Risiko for overophedning i lavenergihuse

Hus og have:

Mange nyere, danske boliger er blevet så tætte og energivenlige, at det giver risiko for overophedning om sommeren.

Løsningen kan være indbygget solafskærmning i ruden.
Det lyder som den rene science fiction, men den er god nok: Moderne vinduer fungerer som en slags gennemsigtig radiator og lukker mere varme ind i huset end ud. Det er med til at gøre de danske boliger tætte og energivenlige og – i flere tilfælde – steghede om sommeren.

”Man tror næsten, at det er løgn, men mange nye, danske boliger har fået problemer med overophedning, fordi de er blevet så tætte og energivenlige,” fortæller Mads Rauff, der arbejder som rådgiver og ekspert i glas hos Rationel Vinduer.

”Problemet opstår især i lavenergihuse med store vinduespartier mod syd og manglende solafskærmning. Det kan virkelig få temperaturen til at tordne opad i en dagligstue eller et kontor, fordi et moderne lavenergivindue er så ekstremt god til at udnytte solens stråler og samtidig holde på varmen.”

Rådgiveren fortæller, at det ofte er både besværligt og dyrt at afhjælpe overophedning i et byggeri, når først det er opført. Nogle ender med at bruge ligeså mange penge på at køle deres hus ned om sommeren, som andre bruger på at varme deres op om vinteren. Rationel Vinduer anbefaler derfor ligesom Energistyrelsen at tænke problemstillingen med overophedning ind, allerede når man sætter sig til tegnebrættet – uanset om man bygger en udestue af glas eller en hel villa.

Løsningen kan være alt fra at fordele vinduerne bedre efter verdenshjørnerne til hjemmesyede gardiner. Naturlig ventilation, markiser og udvendige skodder er også en mulighed. Og det samme er solafskærmende glas i de mest solbeskinnede vinduer.

Mads Rauff fortæller, at der findes forskellige typer solafskærmende glas afhængig af hvilket niveau af lys- og varmeafskærmning, man ønsker. Et såkaldt SOLAR 70 glas fra Rationel reducerer eksempelvis varmen med 37 procent i forhold til en standard lavenergirude, mens andre glas reducerer helt op til 57 procent af den varme, som en standardrude ville lukke ind. Det er med andre ord muligt at bygge, præcis som man har lyst med store vinduer og masser af lys, og samtidig opretholde et godt indeklima. Læs mere på rationel.dk.

Da ruderne også skærmer for lys og varme om vinteren, anbefaler Rationel ikke at klæde hele huset i vinduer med solafskærmende glas.

”Det gælder om at finde en fornuftig balance både hvad komfort og energiforbrug angår,” siger Mads Rauff.

”Det er jo fantastisk med gratis varme om vinteren, men mindre kan måske også gøre det, hvis det samtidig betyder, at man er nødt til at campere i haven hele sommeren.”

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk