Det Kongelige Teater er massivt til stede på Kulturmødet på Mors

Foto: Det Kgl. Teater
KULTUR:

Politiske saloner, paneldebatter, underholdning og kunst på skoleskemaet. Det Kongelige Teater lægger op til både fordybelse og diskussion på Mors.

Det Kongelige Teater er med fra start til slut, når det årlige kulturmøde på Mors skydes i gang med en veloplagt blæserkvartet fra Det Kongelige Teater.

I samarbejde med magasinet RÆSON inviterer Det Kongelige Teater alle kulturpolitikere til Politisk Salon om dansk kunst og kultur. Teatret faciliteterer en spændende debat om Kunst på Skoleskemaet, hvor en udvalgt gruppe, bestående af blandt andre tidligere kulturminister Marianne Jelved, vil diskutere læring gennem kunsten.

Kulturmødets deltagere og gæster vil også kunne opleve børneoperaen Papageno og Papagena på MC Holms Skole – en forestilling, som allerede har vagt stor glæde blandt danske skoleelever.

Fra teatrets ledelse vil Teaterchef Morten Hesseldahl, Skuespilchef Morten Kirkskov og Kommunikationschef Magnus Restofte deltage aktivt i de mange paneldebatter. Debatter om den fremtidige kulturjournalistik, kunstnerens ansvar, samt de geografiske og økonomiske udfordringer scenekunsten møder i dag.    

Se hele Det Kongelige Teaters bidrag til Kulturmødet her.

Torsdag d. 25. august

Kl. 14 - Værket Sal 1
Kulturmødet Mors 2016 åbnes
Kulturmødet åbnes af en blæserkvartet fra Det Kongelige Teater

Kl. 15:15 - Værket Sal 2
Nye værdier og formater i kulturjournalistikken
Gentænkt Kulturjournalistik

Hvordan ser fremtidens kulturjournalistik ud i en tid med digitalisering, globalisering, øget borgerinddragelse og et fragmenteret mediebillede? Hvilke værdier baseres den på, og hvilke formater kommunikerer den i? Region Midtjylland og Aarhus 2017 har taget initiativ til et markant projekt, der tager kulturjournalistikken op til revision.

Moderator: Christian Have

I panelet: Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør DR · Jesper Beinov, chef for Lederkollegiet, opinions- og navneredaktør Berlingske · Morten Daugbjerg, pressechef Aarhus Teater · Monna Dithmer, anmelder Politiken · Lasse Lavrsen, partner Føljeton · Jørgen Ramskov, direktør Radio24syv · Magnus Restofte, kommunikationschef Det Kgl. Teater · Palle Weis, kulturredaktør Jyllands-Post.

Kl. 18.45 - Værket Sal 1
Er kunst blot kunst – og kunstneren blot kunstner?
Hvad med kunstneren?

Kunst som kunst er til debat. I Vesteuropa er der tradition for, at kunsten har sit eget liv, og at kunstneren står uden for samfundet. Alligevel har der altid været kunstnere, der har “blandet sig”. Må og skal kunsten og kunstneren leve deres eget liv? Har kunstneren et ansvar for sin omverden? Et samfundsmæssigt, socialt, politisk ansvar? Hvilke konsekvenser får det, når det gælder censur og selvcensur? Er kunstnerne blevet bange, og har de grund til det?

Moderator: Christian Have

I panelet: Jesper Beinov, chef for Lederkollegiet, opinions- og navneredaktør Berlingske · Susi Hyldgaard, sanger · Marianne Jelved, MF Radikale Venstre · Morten Kirkskov, skuespilchef Det Kongelige Teater · Morten Messerschmidt, MEP Dansk Folkeparti · Marit Benthe Norheim, billed- og rumkunstner Rasmus Nordqvist, MF Alternativet.

Kl. 21 - Monas Balkon, Kulturvejen
Solnedgangskoncert – Med blæserkvartet fra Det Kongelige Kapel

Fire af landets bedste blæsere går på opdagelse i den danske musikskat og spiller solen ned fra Monas Balkon. Oplev bl.a. værker af Carl Nielsen og Wilhelm Ramsøe fremført af Nikolaj Viltoft, Jonas Wiik, Kasper Smedegaard Thaarup og Lars Holmegaard.

Kl. 21 - Værket Sal 2
Politisk Salon
Dilemmaspil

Når mørket sænker sig over Kulturmødets første dag inviterer Det Kongelige Teater og magasinet RÆSON til en helt anderledes form for diskussion, der udfordrer både politikerne og publikum i salen. Kulturpolitikere mødes til en debat om dansk kunst og kultur.

Moderater: Clement Kjersgaard

I panelet: Bertel Haarder, Kulturminister · Søren Søndergaard, MF · Mogens Jensen, MF · Rasmus Nordquist, MF · Marianne Jelved, MF · Morten Messerschmidt, MF.

Fredag d. 26. august

Kl. 9 - Brøndum
Kulturarv – Trap Danmark anno 2016
Hvad så Danmark?

Hver en by og hver en egn i Danmark beskrives på ny. Med den 6. udgave af Trap Danmark får vi verdens mest omfattende beskrivelse af et lands natur, historie og kultur, både i bogform og digitalt. Men hvad kan vi bruge det til i globaliseringens tidsalder? Og hvad skal der til for at danskerne tager Trap til sig?

Moderator: Christian Have

I panelet: Morten Hesseldahl, direktør Det Kgl. Teater · Morten Thomsen Højsgaard, redaktionschef DR Historie · Niels Elers Koch, direktør Trap Danmark · Morten Messerschmidt, MEP Dansk Folkeparti, Jeanette Varberg, museumsinspektør Moesgaard Museum.

Kl. 9 og 16 - MC Holms Skole og Folkescenen
Børneopera
Tryllefløjten

Papageno og Papagena er en miniudgave af Mozarts Tryllefløjten for 2 sangere og pianist. Børneoperaen opføres først på MC Holms Skole fredag morgen, og igen som familieforestilling på Folkescenen om eftermiddagen. Til skolevisningen er der adgang for interesserede deltagere fra Kulturmødet.

Medvirkende: Sofie Elkjær, Simon Duus og Jacob Beck.

Kl. 11:30 - Værket Sal 2
Hvor ligger Danmarksteatret?
Ind i kunsten

Er scenekunst skabt uden for hovedstaden ikke en del af den nationale scenekunst? Hvorfor er scenekunst i provinsen et regionalt og lokalt ansvar, når scenekunst i hovedstaden er et nationalt ansvar? Er der andre måder at skabe national scenekunst på? Hvordan kan man udfordre geografien i forhold til synlighed, formidling og vilkår for skabelsen af scenekunst?

Moderator: Anne Middelboe Christensen, teateranmelder Information

I panelet: Dorthe Bebe, teaterleder Team Teatret · Lena Brostrøm Dideriksen, fm Dansk Artist Forbund · Orla Hav, MF Socialdemokraterne · Morten Kirkskov, skuespilchef Det Kgl. Teater · Laurie Sansom (UK), director Scottish National Theatre.

Kl. 13 - Værkstedet
Morten Kirkskov om kunst i kamp mod terror
Ind i kunsten

ISIS og andre terrororganisationer har fundet ud af, at det er samfundets kunst og kultur, der skal rammes. De går derfor efter alt, hvad der hedder kunst, kreativitet og kulturliv. Det er her vores værdier, kreativitet og livsstil ligger – hele vores eksistensgrundlag, som vi bygger vores samfund på. Kan kunsten selv gå til modsvar mod terror, polarisering og radikalisering?

Christian Have i samtale med Morten Kirkskov, skuespilchef Det Kongelige Teater.

Kl. 13 - Brøndum
Kunst på skoleskemaet
Børn og unges involvering i levende, klassisk scenekunst

Det Kongelige Teater arbejder aktivt med det brugerinvolverede paradigme inden for læring og aktiv deltagelse i kunsten. Vi skaber levende møder med gensidig udveksling mellem kunstnere og børn, med udgangspunkt i klassiske scenekunstarter. Det kalder vi læring gennem kunsten.

Vi har i de seneste mange år høstet positive erfaringer i samarbejde med børn og institutioner, men støder som andre kulturinstitutioner på udfordringer i skolernes travle hverdag. Pladsen til de musiske fag nedprioriteres ofre, selvom forskning viser, at skoler der integrerer kunstnerisk udfoldelse i skemaet præstere højere i de boglige fag.

Moderater: Gunna Winterberg

I panelet: Marianne Jelved, MF · Uffe Savery, kunstnerisk leder · Claus Hjortsdal, formand for skolelederforeningen · Camilla Muusmann, lærer · Dorte Balslev, Udvikler KGL+.

Kl. 14 - Værket Sal 1
Tæring efter næring
Ind i kunsten

Nu igen: kulturen skal spare! Den største udfordring for kunst- og kulturlivet menes at være de krævede besparelser. Hvordan forvaltes de bedst? Og er det nu klogt at spare på kunst og kultur? Vi klynker ikke men tager handsken op og får nogle bud på andre løsninger og udviklinger end penge.

Moderator: Peter Hanke, dirigent og redaktør kulturledelse.dk

I panelet: Kulturminister Bertel Haarder · Morten Hesseldahl, direktør Det Kgl. Teater · Søren Bojer Nielsen, direktør Det Obelske Familiefond Rasmus Nordqvist, MF Alternativet · Peter Westphael, direktør Randers Egnsteater · Gitte Grønfeld Wille, kulturchef Region Skåne Gitte Ørskou, direktør Kunsten.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk