Det er sommer, og Tour de France er i fuld gang. Det vækker måske lysten til at streame det populære cykelløb fra hængekøjen i haven frem for at sidde og svede inde foran fjernsynet. Men det kræver en god trådløs internetforbindelse, og EnergiMidt har derfor samlet seks gode råd til at få det optimale ud af Wi-Fi.
Selv en fiberforbindelse med fuld hastighed på både up- og download kan blive udfordret af dårlige vilkår for Wi-Fi. Trådløst net er ikke til at undvære i dag, hvor tablets og telefoner også kan gå på nettet, og der streames på livet løs. Ikke mindst i disse uger, hvor Tour de France ruller over skærmen.
- Når signalet ryger fra en isoleret ledning og ud i luften, er der mange faktorer, som kan påvirke signalet og dermed hastigheden på forbindelsen. Men en kablet forbindelse får du det fulde signal, men via en trådløs router kan mure, afstande, støjkilder og internetdeling komme på tværs af signalet og forringe hastigheden med op til 40-50 procent, siger Lars Buchreitz Thygesen, chef for Teknisk Support hos EnergiMidt Fiberbredbånd.
Du kan faktisk selv gøre meget for at få dit trådløse net til at fungere bedst muligt hele tiden. Vi har her samlet seks gode råd til at få det optimale ud af Wi-Fi:
1. Placér routeren rigtigt
Routeren skal stå så centralt og frit som muligt. Undgå derfor at stille den i et skab, i et rum med lukket dør eller nær enheder som bruger radiosignaler (fx mikroovnen). Den skal gerne så stå højt som muligt, da det øger rækkevidden for netværket. Derudover skal den helst ikke stå for tæt på radiatorer elle andre varmekildereller på steder med fugt, store temperatursving eller meget støv.
2. Find en kanal uden for meget støj
De fleste routere finder automatisk den kanal med mindst støj, men det kan være nødvendigt at vælge en ny kanal, da der kan være forhold, der snyder routeren. Hvis du eksempelvis bor i et etagebyggeri, deler du formentlig trådløs kapacitet med andre netværk, og der er derfor meget trafik, som skaber kø og er med til at gøre dit net langsomt.
3. Vælg den rette frekvens
2.4 Ghz er den mest udbredte frekvens for Wi-Fi, men netop denne frekvens deler plads med andet udstyr så som dørklokker, babyalarmer og mikrobølgeovne. En løsning kan være at købe en trådløs dualband-router, som både kører på 2.4 Ghz og den mindre trafikerede 5 Ghz-frekvens. Du vil ofte kunne opnå større hastigheder på 5 Ghz-frekvensen, som dog også har en kortere rækkevidde end 2.4 Ghz, da den lavere bølgelængde har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.
4. Udskift gammel hardware
Hvis din trådløse router er mere end fem år gammel, kan det være en god idé at skifte den ud med en ny, da det både kan øge rækkevidden og øge hastigheden på din trådløse internetforbindelse. Der er nemt og relativt billigt at skifte router, og det kan have en stor effekt. Især hvis din router er af ældre dato og understøtter 802.11 B/G-standarden kan det være en stor fordel at erstatte den med en, der understøtter N eller endnu bedre AC-standarden, som er den nyeste.
For optimal båndbredde og sikkerhed bør du altid sørge for at beskytte dit trådløse netværk med et kodeord, så du er sikret mod at naboer og forbipasserende kan misbruge din internetforbindelse.
5. Genstart routeren
Det er en god idé at genstarte din router en gang om måneden. På den måde undgår du, at der opstår en ”prop”, som ofte kan være årsagen til at din internetforbindelse ”hænger”.
6. Sendestyrke og rækkevidde
Det kan være en fordel at reducere din egen router og computers trådløse netkort til en mindre sendestyrke. De er som standard indstillet til maksimal sende- og modtagerstyrke, og det er normalt ikke nødvendigt. Hvis du har problemer med rækkevidden – fx i et af de rum, der ligger længst fra routeren – kan det være en god idé med en enhed, der kan forlænge rækkevidden. Det kan eksempelvis være en Wi-Fi-extender eller et powerlinesystem, der bruger husets elsystem til at distribuere internetsignalet.