Gamle boliger angribes af skimmelsvamp

Hus og have:

Gamle boliger er typisk opført med manglende fugtsikring, hvilket blandt andet er årsag til, at flere og flere boliger angribes af skimmelsvamp. Primært huse der renoveres og efterisoleres er et stort problem, da man dermed ikke kan se skimmelsvamp inde bag de nye konstruktioner. Derfor kan sygdom blive en af de første indikationer på, at der kan være skimmelsvamp i boligen.

Bjarne Pustelnik, der er fagleder for bygningsundersøgelser og indeklima hos det rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen, oplever i stigende grad, at folk henvender sig til OBH-Gruppen for at få tjekket deres bolig for skimmelsvamp. Senest har Bjarne Pustelnik arbejdet på at få en præstebolig på Fyn fri for skimmelsvamp.

”Vi gennemgik præsteboligen fra kælder til kvist med henblik på at finde skimmelsvampens indeklimamæssige betydning. Derudover lavede vi en konkret handlingsplan for at komme problemet til livs”, siger Bjarne Pustelnik.

Skimmelsvamp i boliger er et alvorligt problem, og præsten valgte derfor også at flytte ud af præsteboligen, mens renoveringsarbejdet stod på.
”Problemet med skimmelsvamp i præsteboligen var ret omfattende. Kælderen var det primære problem, men under vores undersøgelser fandt vi også problemer i både stueetagen og på første sal”, siger Bjarne Pustelnik.

Det kræver en del at få fjernet skimmelsvamp. I præsteboligen måtte alle angrebne materialer smides ud, hvorefter der blev slebet ind til skaden. Herefter fulgte både en omfattende affugtningsperiode, desinficering af problemområder og en meget grundig rengøring ved brug af blandt andet recirkulerende luftrensere.

Det er ikke nyt for Bjarne Pustelnik fra OBH-Gruppen at tage ud til præsteboliger for at fjerne skimmelsvamp. Da langt de fleste af landets cirka 1750 præsteboliger er fra enten slutningen af 1800-tallet eller fra starten af 1900-tallet, finder man desværre i mange tilfælde skimmelsvamp i boligen. Men det er ikke kun præsteboliger, som angribes af skimmelsvamp. Også almindelige boliger af ældre dato angribes af skimmelsvamp.
”Vi har fået flere henvendelser det sidste års tid fra folk, som vil have undersøgt deres bolig for skimmelsvamp. Der er mere fokus på at være sund og rask i dag, og hvor man førhen gik og hostede uden at gøre noget ved det, forsøger man i dag at eliminere alle risikofaktorer for sygdom”, siger han.

Bedre udluftning og en jævn og passende temperatur i alle rum er med til at holde skimmelsvamp væk.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk