Pulled pork, hvor meget strøm bruger ovnen?

Mad og drikke:

At lave pulled pork i ovnen kræver, at ovnen er tændt i 10-12 timer. Mange har måske spurgt sig selv, hvad det egentlig koster i strøm. Nu har EnergiMidts energirådgivere undersøgt sagen og kommer samtidig med en række tips til at nedbringe strømforbruget i madlavningen.

Den langtidstilberedte ret pulled pork er blevet særdeles populær i løbet af de seneste år. Faktisk så populær, at ”pulled pork” i 2013 var blandt de mest udbredte søgninger på Google. Siden er pulled kød i forskellige varianter blevet suppleret med både and, kylling, oksekød og kalkun. Mange danskere, der ivrigt dyrker den populære maddille, har dog nok spurgt sig selv, hvad det egentlig koster af have ovnen kørende det meste af en dag for at tilberede et aftensmåltid – hvis de da ikke foretrækker grillen. En af EnergiMidts energirådgivere har nu undersøgt sagen:
- Jeg er af og til blevet spurgt, om det er dyrt at have ovnen kørende så længe, og de fleste tilgængelige beregninger går på, hvor meget strøm ovnen bruger, når den kører på 200 grader. Når man laver pulled pork, skal ovnen jo kun køre på 100 grader men til gengæld i mange timer. Jeg tog derfor en måler med hjem en dag og lavede pulled pork til familien, fortæller energirådgiver Lene Troelsen.
Bortset fra at familien var begejstret for det lækre måltid, gav Lene Troelsens forsøg også svar på, om tilberedningen er så dyr, som man skulle tro.
- Vores ovn brugte cirka 3,5 kWh på de 10 timer, den var tændt. Det vil sige, at det kostede omrking 7 kroner, så det er jo ikke nogen formue men trods alt noget, der kan ses på elregningen, hvis du laver retten tit, siger hun.
Ovnen er en strømsluger
En gennemsnitlig familie bruger cirka 156 kWh årligt på at have ovnen tændt. Det placerer ovnen blandt de mest strømslugende apparater i hjemmet. Derfor kan du med fordel gøre brug af både forvarme og eftervarme samt forsøge at time din brug af ovnen, så du tilbereder flere retter samtidig. Det kan du nemlig sagtens, når du bruger varmluftfunktionen.
- Man skulle tro, at tingene vil tage smag af hinanden, hvis man bager kage, mens man har kød og kartofler i ovnen, men det gør de faktisk ikke. Det kræver lidt tilvænning og planlægning, men der er nogle gode sparemuligheder ved at ændre nogle få vaner i madlavningen, fortæller Lene Troelsen.
Strømforbruget ved at have ovnen kørende på 100 grader i 10-12 timer, som den skal, når du laver pulled pork, er højere end, når den kører på eksempelvis 200 grader i 2 timer.
- Danskerne er jo ret begejstrede for pulled pork, og det ekstra strømforbrug er trods alt relativt begrænset isoleret set. Hvis du laver pulled pork i ovnen flere gange om måneden, vil det dog øge din ovns strømforbrug og dermed din elregning. Men det kan du så til gengæld hente hjem ved at udnytte ovnen bedre, når du tilbereder andre retter, slutter Lene Troelsen.
Gode råd til at spare strøm ved madlavning
  • Fyld ovnen op – steg og bag samtidig (energibesparelse: cirka 60 procent)
  • Udnyt både for- og eftervarmen – langt de fleste retter kan sættes ind i en kold ovn, og du kan roligt slukke 5-10 minutter før den angivne stegetid og dermed udnytte eftervarmen (energibesparelse: 10-25 procent)
  • Tø maden op, gerne i køleskabet, så tilberedningstiden forkortes (energibesparelse: Op til 30 procent)
  • Brug brødrister i stedet for ovn når du rister brød (energibesparelse: 90 procent)
  • Brug kun grill-funktionen når det er strengt nødvendigt
  • Gå efter A++ eller A+++ når du køber køleskab, fryser, kølefryseskab eller opvaskemaskine
  • Gå efter A når du køber elovn og vælg A eller A+ når du køber emhætte

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk