Nytårshilsen fra Lizette Risgaard

ERHVERV:

LO’s formand Lizette Risgaard ser forsigtigt optimistisk på 2016: Der er et opsving på vej. Det skal gribes, ikke bremses. Og vi skal have alle med.

Grib opsvinget – uddan faglærte

Dansk økonomi er i starten af et opsving. Et opsving, som ifølge LO’s prognoser vil betyde, at der de næste par år vil blive skabt 80.000 nye job. Det vil man kunne mærke både i industrien, byggeriet og servicebranchen.

Det får optimismen frem hos LO’s formand, der dog ser visse bremseklodser på vejen:

Det handler om at stå klar. Vi skal fx sikre os, at arbejdsmiljøet er i top, så folk kan holde til at arbejde stadig længere. Vi skal sørge for den rette videre- og efteruddannelse, så lønmodtagerne har de kompetencer, der er brug for. Og vi skal sikre os, at der er faglærte nok. Det er der ikke, hvis arbejdsgiverne ikke tager flere lærlinge og elever, end de gør i dag, siger LO’s formand.

Hun henviser til, at der alene i dag mangler omkring 12.000 elev- og praktikpladser i private og offentlige virksomheder.

Pas på: Sparekurs kan bremse opsving

Hun advarer også mod, at sparekursen i den offentlige sektor kan bremse opsvinget:

Det siger jo sig selv, at hvis man ikke kan få passet sine børn, eller velfærden på anden måde er utilstrækkelig, så må man som forælder og pårørende selv træde til og så kan færre arbejde fuld kraft. Det er altså ikke godt for den private vækst.

Tilsvarende advarer LO-formanden mod besparelser på uddannelserne:

Vi er jo i konkurrence med resten af verden og skal hele tiden leve op til nye krav. Den udfordring løser vi ikke ved at gøre vores uddannelser ringere men stik modsat: Ved at blive dygtigere.

Alle skal med Lizette Risgaard appellerer til, at vi får de kolleger, der i dag står uden job, med, når hjulene for alvor drejer igen. For folk vil gerne arbejde:

Når der er job at få, så kommer folk i arbejde. Så før arbejdsgiverne begynder at råbe på arbejdskraft fra andre lande, så kig lige på de folk i Danmark, som står uden arbejde. Det gælder dem, som mistede arbejdet under krisen. Og det gælder de flygtninge, som vi lige nu giver beskyttelse og som gerne vil give igen til Danmark.

Et OK nytår! Endelig håber LO’s formand, at 2016 betyder et skud energi til den danske model.

Et velorganiseret arbejdsmarked er en af grundene til, at Danmark er et af verdens bedste lande at leve, arbejde og drive virksomhed i. Det må vi ikke glemme.

Vi har en unik arbejdsmarkedsmodel, som er omstillingsparat og hele tiden tilpasser sig den tid, vi lever i. Alene i 2015 fik omkring 2.000 personalegrupper ny overenskomst takket være OK fagforeninger og deres tillidsrepræsentanter. Det store arbejde skal vi have flere til at få øjnene op for vigtigheden af. Det er mit håb for 2016.

 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk