Undgå at blive juleoffer

Jul i Skive:

Black Friday er detailhandlens store indkøbsdag, før december skydes i gang. Sammen med adventssøndagene skabes der en travlhed i storcentre og på gader, som desværre også tricktyvene nyder gavn af.

Store jakker med dybe lommer behøver ikke være en beskyttelse mod tyveri af smartphones, kontanter og pung, når juletræet tændes, og folk samles:

“Ifølge en statistik fra forsikringsbranchen har op mod 12 % af danskerne oplevet et tyveri inden for det sidste år, og decembers travle juleindkøb og traditioner skaber grobund for, at tricktyve og lommetyve ruller sig ud,” udtaler ekspert Sunny Cagara, som rådgiver politiet og butikker i at minimere trick- og lommetyveri.

“Folk går tæt op ad hinanden og er stressede. De opdager ikke, at der forsvinder en værdigenstand, før det er for sent. De tykke vinterjakker bidrager også til, at vi ikke opdager så meget, da det er sværere at mærke, når noget forsvinder, end om sommeren, hvor vi er let påklædt.”

Sidste år blev der anmeldt 34.412 lomme-, taske- og tricktyverier på gadeplan i Danmark, og der forsvinder oftere ting, hvor folk stimler sammen, da det er nemmere at liste ting op fra lommer, poser og tasker. I varme forårsmåneder, ferier og op mod jul er statistisk set kronede tider for tricktyve, der angiveligt tjener hovedparten af deres indkomst her.

Ekspert i tricktyveri Sunny Cagara, der også arbejder som tryllekunstner, udpeger blandt andet indkøbscentre, shopping-gader og adventsarrangementer som særlige brændpunkter, hvor der er god grund til at være på vagt lige nu:

”Når folk står som sild i en tønde for at se juletræet blive tændt eller står i kø efter en gave, er det nemt at begå et tricktyveri eller hugge noget i lommen. Intimsfæren er nedbrudt, så alarmklokkerne ringer ikke nødvendigvis, hvis personen bagved klapper én i siden og ønsker god jul,” forklarer han.

UNDGÅ AT BLIVE ET JULEOFFER

Sunny Cagara kender alt til at bruge sine hænder i sit arbejde som tryllekunstner. Han har derfor igennem et par år beskæftiget sig med at holde foredrag omkring, hvordan vi alle kan blive bedre til at undgå at blive tyvens næste offer.

Han giver her følgende gode råd om at tage forholdsregler i forhold til at gå på juleindkøb:

- Hold dine ting tæt på kroppen og lyn lommerne til. Inderlommen er det sikreste sted til kontanter og andre værdisager.
- Pas på pinkoden. Lad ikke fremmede mennesker komme for tæt på, når du skal betale for varerne ved kassen eller hæve i automaten for at købe ind på julemarkedet. Undlad at anvende samme kode til at låse telefonen op med, som du bruger til Mobilepay og lignende betalingstjenester.
- Glem kontanterne. Lad være med at have for mange kontanter på dig eller vise dem frem foran andre unødigt. De fleste boder på julemarkeder accepteret efterhånden mobilbetaling eller Dankort.
- Vær lidt kritisk. Folk går af og til ind i hinanden på en indkøbstur, men lad ikke fremmede komme for tæt på eller omfavne dig. Skab dig egen sikkerhedsafstand og vær opmærksom.

Sunny Cagara arbejder som tryllekunstner ved siden af jobbet som rådgiver og foredragsholder inden for tricktyveri og indbrud. Han har bl.a. FN på sin kundeliste og hjælper danske butikker til at minimere tricktyveri. Det er muligt at læse mere om foredragene og rådgivning på www.tricktyveri.dk

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk