Herregårdenes Dag: Få et kig bag facaden

Ferie og rejse:

Skiveegnen er rig på herregårde og historiske bygninger, men mange af dem er fortsat  - som dengang de blev bygget - privatejede eller bliver brugt til særlige formål.

Søndag den 12. juni er der imidlertid en sjælden mulighed for at få et kig bag facaden, når Spøttrup Middelalderborg, Bustrup Hovedgaard, Kjeldgård, Herregården Hessel, Ny Spøttrup, Herregården Hesthave, Ørslev Kloster, Hostrup Hovedgaard og Marienlyst åbner dørene i forbindelse med arrangementet ”Herregårdenes Dag 2016”. Arrangementet er planlagt og koordineret af SET / Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter.

Udviklingskonsulent Marlene Rasmussen fra SET fortæller: "Det fælles tema for dagen er  'Fortællingen om studene på Salling'. Engarealer langs Limfjorden er fede og gode, og de blev derfor fra middelalderen og frem til år 1900 benyttet til studeopdræt, der i denne periode var dansk landbrugs vigtigste eksportprodukt. De seneste år er der faktisk igen kommet gang i studeproduktionen via Salling Studegaard, men det er en helt anden historie", slutter Marlene Rasmussen.

De mange store gårde i egnen omkring Skive er i høj grad et vidnesbyrd om tiden, hvor de driftige studehandlere kunne tjene mange penge og hvor gårdene - og familierne bag – havde stor betydning for lokalområdet. Ud over fortællingen om studene giver et besøg i de 9 spændende historiske bygningsværker samtidig et fascinerende indblik i næsten 800 års Danmarkshistorie med konger, bisper, adelsmænd og bønder.

Ét af de 9 spændende bygningsværker er Kjeldgaard, der er ejet af Henry og Marianne Jørgensen. Kjeldgaard er opført i 1700-tallet - og meget apropos historie, Middelalder og lokale herregårde, handler forfatter og foredragsholder Marianne Jørgensens seneste bog ,  "De tavse vidner", om Skipper Clements Bondehær, der i 1534 tog ophold på Kjeldgård en enkelt nat, inden den sejlede videre og ranede og nedbrændte Spøttrup Ladegård, Bustrup og Kaas i Vestsalling.

Som Kjeldgaard, er flertallet af de smukke, gamle bygninger normalt lukket land for publikum, og ”Herregårdenes Dag” er derfor en helt enestående mulighed for at stifte bekendtskab med de fornemme bygninger og deres historie. Det sker i form af en eller flere rundvisninger på de enkelte herregårde i tidsrummet kl. 10-16.

"Man dukker bare op det eller de steder, man ønsker at besøge og betaler på stedet for rundvisningen", fortæller Marlene Rasmussen, der tilråder interesserede at møde op i god tid til den ønskede rundvisning for at være sikker på en plads. Alle steder vil der blive hygget om gæsterne i hele åbningstiden.

SET har lavet en folder, der kort fortæller om bygningernes historie og nuværende anvendelse, om  arrangementer på dagen, praktiske oplysninger og naturligvis et kort, der viser placeringen.

Billetter kan købes online på www.herregaardenesdag.dk eller ved indgangen til den enkelte herregård på dagen. Det koster kr. 50,- pr, pers. pr. herregård. Børn u. 12 år gratis adgang ifølge med voksen.

Folderen ”Herregårdenes Dag 2016” findes på www.visitskive.dk og kan naturligvis også afhentes på turistbureauet i Skive.

"Kom og føl historiens vingesus i de gamle, historiske bygninger den 12. juni  -  og få den gode historie fortalt af de mennesker, der bor eller arbejder i de smukke og storslåede omgivelser til hverdag", lyder opfordringen fra Marlene Rasmussen.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk