Flygtninge og skibonitter dyrker integration i Skive

Foto: Venligboerne - Skive og omegn
KULTUR:

Forleden var det store aktivitetsdag på et stykke ubearbejdet jord i Skive. Derfor mødtes 10 personer med maskiner og ægte manpower. Alt sammen med den pensionerede ingeniør Hans-Ole Brunsgaard som den koordinerede arbejdsleder. Nationaliteterne var syrere, somaliere, kurdere og danskere. Der blev hentet gratis donerede fliser, brugt maskiner til kultivering af jorden og alm. kræfter til at fjerne ukrudt og planter. Der var brug for masser af praktiske hænder for at jordstykket kunne blive forvandlet til et brugbart areal.

Bag aktiviteten står Facebook gruppen ”Venligboerne – Skive og omegn”, for det er gruppens seneste projekt - en fælles kolonihave. Stig Seidenfaden udtaler: "Kolonihaven er vel noget af det mest danske, vi kan komme i tanke om, men det at samles om at få noget til at gro og trives er universel. Derfor er det naturligt, at vi håber kolonihaven bliver et af omdrejningspunkterne for integrationen i Skive."

"Præcis som i en have, så kræver integrationen, at man skaber optimale vilkår, for at den kan udvikle sig i den retning, man gerne vil, og hvis vi ikke holder den gejst, som rigtig mange flygtninge kommer med, i live, så visner den og dør. Den bedste vej til integration er jo at bruge folk til det de er gode til, passivitet gavner hverken os, flygtninge eller samfundet” siger Stig Seidenfaden.

Efter mange timers hårdt arbejde sluttedes der med fælles spisning og opfyldning af de brugte depoter i venskabeligt samvær i Abf. Thorshammers atriumgård. 

En af dagens deltagere er den 45 årige entreprenør / civilingeniør og syriske flygtning Adnan Sarmani fra Homs. Han supplerer: ” Vi syrere er jo uddannede og vant til at arbejde fra vi er 14 år og i mange timer. Vi er ikke kommet her for at få penge, men flygtet fra bomber og krig. Vi er kommet for at leve i fred og få et liv. Vi håber at folk her på Skive egnen vil give os en chance for at bidrage til Danmark, vi vil så gerne i gang med rigtigt arbejde” Adnan bruger pt. ugen med 3 dages sprogskole, 2 dages praktik – men vil jo allerhelst i gang med det der var hans erhverv i Syrien.

Opfordringen fra gruppen ”Venligboerne – Skive og omegn” er at egnens erhvervsliv hjælper os og kommunen med at løfte integrationsopgaven.  Så skulle der være arbejdspladser, private med mod til at tage en flygtning i praktik i enten en uge eller 3 mdr. så ret henvendelse til Skive Kommune. Så vil de matche flygtninge med rette kvalifikationer bedst muligt.

Facebook gruppen ”Venligboerne – Skive og omegn” blev oprettet i april, og siden da er tingene gået hurtigt. Gruppens budskab om at bringe folk sammen, for at udnytte hinandens styrker til at skabe positiv integration, er blevet hørt af 345 personer der nu er medlemmer. Der er blevet skabt en tilbagevendende ”Kultur- og samtale café” på biblioteket, som hver onsdag ligger ramme til kulturelle møder, hvor de læres dansk samt løser praktiske problemer. Der har været restaureret gamle cykler til de ny ankomne, og holdt oplæg omkring hvordan det danske arbejdsmarked og jobsøgning fungerer.

Gruppens næste projekt er en stor tværkulturel fællesspisning der løber af stablen sidst i september og som bliver for alle interesserede i Skive.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk