Staarup Haandbryg og Rabarbersaften vandt Årets Lokale Vare 2015

Mad og drikke:

Rabarbersaft fra Skive vinder Årets Lokale Vare 2015

Coop og Madkulturens jagt på Danmarks bedste lokale vare i kategorien tørvare er nu kulmineret med kåringen af den nationale vinder. Staarup Haandbryg fra Skive løber med titlen, Årets Lokale Vare 2015, med den drikkeklare saft rabarber. ’Lige tilpas sød og frisk smag’ og ’et ærligt produkt med stor sporbarhed’ begrunder dommerne. Staarup Haandbryg vinder 50.000 kr. og muligheden for at få saften på hylderne i Coops butikker.

123 tilmeldte produkter, 24 produkter nomineret af lokale dommerpaneler i otte landsdele, otte lokale vindere og nu én national vinder. Årets Lokale Vare går til ét af Danmarks mindste bryggerier, Staarup Haandbryg, fra Højslev tæt på Skive. Her produceres vindervaren, Rabarbersaft, presset på lokalt dyrkede jordbærrabarber og hældt drikkeklart på flaske.

”Rabarber er blevet til, fordi vi har gode forhandlere, der involverer sig, har hjulpet os fra starten og hænger ved endnu. Rabarber er blevet til, fordi vi har dygtige avlere, som ser, når der er stigende efterspørgsel og planter nyt for at sikre, at vi har råvarer blot 5 km fra bryggeriet. Rabarber er blevet til, fordi vi har gode kunder, som nyder saften og siger det højt”, sagde vinder John Smith fra Staarup Haandbryg i sin takketale. Virksomheden leverer i dag til 52 specialbutikker og restauranter og kigger nu på mulighederne for at etablere et samarbejde med Coop.

”Smag, oprindelse og sporbarhed er tre vigtige nøgleord i arbejdet med udviklingen af lokale fødevarer, uanset hvor stor produktionskapacitet en virksomhed har. Staarup Haandbrygs arbejde er et lysende eksempel på en producent, der har ramt plet med smagen, og som praktiserer og formår at kommunikere råvareoprindelse og sporbarhed til kunderne,” siger Judith Kyst, direktør for Madkulturen.

Lokale ildsjæle får plads på hylderne

Foruden en kontantpræmie får Staarup Haandbryg og alle lokalvinderne tilbudt rådgivning og mulighed for at få solgt og markedsført deres varer i Coops butikker og få personlig rådgivning til forretningsudvikling.

”Konkurrencen har vist os, at der er en frodig underskov af små producenter, der brænder for bedre mad.  Meget er i sin spæde start, men vi ønsker med denne konkurrence at bakke op om den positive udvikling, for det vil være med til at give vores kunder nye og bedre madoplevelser i de kommende år,” siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop.

Coop har generelt fået øjnene op for flere lokale varer i bedømmelsesarbejdet. Udover at sætte spot på de gode lokale produkter har arbejdet med Årets Lokale Vare allerede ført til konkrete samarbejder.

Staarup Haandbryg vinder 50.000 kr. og retten til at mærke vinderproduktet med ’Årets Lokale Vare 2015’.

John Smith fortæller at det var den fedeste oplevelse at deltage i konkurrencen, at vinde de 50.000 kr. og at vinde retten til at mærke vinderproduktet "Årets Lokale Vare 2015"

John fortæller at der med titlen åbnede sig muligheden for at få Staarup Haandbryg Rabarbersaft på hylderne i samtlige Coop butikker. Lige nu ligger forhandler aftalen med Coop på tegnebrættet.

På nuværende tidspunkt har Staarup Haandbryg 52 forhandlere af øl og vand, fordelt rundt om i Danmark. Så der skulle være rig mulighed for også at finde Staarup Haandbrygs produkter uden for Skive og omegn.

Fakta om Årets Lokale Vare

 

I alt 123 produkter kategoriseret som tørvarer blev af virksomheder tilmeldt konkurrencen.

  • Lokale dommerpaneler i otte landsdele nominerede ud af de 123 produkter 24 produkter (tre i hver landsdel) til forbrugerafstemning.
  • Otte produkter konkurrerede i finalen og forbrugerstemmer og det nationale dommerpanel har afgjort, hvem vinderen. Dommerne er:
  • Claus Holm, kok
  • Katrine Klinken, madskribent, kok m.m.
  • Dorte Storper, direktør i VIFU og projektleder i Smagen af Danmark
  • Jesper Clement, forsker på CBS, Institut for afsætningsøkonomi
  • Judith Kyst, direktør i Madkulturen
  • Michael Christensen, kategoridirektør for tørvarer i Coop

Vinder af Årets Lokale Vare 2015

Rabarbersaft, drikkeklar, fra Staarup Haandbryg i Højslev ved Skive, Midtjylland.

”Sommer på flaske. Et ærligt produkt, med stor sporbarhed. Smuk farve, som var den hjemmelavet. Den lyse farve overrasker positivt, når man smager på varen. Lige tilpas sød og frisk smag i god balance. Etiketten signalerer naivitet og renhed fra en lille producent. Man fornemmer, at der er rigtige mennesker bag, og bliver bekræftet når man på bagsiden kan se, at det er Citta og John, der har fremstillet saften af lokale rabarber. Smager af barndom hos mormor.” Fremhævede det nationale dommerpanel.

Læs mere om Staarup Haandbryg leverer i dag til 52 butikker og spisesteder. Læs mere om producenten på hjemmesiden.  

De lokale vindere

Nordjylland

Hyben/Havtorn marmelade fra Niels & Sinnes Univers ApS. 

“Hyben og havtorn kommer tydeligt frem i smagen. Fin balance mellem sødme og syre samt lidt bitterhed fra havtorn. Gerne mere illustrativ og informativ emballage, der f.eks. fortæller at bærrene er vilde sankede bær fra Nationalpark Thy,” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Kim Møller Kjær, Villa Vest Lønstrup, Birgitte Gert Jensen, Arkitektskolen Aarhus, René Langdahl Jørgensen, Gastro og Nordsøen Forskerpark, Flemming Pedersen, Smagen af Nordjylland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Midtjylland

Rabarber saft, drikkeklar fra Staarup Haandbryg.

”Dejlig, frisk og læskende. Ikke for sød, som mange rabarberdrikke ofte er. Autentisk og troværdig emballage, der bringer os helt hjem på gården, ” fremhævede dommerpanelet bestående af:

René Tang, restaurant Substans, Tino Bech-Larsen, Aarhus Universitet, Anne Hjernøe, AnneMad ApS, Anja Rasmussen, Region Midtjylland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Syd- og Sønderjylland

Æbleau, økologisk æblehedvin fra Skærsøgaard.

”Dansk lokalt produkt i verdensklasse med rod i det lokale. Gennemført håndværk med lokale og økologiske æbler. Rund, blød smag. Smager af æbler, modenhed og sommer. Smuk flaske og indhold med klar kommunikation, der matcher vinens farve og smag. Fornuftig pris, ” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Rainer Gassner, Ti Trin Ned, Tomas Due, Emballagebureauet, Mette Schulz, Jyske Vestkysten, Andreas Cæsar Møller Jensen, Syddansk Fødevareklynge og Væksthus Syddanmark, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Fyn

Æblemost med Jordbær fra Nybro Frugtplantage.

”Indkredser alt det man forstår ved et lokalt produkt og holder, hvad det lover. Jordbærsmagen er ægte. Emballagen matcher indholdet, er informativ og passer til køleskabet i dagligdagen, fremhævede dommerpanelet bestående af:

Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall, Kirsten Dalgaard, Fingerspitz*, Morten Vilsbæk, Fyens Stiftstidende, Mikael Hansen, Kulinarisk Sydfyn, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Hovedstaden og Nordsjælland

Kvan sirup fra Kvann Kompagniet.

”En gammel nordatlantisk urt der hentes frem og igen kan få en plads i det danske køkken. Dybde i smagen. God ny ’gammel’ smag og dejlig konsistens,” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Anita Klemensen, Den Gule Cottage og Den Røde Cottage, Chanet Deleuran, Spis Bedre og SmagogBehag, Helle Simonsen, Smagen på Nordsjælland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Midt- og Vestsjælland

RÖS Gin fra Dyrehøj Vingaard I/S.

”Super smag, ren og mild. Smuk emballagedesign, der matcher den rene smag. Godt alternativ til snaps og til frokostbordet. Det lokale islæt måtte gerne være tydeligere på emballagen,” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Claus Henriksen, Dragsholmslot, Mette Vilsøe Lowth, Madbureauet, Pernille Skjødt, Pernilles Køkken, Berit N. Olesen, Nordisk Center for lokale Fødevarer, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Sydsjælland og Lolland-Falster

Fejø Æblemost, økologisk fra Kernegaarden - Fejø Mosteri.

”Frisk smag med fin syre og karakter. Smuk farve. Gennemført emballage med fine detaljer. God fortælling af produktets historie. Et ærligt og troværdigt produkt. Lokal økologi,” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Vivi Schou, Restaurant Babette, Kim Pajor, Pajor Reklamebureau, Susanne J. Lassen, Erkom og freelancejournalist, Lis Andersen, AgroTech A/S, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Bornholm

Rabarber saft, økologisk, drikkeklar fra Bornholms Mosteri A/S.

”Duft af velkendt rabarber, som hjemme hos mormor. God smag. Mod til at lade den rene rabarbersmag skinne igennem. Skøn, enkel og glad emballage. Indhold og design hænger godt sammen,” fremhævede dommerpanelet bestående af:

Troels F. Madsen, Christianshøjkroen, Engelke Toklum, Englegrafik, Tommy Kaas, Bornholms Tidende, Mikkel Bach-Jensen, Gaarden - Bornholms madkulturhus, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk