Erhvervsministeren besøgte GreenLab i Skive

Foto: GreenLab
NYHEDER:

Mandag besøgte erhvervsminister Simon Kollerup GreenLab i Skive for med egne øjne at se, hvordan en bevilling på knap 9 millioner fra Erhvervsministeriet på få år har resulteret i en innovativ, grøn erhvervspark, der har tiltrukket private investeringer for over 1 milliard. Hemmeligheden ligger blandt andet i unikke samarbejdsmodeller.

Erhvervsminister Simon Kollerup besøgte mandag GreenLab for at opleve, hvordan en bevilling fra den Målrettede Erhvervsindsats har båret imponerende meget frugt netop her. Med GreenLab er der i Skive på få år blevet etableret et grundlag for en innovativ industriel erhvervspark, der udvikler grønne løsninger på fremtidens klimaudfordringer i samarbejde med forskere og internationale virksomheder. Samtidig har GreenLab tiltrukket private investeringer for over 1 milliard kroner til området.

”Erhvervsparken GreenLab i Skive er et mønstereksempel på, hvordan man både kan tilgodese en bæredygtig udvikling samtidig med, at man laver erhvervsudvikling,” siger erhvervsminister Simon Kollerup. ”Det fokus, der er på grøn strøm og cirkulær brug af hinandens ressourcer, taler til mange virksomheder. Ikke kun, fordi det er grønt, men også fordi der er penge i det – det er simpelthen en god forretning.”

”Det, at erhvervsparken her i Skive kan få så stor succes, viser, at udvikling og innovation ikke nødvendigvis skal finde sted i og omkring landets større byer,” fortsætter erhvervsminister Simon Kollerup. ”Og det understreger, at der ikke kun bliver arbejdet seriøst med den grønne omstilling i storbyer som København og Aarhus – men at man også kan opnå stærke resultater her lige klos op ad Limfjorden.”

Unik samarbejdsmodel
Noget af det særlige ved GreenLab er den unikke Offentlig-Private-Partnerskabsmodel. GreenLabs ejerskab er således delt mellem en offentlig aktør (Skive Kommune), en privat virksomhed (Norlys) og to erhvervsdrivende fonde (Spar Vest Fonden og Energifonden Skive). Netop denne konstellation har medvirket til GreenLabs hurtige resultater, viser evalueringen af Erhvervsministeriets bevilling.

”Vi er i Skive Kommune meget glade for en så positiv evaluering”, siger Peder Christian Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune. ”Vi har fra starten troet på, at vi netop i et stærkt offentligt-privat-partnerskab havde kræfterne til at lykkes med udviklingen af en ny, innovativ erhvervspark i GreenLab Skive. Derfor er det dejligt, når andre anerkender vores arbejde. Det er svært at spå om, hvilke andre virksomheder GreenLab kan være med til at trække til Skiveegnen, men mulighederne er store og dermed kan satsningen på GreenLab blive et erhvervseventyr for vores område”, afslutter han.

Den kommercielle platform udspringer af arbejdet i Energifonden Skive efter flere års konceptudvikling og juridisk forarbejde støttet af Erhvervsfremmestyrelsen. Stig Christensen er Bestyrelsesformand for Energifonden Skive, og han glædes over resultaterne og har store forventninger til fremtiden. ”Jeg er positivt overrasket over myndighedernes villighed og det mod den private sektor har vist undervejs i ambitionen om at finde bæredygtige løsninger – også når det har været svært. Vi hilser i særlig grad den politiske bevågenhed og kommercielle interesse overfor grønne løsninger velkommen”, siger han.

GreenLabs styrke er alsidigheden
Spørger man CEO i GreenLab, Christopher Sorensen, hvordan GreenLab har skabt så stærke resultater på kort tid, er svaret klart: ”GreenLab er ikke et niche-projekt, der kun fokuserer på én ting. Det er faktisk en konkret udførelse af fremtidens cirkulære økonomi baseret på grøn energi og dens genanvendelse - den såkaldte P2X teknologi. GreenLabs SymbiosisNet er en unik infrastruktur udviklet til at udføre lagring og genanvendelse af grøn energi i alle sine former. For at løfte opgaven samarbejder vi på tværs af skel mellem offentlige og private interesser og på tværs af skel mellem forskere og virksomheder. Vi integrerer en bred vifte af grønne løsninger, og vi kan med vores fuldskala koncept i erhvervsparken skabe nye løsninger på industrielt plan inden for transportsektoren og inden for det digitale felt.”

Foto fra venstre mod højre:

Steen Harding Hintze, Development Director, GreenLab
Anne Paulin, MF, Socialdemokraterne, Energi-, Klima- og Forsyningsordfører
Christopher Sorensen, CEO, GreenLab
Simon Kollerup, Erhvervsminister
Rasmus Hvid Kærsgaard, Plant Director, Quantafuel
Stig Christensen, Bestyrelsesformand i Energifonden Skive

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk