Små solcelleanlæg er den bedste investering

ERHVERV:

Der er opstået fornyet interesse for solceller på grund af de nye puljer med statsstøtte. EnergiMidt har været i dialog med flere end 2000 solcelleinteresserede danskere her to uger, inden der åbnes for ansøgning til puljen. Budskabet fra EnergiMidt overrasker dog de fleste: Køb mindre anlæg, som er tilpasset dit forbrug. Det er den bedste forretning.

Mange danskere har fået øjnene op for solcelleanlæg igen her kort tid før, der åbnes for ansøgning til puljen, som giver solcellekøbere mulighed for at opnå en forhøjet pris for anlæggenes overproduktion. Det kan dog være sin sag at finde hoved og hale i de komplicerede regler og finde frem til den optimale løsning. Modsat hvad mange tror, handler det nemlig ikke om at købe så stort en anlæg som muligt, men derimod om at få et anlæg, der er tilpasset husstandens forbrug. Det er noget af det, EnergiMidt bruger lang tid på at tale med de mange solcelleinteresserede danskere om.

- Solceller er en kompleks størrelse, og ansøgningsregler, optimal anlægsstørrelse og valg af leverandør kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Mange tror, at de skal købe et stort anlæg for at få mest muligt ud af puljen, og de bliver faktisk noget overraskede, når vores anbefaling lyder på et væsentligt mindre og ikke mindst billigere anlæg, forklarer Jørgen Due Thomsen, forretningschef hos EnergiMidt og tilføjer, at en del kunder faktisk fortæller, at de er blevet anbefalet et større anlæg hos andre leverandører.

Energitjenesten har for nylig været ude og advare om, at man skal passe på med at investere i solceller. Denne advarsel suppleres med en beregning fra Ernst & Young, som tager udgangspunkt i et 5 kW-anlæg, som årligt producerer mere strøm end boligen i eksemplet bruger. Hos EnergiMidt er man helt enig i, at man skal passe på med at investere i et anlæg af den størrelse, medmindre man er en stor husstand med et meget stort forbrug.

- Det er de færreste, der vil få en god forretning ud af at investere i et stort solcelleanlæg, som reglerne er nu. Et 5 kW-anlæg vil måske give mening, hvis man er en familie med 4-5 børn og et årligt forbrug på 12.000 kWh eller mere, men dem er der trods alt ikke så mange af. Langt de fleste af vores kunder bliver anbefalet at købe et 2 eller 3 kW-anlæg, fordi det er den bedste forretning for dem. Det optimale er at købe et anlæg, hvor man, selv på en solskinsdag, kan bruge mest muligt strøm selv, forklarer Jørgen Due Thomsen.

Anlægget skal passe til forbruget

Snakken om de store anlæg er opstået, fordi det tidligere var bedst at købe store anlæg, der kunne dække hele husstandens årsforbrug. Dengang tillod lovgivningen nemlig, at man kunne gemme den strøm, man producerede på en dag med mange lyse timer til en dag med få lyse timer, hvor anlægget producerede meget lidt. Det kan man ikke længere, og i dag handler det derfor om at få et anlæg, der er dimensioneret efter samtidighedsforbruget i husstanden.

- Vi anbefaler at se solceller som et supplement til elregningen. Med et korrekt dimensioneret anlæg, som passer til husstandens forbrug, er et solcelleanlæg typisk betalt tilbage efter 10 år og kan generere en indtjening omkring 150.000 kroner i anlæggets levetid, og det er det vi anbefaler at gå efter, siger Jørgen Due Thomsen.

For en gennemsnitlig dansk familie, vil et 2 eller 3 kW-anlæg være optimalt, og så kan man komme i gang for 42.000 kr. Med et 2 kW-anlæg ser regnestykket sådan ud:

Anlægsstørrelse: 2 kWp – pris kr. 42.000,-

Årligt elforbrug 4000 kWh
Forventet årlig produktion ved optimal placering 1811 kWh
Forventet tilbagebetalingstid 10 år
Forventet eludgift år 1 uden solceller Kr. 8.400,-
Forventet eludgift år 1 med solceller Kr. 4.825,-
Forventet gevinst med solceller år 1 Kr. 3.575,-
Forventet indtjening efter 30 år Kr. 142.958,-

Det rette valg af solcelleanlæg illustreres bedst med vores solcelleisbjerg, som viser forholdet mellem solcellernes produktion og husstandens elforbrug. I vintermånederne producerer solcellerne ikke ret meget strøm, og i sommermånederne er produktionen på sit højeste. For at få et anlæg, hvor økonomien ser fornuftig ud, er det vigtigt at ramme den rette balance mellem produktion og egetforbrug.

- En kWh koster mellem 2 kr. og 2,20 kr. alt efter hvor i landet, man bor. Som solcelleejer får man, med de nye regler, 1,02 kr. pr. kWh, man sælger til nettet. Selv om det er bedre end de 60 øre, man ville få uden puljen, er det stadigvæk vigtigt at sikre sig, at overproduktionen rammer det optimale niveau, og til det har vi udviklet en beregner, som tager højde for alle de relevante aspekter for kunden, slutter Jørgen Due Thomsen.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk