Præsten, der drak et sognebarn ihjel – og andre skrøner fra Jebjerg

Forfatteren (Thomas Rosenkrands) med dele af byen i baggrunden.
Foto: Jan Sand
Forfatteren (Thomas Rosenkrands) med dele af byen i baggrunden.
KULTUR:

Bogen om landsbyen Jebjerg er snart klar til at møde læseren dom. Det meste af bogen er faktuelt gennemtjekket og derfor ingen skrøne. Men i researchen er bogens forfatter stødt på flere historier, der ligesom Jørn Riels berømte skrøner fra Grønland, bygger på virkelige begivenheder, men nok har fået tillagt sig lidt mere drama med tiden.

’En af de historier, jeg stødte på, var om præsten i Selde, Henrik Nielsen Arctander, som var en livslysten herre og åbenbart også ganske drikfældig’, begynder forfatter Thomas Rosenkrands. ’Han levede tilbage i 1600-tallet og skulle ifølge blandt andre Jeppe Aakjær have drukket et af sine sognebørn ihjel på et værtshus i Skive. Ugerningen blev takseret til en bøde på 400 rigsdaler’, forklarer han.

Thomas Rosenkrands fortæller videre, at der også er dukket historier op en anden præst, der var en sand spøgelsesjæger og om en købmands tandsæt, der måtte med rejsebud til Skive.

Der er generelt gjort meget for at fortælle historien på en levende måde, så læseren synes at det er spændende at komme igennem fortællingen om Jebjerg. Blandt andet er bogen emneopdelt i kapitler, så læseren kan shoppe rundt og læse det, man finder mest interessant først. Et af kapitlerne er ’Fraklip’, hvor man blandt andet finder historien om tandsættet.

Bogen forventes udgivet før jul og trykkes i første omgang i godt 1.000 eksemplarer.

Baggrundsinfo.
Bogen om Jebjerg trykkes hos Skive Offset og er finansieret af Sparekasse Midt Vest Fondene. Disse fonde blev til på baggrund af salget af den lokale sparekasse for Jebjerg-Lyby. Bogen husstandsomdeles i netop Jebjerg-Lyby.

Forfatteren Thomas Rosenkrands udgav i 2013 den humoristiske ’Hold da helt ferie’, i 2015 den historiske Durups DNA og i 2016 den politiske spændingsroman ’Alt har sin pris’. Herudover har han i 2015 udgivet sin dengang 12 årige datter Lærke Rosenkrands’ illustrerede børnebog ’En mand og hans Skilde’.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk