Viborg har gang på gang bevist, at animation ikke blot er animation – men kunst, underholdning, forretning og formidling på én gang.
Under den stort anlagte animationsfestival kan publikum og branchefolk boltre sig i filmvisninger, udstillinger, konferencer og interaktiv underholdning. Viborg Animationsfestival 2018 finder sted fra den 24. til den 30. september, og denne gang sætter festivalen særligt fokus på Frankrig.
- 50% af programmet er franskproducerede animationsfilm
- Konferencen Creative Media Industry Forum sætter fokus på dansk-fransk samproduktion, som er del af den franske kulturindsats, der blev lanceret den 29. august af kulturminister Mette Bock
- Udstillingen French Kiss fremviser værker fra nogle af de bedste animations- og tegneserieskabere fra Frankrig
- Franske Jessica Laurent, uddannet fra The Animation Workshop, er årets VAF Kunstner
- Café L’Intervalle byder festivalen igennem på hygge á la France
Viborg Animationsfestival 2018 vender tilbage for sjette gang og fylder fra den 24. til den 30. september byen med animationsaktiviteter for både publikum og branchefolk. Årets program har stillet skarpt på Frankrig, og det vil bestå af mere end 50% franskproducerede animationsfilm.
Det gælder blandt andet de Oscar-nominerede kortfilm Garden Party og Negative Space. Programmet byder også på en dansk biografpremiere i form af The Breadwinner, hvis executive producer er Angelina Jolie, og som tidligere studerende fra The Animation Workshop har arbejdet på.
Desuden kan man opleve udstillingen French Kiss, der fremviser værker fra nogle af de bedste animations- og tegneserieskabere fra Frankrig. Hertil kommer, at Bastien Dubios, der blev Oscar-nomineret for Madagascar – Carnet de Voyages, vil bidrage med sine egne originale tegninger og malerier.
Endelig er den franske instruktør Jessica Laurent udvalgt til at være årets VAF Kunstner. Hun er uddannet fra The Animation Workshop, og hun har skabt en unik VAF-trailer og artwork til festivalens overordnede udtryk.
Uden for det franske tema kan man også glæde sig til at møde en af instruktørerne bag den banebrydende Terkel i knibe, Thorbjørn Christoffersen, der giver et sneak peek på Ternet Ninja, der er baseret på Anders Matthesens børnebog af samme navn, og som Thorbjørn Christoffersen er co-instruktør på.
Extended Reality, ANIMOK og fransk caféhygge
Festivalens publikumsspor byder desuden på følgende begivenheder og aktiviteter:
- EXTENDED Viborg Game & XR Expo lader den 28. og 29. september spillefugle boltre sig med alverdens spil, der gør brug af XR (Extended Reality). Kombinationen af fremtids- og retrogaming er en af de vigtigste trends på området, og EXTENDED er en af feltets helt store begivenheder. Derudover kan man opleve, hvordan XR kan bruges til mere end blot underholdning, når EON Reality, der netop har åbnet en afdeling i Viborg, viser hvordan XR kan bruges til både træning, rehabilitering og undervisning.
- ANIMOK vender tilbage som en del af festivalen, og traditionen tro har skoleklasser fra hele Danmark produceret sine egne animationsfilm i perioden op til festivalen, og derigennem fået indblik i animationsmediets forunderlige verden. Den 24. september er officiel ANIMOK-dag i Viborg, og her vil de bedste af elevernes film modtage en pris ved den særlige ANIMOK-prisuddeling. Vinderne udpeges af en professionel jury.
- Expanded Animation finder sted fra den 27. til den 30. september. Det er et rum for etablerede såvel som nye lovende talentfulde kunstnere og animatorer. Målet er at udvide mulighederne for både, hvad man kan sige og gøre med visuel kunst, og at vise nye modtagergrupper det kunstneriske rum i overlappet mellem kunst, animation, teknologi og forandring. Som publikum kommer man til at bevæge sig rundt i virtuelle universer og virkelige kulisser, der bl.a. forestiller eventyrlige skove – alt sammen tildelt en ekstra dimension gennem Extended Reality. Det franske kunstner Simon Rouby præsenterer sin installation Pangea. Det danske hovednavn er Trine Boesen, som er repræsenteret med animationsdelen til en kommende soloudstilling, der opsættes i vinterhalvåret på Viborg Kunsthal. Her får publikum en unik chance for at følge med i processen omkring, hvordan teknologi og animation kan bruges til at skabe kunst.
- Café L’Intervalle byder festivalen igennem på hygge á la France med masser af muligheder for at opleve de franske cafétraditioner og få stillet sin festivalsult.
- ViMapp vil den 28. september præsentere Viborg Domkirke på spektakulær vis gennem det animerede lysshow, Himlen over Viborg, der projiceres op på domkirken. Det er anden gang, at publikum får mulighed for at opleve det originale kunstværk, der blev præsenteret for første gang i 2017 i anledning af markeringen af 500-året for reformationen.
- AXGR er en serie af talks omkring brugen af animation og grafik i en VR/AR-kontekst. Frontløbere inden for feltet vil dele ud af deres erfaringer på området og beskrive hvilke evner, teknologier og brugerscenarier, som animations- og grafikindustrierne skal forberede sig på i forbindelse med udbredelsen af XR. Man kan bl.a. møde Mette Tange fra Tumblehead, FX Goby og Edwon.
Dansk-fransk samarbejde er omdrejningspunkt for konference
Festivalens brancheprogram, som bærer navnet Professions, byder på fire konferencer, og med Creative Media Industry Forumvidereføres festivalens franske fokus.
Kulturminister Mette Bock lancerede den 29. august en treårig kulturindsats i Frankrig, og denne rummer blandt andet en co-produktionsaftale på filmområdet mellem Danmark og Frankrig. Konferencen vil således have til formål at styrke netværket mellem danske og franske animationsproducenter, og derudover skal mødet give deltagerne et solidt indblik i, hvordan de tilgængelige programmer for produktionsstøtte virker i Danmark såvel som i Frankrig.
Animation er blevet anerkendt af Europakommissionen som en sektor med et særligt vækstpotentiale, og med sidste års Animation Plan for Europe, der er en del af EU-programmet Creative Europe, er der lagt en fælleseuropæisk strategi for talentudvikling, promovering og finansiering af animationssektoren.
Det internationale potentiale i animationen kommer særligt til udtryk i det faktum at hele 64% af indtjeningen på animationsproduktionen finder sted uden for det land, som en given film eller serie er blevet skabt i.
Fokus på uddannelse, sundhed og videnskab
Den årligt tilbagevendende Animated Learning-konference sætter fokus på kreative og innovative undervisningsmetoder med særligt fokus på film- og media literacy. Med konferencen er opstået et bredt fællesskab imellem lærere, pædagoger, filmfaglige professionelle og konsulenter. Det er en international konference, og sidste år var 10 lande repræsenteret.
Konferencen Animated Health fokuserer på, hvordan animation, spil, apps og ny teknologi med fordel kan bruges til at imødekomme, afhjælpe eller løse sundhedsmæssige udfordringer og problemstillinger i samfundet. Temaet for dette års konference er brugen af Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) og animation i forbindelse med vejledninger om forebyggelse, behandling og rehabilitering.
Mindst en femtedel af danske patienter har udfordringer med at forstå den information, der formidles af sundhedsvæsenet, men når animation tages i brug, viser indledende studier, at informationsoptaget bliver øget med op til 30%. Samtidig nedsættes behovet for samtale med sundhedsprofessionelle med 35%, hvormed personalets dyrebare ressourcer frigøres.
Temaet for 2018-udgaven af konferencen Sci-Vi er Public understanding of science: Animation as a tool to augment our imagination. Konferencen taler ind i regeringens strategi Danmark – klar til fremtiden, i hvilken regeringen har fremlagt sine mål og pejlemærker for fremtidens forskning og innovation. Konferencen vil blive modereret af forfatteren Tor Nørretranders, der bl.a. er tidligere redaktør for DRs videnskabsprogram Hvælv og har en lang række faglitterære udgivelser bag sig.
Om VAF
- VAF er Danmarks største animationsfestival og en fejring af animationsmediets muligheder. Festivalen giver adgang til animationskultur på højt internationalt niveau og viser, at animation, ud over underholdning, også er kunst, pædagogik og formidling.
- VAF består af VAF Festival, der er publikumsdelen af festivalen og byder på en række af filmiske og kulturelle aktiviteter og VAF PROFESSIONS, der består af en række konferencer, der belyser animation som et fagligt værktøj i forskellige brancher.
- VAF rummer mange animationsrelaterede aktiviteter, der har til formål at nå bredt ud til børn og voksne og give dem animationsoplevelser de ellers ikke ville få, samt tilbyde mere smal animationskunst til interesserede fra hele landet.
- VAF har udviklet sig til at være en international filmfestival med internationale priser og inviterede gæster fra hele verden.
- VAF fremmer udviklingen af det lokale produktionsmiljø gennem en række aktiviteter der sætter fokus på Viborgs unikke animationsmiljø, samt fremmer talentudvikling og networking. Festivalen skal desuden medvirke til at sikre vækst i hele Danmark indenfor animationsrelateret kultur, uddannelse, udvikling, undervisning og innovation.
Viborgs opdyrkning af et af Europas førende animationsmiljøer
Historien om Viborg og animation begyndte for mere end 25 år siden, da animationsværkstedet The Animation Workshop blev etableret som et kunstnerisk eksperimentarium i hjertet af Viborg.
I første omgang var der faktisk tale om et beskæftigelsesprojekt for ledige kreative sjæle. Men i dag er The Animation Workshop anerkendt som en af verdens bedste animationsskoler og topper diverse rankinglister i branchen, hvad enten det handler om rekruttering af færdiguddannede, fagligt niveau på uddannelsen eller studieglæde.
Der er opstået en international, innovativ klynge af animationsvirksomheder i tilknytning til skolen. Virksomhederne holder til i erhvervs- og væksthuset Arsenalet (www.arsenalet.dk), og Viborg har som landets eneste kommune defineret en animationsstrategi for, hvordan animation kan spille en central rolle i udviklingen af alle samfundsområder i kommunen, eksempelvis når regler og vejledninger formidles, eller en kommende bydel skal visualiseres, nye metoder eller redskaber udvikles til sundheds- og plejesektoren, eller på læringsområdet.
Det gælder alt lige fra erhvervslivets produktudvikling og markedsføring til uddannelsesinstitutionernes arbejde med at udvikle nye læringsmetoder og kommunens dagligdags kommunikation med borgerne.
I 2012 blev Viborg Animationsfestival så afholdt for første gang, og den har siden da udviklet sig til en stærk, årligt tilbagevendende tradition.