10 råd til en sikker ferie i cyberspace

Penge og økonomi:

Sådan undgår du data-tyveri under solen. Solcreme, myggespray og ekstra underbukser er ikke længere nok til at gøre ferien sikker. I dag er det særligt truslen fra cyberspace, man skal være opmærksom på, når man tager kreditkort, mobiltelefon og andre elektroniske gadgets med på rejsen.

”Når man er på ferie, bør man være ekstra varsom med både sit kreditkort og sine elektroniske enheder. På samme måde som man let kan få stjålet sin pung i Markuspladsens mylder, kan man let få stjålet personlige data, hvis man ikke passer på,” siger dataekspert i Deloitte Kim Schlyter.

10 gode råd til en sikker cyber-sommerferie:

  • Sikkerhed starter allerede, når du booker ferien. Brug kun officielle udbydere, som andre også har erfaring med. Betal altid med kreditkort og aldrig med bankoverførsel.
  • Vil du være helt sikker, kan du også lave et nyt betalingskort, der er uden kreditmulighed og dermed særligt velegnet til ferie. På den måde blander du ikke din husholdningsøkonomi sammen med din ferieøkonomi, du kan let overføre penge til feriebetalingskortet, og du kan let holde øje med transaktioner.
  • Uanset hvilket betalingskort, du anvender på din ferie, skal du altid tjekke, om hæveautomaten ser ud, som den skal, når du bruger kortet til at hæve penge. Har den et dækken over sig, eller ser den ud, som om nogen har pillet ved den, så gå videre til en anden.
  • Hav også altid øje på dit kreditkort, hvor end du er. Lad ikke tjeneren tage det med ud bagved, fordi han påstår, at terminalen står dér. Gør han det, så insister på at følge med.
  • Undgå så vidt muligt at lade hoteller eller biludlejningsfirmaer tage en kopi af dit pas, og lad dem aldrig nogensinde tage en kopi af dit kreditkort. Brug de store biludlejningsfirmaer og de etablerede hoteller, hvor der er styr på tingene.
  • Slå den automatiske login-funktion fra på mobiltelefonen, så den ikke selv finder wifi-netværk, der måske viser sig ikke at være sikre. Hvis du logger på et wifi-netværk, så brug et net fra en etableret operatør, og log af igen, så snart du er færdig.
  • Indstil din telefon, så du enten kan finde den igen, hvis den bliver stjålet, eller slette data.
  • Lad være med uploade feriebilleder på din Facebook-profil, før du er kommet hjem igen. Det er naturligvig rart, at dine venner kan se, at du hygger dig ved poolen under fjerne himmelstrøg, men det kan tyve potentielt også.
  • Protester højlydt, hvis du bliver om at give personlige oplysninger uden grund. Du behøver altså ikke udlevere dit kreditkort, blot fordi du skal leje et par vandski, når du kan bruge kreditkortterminalen i stedet. ”No!” er et ord, næsten alle forstår.
  • Sidst men ikke mindst, brug altid din sunde fornuft. Den rækker som regel langt.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk