På denne årstid kan du opleve, at der er dug på ydersiden af ruderne, når du slår gardinerne til side om morgenen, og det er et tegn på, at dine vinduer er i orden.
Nye vinduer holder varmen inde og kulden ude
Nyere vinduer er gode til at holde på varmen, og det betyder, at temperaturen på ydersiden af ruden holdes nede. I morgentimerne, hvor luften begynder at blive varmere, kan der derfor opstå en periode, hvor rudens udvendige overfladetemperatur er lavere end lufttemperaturen, og så dannes der dug.
- Vi får jævnligt henvendelser fra personer, der netop har skiftet husets vinduer. De har ikke tidligere oplevet dug på ydersiden af ruden, og er derfor bekymrede for, om alting nu er, som det skal være, siger direktør for Jydsk Vindueskompagni, Arne Andersen og tilføjer
- Heldigvis kan vi berolige dem og sige, at det er lige præcis, som det skal være. Dug på ydersiden viser nemlig, at vinduerne er gode til at holde varmen inde og kulden ude.
”Problemet” med udvendig dug opleves ikke ved vinduer af ældre dato, fordi der her slipper en del varme ud gennem ruden, som er med til at opvarme den udvendige side, der derved holdes dugfri.
Udluftning kan hindre dug på indersiden
Sidder duggen derimod på indersiden af ruden, skyldes det typisk, at luftfugtigheden i din bolig er for høj. Når den varme luft i rummet, rammer den kolde rude, dannes der nemlig dug eller kondens på indersiden af ruden.
- Hvis der er høj luftfugtighed i din bolig, bør du reagere på det og lufte mere ud. Høj luftfugtighed er nemlig hverken sundt for boligen eller dig selv, for det skaber gode vækstbetingelser for både svamp, råd og husstøvmider, forklarer Arne Andersen fra Jydsk Vindueskompagni og uddyber
- Problemet med dug på indersiden af ruden kan afhjælpes ved at skifte til nye vinduer med såkaldt varm kant. Uanset vinduet er det dog vigtigt at sikre et godt indeklima ved hjælp af regelmæssig udluftning.