Når juleriet for alvor begynder for mange familier er det både med levende lys, gran og julegodter. En dejlig tid for de fleste, men også en svær tid, hvis du har astma eller allergi. Derfor guider Astma-Allergi Danmark til, hvordan du undgår de største allergifælder i julen.
Julelysene soder, konfekten er proppet med nødder og mandler, og den grønne gran er fuld af skimmelsvampesporer. Faktisk er julen fyldt med potentielle allergifælder og lidt af en prøvelse for landets allergikere. Derfor har Astma-Allergi Danmark samlet en række gode råd og alternativer, så både du og dine nærmeste kan få en symptomfri jul.
1. Undgå gener fra julelys
Levende lys soder, uanset om de er lavet af stearin, paraffin eller voks. Så skær ned på antallet af lys, hold væggen kort, og sluk lyset med en lyseslukker. Husk også, at fyrfadslys soder mindre end almindelige lys – og at du helt slipper for den slags problemer med elektriske lys eller lyskæder.
2. Støv dekorationer og julepynt af
Julekassen med dekorationer, julehjerter og hyggelige nisser, der hentes ned fra loftet, bør altid støves grundigt af eller vaskes, inden de skal pynte i stuen. Alternativt kan du vælge at udskifte julepynten fra år til år, så du undgår støv og skimmelsvampe fra dekorationerne.
3. Julemad for allergikere
Julen bugner af potentielle fælder for fødevareallergikere. Der er nødder og mandler i julekonfekten, mælk i chokoladejulekalenderen og saftige appelsiner i frugtkurven. Heldigvis er der hjælp at hente, for der er mange muligheder for at lave lækker julemad uden allergi. Brug fx Astma-Allergi Danmarks gratis app Madallergi til at finde opskrifter uden de ting, du ikke kan tåle.
4. Undgå at røre julestjernen
Flere af de traditionelle juleblomster dufter så kraftigt, at de generer følsomme luftveje. Det gælder fx azalea, hyacint og lilje. Har du sart og overfølsom hud, skal du også undgå at røre for eksempel julestjernen, krysantemummer og tulipaner, der alle har stoffer i plantesaften, der kan give hudreaktioner.
5. Ryst eller stamp juletræet
Det smukke grønne træ pynter i de fleste hjem, når julen nærmer sig. Desværre indeholder gran skimmelsvampesporer og kan give symptomer i luftvejene, når de kommer indenfor. Ryst eller stamp derfor træet hårdt ned i jorden, inden du tager det ind, så døde nåle og svampesporer falder af. Juletræet indeholder også harpiksstoffer, og er du allergisk over for dem, kan du få kontakteksem af at røre ved træet. Du kan også anskaffe et kunstigt træ, hvis du slet ikke kan blive gode venner med granen.
6. Få en god julenat
Ofte giver julen anledning til overnatningerne hos familien. Men har du husstøvmideallergi, kan det give problemer. Medbring din egen dyne og pude og få en god julenat. Alternativ kan du spørge din vært, hvornår dyner og puder senest er vasket ved 60 grader.
7. Julebesøg uden kattepine
For de fleste betyder julen fester og gæster, og måske har nogle i selskabet fire ben og kan fremkalde allergi. Men for en allergiker er det sjældent nok, at katten eller hunden parkeres i et andet værelse – dyreallergenerne er nemlig både i møbler, tæpper og puder. Grundig rengøring og udluftning kan hjælpe for nogle, men hvis du normalt får symptomer, når du er sammen med dyr, så tal med din læge om det. Måske kan medicin redde familiebesøget.
8. Jul i udlandet
Hvis du som madallergiker fejrer højtiden uden for Danmarks grænser – fx i et af de andre EU-lande - og spiser julemiddagen på en restaurant, så husk, at du ifølge lovgivningen har ret til at få oplyst de 14 mest almindelige allergener. Læs mere om reglerne på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.