Troldeaktiviteter for børn, besøg Jenle i sommerferien

KULTUR:

Den gamle skovkone rumsterer i skovene på Jenle. Børn og voksne kan opleve en guidet tur gennem Jeppe Aakjærs barndomsunivers. En gammel kone fortæller gennem folkeminder, sagn, børnerim og remser om, hvordan den lille Jeppe Jensen (Aakjær) oplevede sin barndom i 1870ernes Danmark. Alle børn skal spise og sove, have tøj på og finde deres plads i familien.

Meget har ændret sig i de 150 år, der er gået siden Jeppe blev født på en gård i den lille landsby Aakjær ved Fly nær Skive. Krigen i 1864 var stadig tæt på, fattigdommen var stor, og nøjsomhed var en betingelse for at kunne overleve. Men mange af funktionerne kan vi kende fra vores egen tid, omsorgen og kærligheden mellem børn og voksne, sjove fortællinger, rim og remser og skræmmehistorier.

Udgangspunktet for historierne er Jeppe Aakjærs barndomserindringer ” Fra min bitte‐tid”.
Publikum kan sammen med den gamle kone opleve poesien i naturen, synge med på nogle af Aakjærs elskede sange eller gyse over de mange sagn om de overnaturlige væsener i en lille drengs verden.

Ikke mange kender Aakjærs indsamling af folkeminder til folkemindesamleren Evald Tang
Kristensen i slutningen af 1800 tallet, da Aakjær var en stor dreng. Men disse folkeminder er helt eventyrlige og fortæller en historie, der trækker tråde langt tilbage i historien. Nogle er
grundfortællinger om den menneskelige tilværelse, og er fundamentet for religiøse fortællinger og livstolkninger over hele verden.

De nåede også til Aakjær, hvor den bitte Jeppe først fik dem fortalt af de gamle og udstødte, men senere nedskrev dem. I meget af Aakjærs forfatterskab dukker stumper af disse fortællinger op. Mest markant ser man det i enkelte passager i ”Bodens Søn”.

På Jenle er de i fuld gang med at fortælle disse eventyrlige historier gennem tableauer. I
tegnehjørnet kan man også selv tegne og nedskrive ens egne eventyrlige historier, om de
husnisser og trolde man selv kender!

Der er også fire trolderuter på Jenle, så du på din smartphone altid kan høre ”Den gamle skovmors” fortælling, men tør du, er det bedst at høre det alt sammen fra ”skovmors” egen mund!

Det er historier fra dengang – før verden gik af lave.

Der er fortælling på Jenle på følgende datoer i sommerferien:
mandag d. 11. juli,
onsdag d. 13. juli,
mandag d. 18. juli,
onsdag d. 20. juli,
mandag d. 25. juli,
onsdag d. 27. juli,

kl. 11.00 og 14.00

Adresse: Jenlevej 6, 7870 Roslev
 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk