Ny million-pulje kan styrke GreenLab Skive

Foto: Skive Kommune
NYHEDER:

Det var et bredt flertal i Folketinget, der sidste år bakkede om etableringen af en ny pulje til fremme af projekter, der har fremme af lagring af energi fra sol og vind som omdrejningspunkt. Puljen er på 130 millioner kroner, og den er ved at være klar til at modtage ansøgninger.

- Her ligger Skive lunt i svinget, sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) under mandagens besøg i GreenLab Skive, hvor han sammen med integrationsminister Inger Støjberg og formanden for Folketingets energi-, forsynings- og klimaudvalg Thomas Danielsen fik en rundvisning. 

For han var dybt imponeret over det, han så. Første gang, ministeren var på besøg i den grønne erhvervspark, var for tre år siden, hvor der ikke var så meget at se.

International opmærksomhed
- Dengang stod jeg og kiggede ud på en bar mark. Jeg må indrømme, at jeg tænkte, at det ville være noget af en mundfuld at skulle omsætte de store visioner til virkelighed. Faktisk havde jeg slet ikke troet, at GreenLab Skive ville være nået hertil i dag. Men det er fantastisk at se, hvor meget der er sket, sagde han.

- Der er ikke noget at sige til, at projektet her har trukket international opmærksomhed. For det her er jo ikke bare en løsning for Skive, men en løsning for hele verden.

Han henviste ikke bare til de banebrydende teknologier, der gør, at man vil kunne lagre energi på gasnettet, når etableringen af de forskellige anlæg i GreenLab Skive er kommet lidt længere. Og han kaldte fabrikken Quantafuel Skive for ’fantastisk.’ De er så langt fremme, at de er tæt på at være klar til at teste produktionsanlægget, der skal omdanne plasticaffald til syntetisk, grøn diesel. Fabrikken vil kunne bearbejde 60 tons plasticaffald om dagen, hvilket på årsbasis vil svare til cirka 15 millioner liter grøn diesel. Fra bar mark til international opmærksomhed.

Fremsynet kommune
- Alt det, der er sket, vidner om, at der er en meget perspektivrig energiproduktion under udvikling her. Og jeg kender kun Skive som en egn, der altid er på vej, så det undrer mig ikke, at det er her, det sker. Her er der en fremsynet kommune, og folk her giver ikke op. Det hele her i GreenLab Skive er mere end lykkedes. Og så er det da heller ikke en hemmelighed, at Skive Kommune har presset på at for få etableret den nye pulje, som de nu kan søge.

Men han ville ikke udstede nogen garantier for, at midlerne fra puljen også kommer til at blive tildelt GreenLab Skive.

- De må jo søge på linje med alle andre interesserede. Det er ikke noget, vi som politikere har noget med at gøre. Men GreenLab Skive ligger som sagt godt i forhold til at få støtte fra puljen.

'Vi har fat i noget af det rigtige'
Det var en melding, der glædede borgmester Peder Christian Kirkegaard.

- Det er dejligt at få sådan en udtalelse fra ministeren. Jeg er meget glad for, at han også kan se både det nationale og det internationale perspektiv i det, der sker her i GreenLab Skive. Han kaldte det et centrum for ’fremtidens energi’, og det er jo et tegn på, at vi har fat i noget af det rigtige.

Borgmesteren havde gerne set, at puljen var blevet frigivet noget før, men ser også en fordel i tiden, der er gået.

- Som tiden er gået, står vi nu endnu stærkere. Vi kan udforme en rigtig god ansøgning og vil have en stor sandsynlighed for at komme i betragtning til at få støtte fra puljen, når ministeriet er klar til at modtage ansøgninger. Den stærke position er ikke bare kommet af sig selv. For vi har oplevet en stor lokal opbakning fra både byråd og erhvervsliv. Uden den opbakning var vi ikke nået hertil – og det bemærker ministeren jo også, sagde Peder Christian Kirkegaard.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk