Skive får stort udbytte af Aarhus 2017

KULTUR:

Den midtjyske kommune, Skive, ser tilbage på et forrygende år som én af de 19 kommuner, der tog del i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Der er stor tilfredshed med deltagelsen, der kaster en lang række positive effekter af sig. Kunstneren Katja Bjørn, som deltog i både De Syv Dødssynder og videokunstudstilling i Skulpturlandsby Selde, mener, at Skive virkelig har løftet noget unikt.

En lang række store professionelle events. Flere hundrede frivillige. Over 30.000 deltagere og publikummer. Skive har boblet af spændende, vedkommende og populære kulturoplevelser i 2017 som én af de 19 kommuner, der tog del i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Desuden viser en opgørelse, at Skive Kommune har opnået en synlighed på en værdi af flere millioner kroner. Også i den foreløbige prognose for, hvor meget kultur de 19 midtjyske kommuner har fået for pengene i 2017 og årene op til, ligger Skive i den høje ende.

Nye muligheder og platforme for kunstnere gennem Skive 2017-projekter
Billedkunstneren Katja Bjørn og musikeren Rasmus Trinderup fra bandet af samme navn, er enige om, at deltagelsen i Kulturhovedstadsåret har medført nye muligheder og en større platform for deres kunst.

Katja Bjørn deltog med værker både i publikumssuccessen De Syv Dødssynder og den store videokunstudstilling i Skulpturlandsby Selde. Efter den store succes med De Syv Dødssynder har Katja Bjørn fået tilbudt flere visninger på gallerier i udlandet. Katja Bjørns værker, som var placeret i det offentlige rum, blev desuden fremhævet i flere medier som noget af det, man absolut skulle opleve i Kulturhovedstadsåret.

Jeg er meget imponeret over, at en mindre provinsby som Skive, langt fra museumsparnasset i landets store byer, tør satse på at gøre noget anderledes og bevæge sig ud i noget så risikabelt som moderne kunst i det offentlige rum, som jo kan være besværligt teknisk og svært kunstnerisk. Alle, jeg har mødt og arbejdet sammen med, har udvist stor velvillighed, åbenhed og mod. Det gælder Dagli’brugsen i Selde, SønderCentret og Vor Frue Kirke i Skive, borgerne i både Skive by og landsbyen Selde, Museum Salling og resten af egnen – det tager jeg hatten af for, udtaler Katja Bjørn.

Rasmus Trinderup, der med bandet af samme navn var udvalgt til at deltage i talentudviklingsprojektet Rock the Region, beretter også om godt udbytte af projektet. Han har fået tilknyttet en mentor, som lærer ham mere om branchen og om, hvordan bandet kan profilere og udvikle sig frem mod et gennembrud.

Rasmus Trinderup fortæller:

”Rock the Region har i høj grad har været med til at professionalisere mig som musiker og finde en retning, som bandet skal i – og nu der er masser af spillejobs linet op i 2018, så fremtiden ser lys ud.”

Kompetenceløft og borgerinddragelse
Det gode samspil mellem kommune, borgere og institutioner er netop én af årsagerne til, at Skive har fået så stort et udbytte af Kulturhovedstadsåret. Det mener formanden for Skive Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, Ditte Staun. Hun udtaler:

Alle i kommunen har i året, der er gået, vist, at når vi står sammen og vil kulturen, så kan vi skabe noget, vi kan være rigtig stolte af. Vi får et rigtig flot resultat af vores Kulturhovedstadssatsning ikke bare økonomisk, men i høj grad også socialt og kulturelt. Kunstnere, borgere, kulturinstitutioner, foreninger og virksomheder har løftet i flok og skabt et kulturår, som vi vil høste gevinsten af i mange år fremover.

Highlights fra Skives 2017-program
Skulpturlandsby Seldes videokunstudstilling
Skulpturlandsby Selde – en platform for skulpturforsøg i det offentlige rum – dannede fra september til december 2017 rammen om en stor videokunstudstilling i det offentlige rum af en række internationalt anerkendte kunstnere.

GRASSLANDS
GRASSLANDS var et borgerinddragende kunstprojekt på Fursundegnen i forbindelse Europæisk Kulturby 2017, hvor der blev skabt en række stedsspecifikke værker af danske og internationale kunstnere.

De Syv Dødssynder
Syv museer i Region Midtjylland inviterede hver en national eller international samtidskunstner til at arbejde med én af de syv dødssynder. Museum Salling, tidligere MUSERUM, i Skive havde besøg af kunstneren Katja Bjørn, som skabte videokunstværker i det offentlige rum under emnet Misundelse. Estimeret antal gæster: 8.050.

Rock the Region
Rock The Region havde til formål at bringe regionens musikmiljøer tættere på den professionelle musikbranche og på hinanden. Der blev udvalgt seks artister/bands, der fra marts 2017 var igennem et intenst forløb. Bandet Rasmus Trinderup repræsenterede Skive i projektet. 9. december kunne alle seks artister opleves til afslutningen af Aarhus 2017.

Off Road Festival
Off Road Festival var Kultursamarbejdets store kulturfestival i foråret i hele Midt- og Vestjylland med oplevelser inden for musik, kunst, performance, litteratur og meget mere. Skive var vært for afslutningseventen Off Road – break out, der samlede trådene fra festivalen.

Nathan Coley: The Same for Everyone
Den anerkendte skotske kunstner Nathan Coley har skabt en række lysende værker, der som mytiske lysmanifestationer binder regionen sammen fra øst til vest. Værkerne har stået hele året i Feldballe, Viborg, Struer, Lemvig, Hvide Sande, Herning, Silkeborg, Randers, Aarhus og Skive.

VM i Middelalderkampsport på Spøttrup Borg
10.719 gæster var med, da Spøttrup Middelalderborg i foråret 2017 var vært for VM i middelalderkampsport. Den enorme begivenhed, hvor krigere fra 25 nationer kæmpede mand mod mand med sværd, økser, køller og krigshammere, bragte historien til live på spektakulær vis.

Ønskelandet - Børneåbning af Aarhus 2017
Den 20. januar fejrede omkring 20.000 børn fra Region Midtjyllands 19 kommuner deres egen åbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 under temaet Ønskelandet. Skive Kommune havde som den eneste kommune involveret alle skolebørn og de største børnehavebørn, hvilket betød, at 7.000 børn og unge) var involveret i Ønskelandet, som også blev markeret med en offentlig event på Skøjtebanen i Skive.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk