste dyrt.

- Standby-forbruget udgør en stigende del af det samlede elforbrug i private hjem, da vi dels får flere og flere underholdningsapparater og dels reducerer strømforbruget til belysning og hårde hvidevarer, fortæller energirådgiver hos NRGi, Benny Hebsgaard, og fortsætter:

- Og selvom EU-kravene til mere energivenlige apparater konstant skærpes, således at apparaterne eksempelvis selv kan slukke standby-strømmen efter 40 minutter, så bør det ikke blive en sovepude. Mange apparater bruger stadig strøm, hvis de er tilsluttet, men ikke i brug, og for en gennemsnitlig husstand kan elregningen derfor også ret simpelt reduceres med 800 og helt op til 1.000 kr. om året ved at slukke helt for dem, påpeger Benny Hebsgaard.

Færre strømbesparende tiltag

Det er ikke kun standby-strøm, danskerne glemmer. Generelt set planlægger færre tiltag i boligen, der kan spare strøm. 42 procent af danskerne har ikke planer om at foretage yderligere strømbesparende tiltag inden for det næste halve år ved eksempelvis at skifte til LED-pærer, anskaffe sig mere energirigtige hårde hvidevarer eller installere nye varmekilder til boligen. Sammenlignet med 2014 er tallet faldet med 6 procentpoint.

- Danskerne er generelt blevet langt mere økonomisk bevidste under krisen, men måske er det her et tegn på en opblødning – altså at krisestemningen nu er aftagende, siger Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm og fortsætter:

- I årene efter finanskrisen har danskerne generelt haft fokus på at polstre sig økonomisk – blandt andet ved at reducere privatforbruget. Men den seneste tids tendens til stigende boligpriser, stigende beskæftigelse og reallønsfremgang er så småt begyndt at rokke ved vores spariver, og det betyder givetvis også, at vi er mindre opmærksomme på de besparelser, der kræver en ekstra indsats i hverdagen – fx at undgå standby-strøm.

Det samlede private strømforbrug lå ifølge Dansk Energi på knap 9.000 GWh om året i 2014. Det svarer til godt 29 procent af Danmarks samlede forbrug.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk