Cyberkriminalitet er på hastig fremmarch i Danmark. Svindlen rammer ikke kun virksomheder og det offentlige, men også almindelige danskere, der i stigende grad forsøges franarret personfølsomme informationer ved brug af falske e-mails. Det viser en ny undersøgelse gennemført af Epinion for Deloitte.
”Der er ingen tvivl om, at hackere og andre cyberkriminelle optrapper kampen om adgangen til danskernes data. I dag siger hele 65 pct. af danskerne, at de inden for det seneste år har modtaget falske e-mails, der forsøger at lokke dem til at afgive personlige oplysninger. Det viser, at den slags kriminalitet er ekstremt udbredt og rammer stort set alle, der bruger internettet,” siger Deloittes cyber-ekspert Kim Schlyter.
Fænomenet med at lokke oplysninger ud af almindelige mennesker kaldes på engelsk for ”phishing”.
”Phishing er udbredt over hele kloden. Det foregår ved, at hackere forsøger at lokke brugernavne, adgangskoder, kreditkortinformationer og andre følsomme oplysninger ud af godtroende internetbrugere. Typisk får man en e-mail, der til forveksling ligner en rigtig e-mail. Når man klikker på linket, bliver man ledt ind på en falsk hjemmeside, hvor man skal indtaste forskellige oplysninger,” siger Kim Schlyter.
Det er ikke svært for en hacker at finde danske e-mailadresser. De sælges nemlig frit på det sorte marked, siger Kim Schlyter:
”E-mailadresser er i dag en handelsvare ligesom alt muligt andet. For meget få penge kan en hacker købe tusindvis af e-mailadresser til brug for sin svindel. Dermed kan cyberkriminelle sagtens sidde på den anden side af jorden og sende falske e-mails til intetanende danskere,” siger han.
Der er derfor god grund til at være ekstra på vagt, mener Kim Schlyter:
”Typisk er det bittesmå ting, der afslører, at e-mailen er falsk. Måske er et ’i’ udskiftet med et et-tal i mailadressen. Andre gange ser logoet mistænkeligt ud, eller mailen er måske fyldt med stavefejl. Under alle omstændigheder bør man være ekstremt varsom, hvis man bliver bedt om at afgive personlige oplysninger ved hjælp af e-mail,” siger han.
Også i USA er phishing et stort problem. Det amerikanske forbundspoliti, FBI, kunne i slutningen af august afsløre, at man p.t. efterforsker e-mail-svindel for 14 mio. dollars, altså mere end 90 mio. danske kroner.