Lær dit barn at cykle

Cykling:

At træde i pedalerne for første gang skal være som en leg. Ikke fordi det er let, men fordi legen er vigtig, når børn skal lære at cykle. Start eksempelvis i sommerferien, hvor der er god tid, råder Dansk Cykelistforbund.

Fem trin herunder gør det til en legende start.

Før barnet hopper i sadlen

Cykel og cyklist skal passe sammen. Anskaf en cykel, som passer til barnet lige nu, og sæt sadlen så lavt, at barnet kan nå jorden med en fod. I begyndelsen giver fødderne på jorden et trygt udgangspunkt. Nye cyklister vil miste balancen - mange gange.

Find et trygt sted at begynde. Foreksempel en legeplads, en rolig parkeringsplads eller en vej uden biler. Barnet skal have mulighed for at slingre og vælte på cyklen uden bekymring for biler. Bor I nær en boldbane med blødt gummiunderlag, kan I bruge den som første cykellegeplads. 

Cykelhjelmen er et must. Men drop knæbeskyttere og albuebeskyttere, de hæmmer bare barnets bevægelser. Skrammer på knæene er okay. Det er svært at lære at cykle uden at slå sig, for når barnet vælter, lærer det yderpunkterne af balancen at kende. Stå klar med kram og trøst og måske et plaster. Så er barnet snart oppe på cyklen igen.

Støttehjul eller kosteskaft

Støttehjul er gode, når barnet skal lære at træde i pedalerne, men de giver barnet en falsk fornemmelse af, at det holder balancen. Løbecyklen er langt bedre forberedelse, når det gælder om at lære at holde balancen. 

Med kosteskaftet bag på cyklen kan den voksne gå ved siden af og slække grebet eller slippe helt - og tage fat igen, når barnet kommer ud af balance. Tålmodighed er nøglen - ikke mindst for den voksne. 

Præsenter cyklingen som en leg for barnet, og stop, når barnet bliver træt eller ikke gider mere. Måske skal kosteskaftet sidde på cyklen i flere måneder, måske kun en time.

Fra kosteskaft til to hjul

Legene kan først leges med kosteskaft siden uden. Lav eventuelt stol-leg: Gå ved siden af barnet og tæl '1-2-3 cykl'. og '1-2-3 stop'. Legen lærer barnet at starte og bremse.

Eller lav synge-leg: Syng 'Jeg er så glad for min cykel' eller en anden sang. Efter hvert vers skal barnet stoppe op. Verset, som jo slutter, gør opgaven mere overskuelig for barnet. 

Hen-til-træet-leg: Vælg et punkt at pejle efter. Sig for eksempel 'Nu cykler vi hen til træet'. Lad skiftevis barn og den voksne vælge det næste punkt. Igen handler legen om at gøre cykelturen overskuelig for barnet. 

Cirkushesten: Gør cykelturen til en fortælling. Måske er barnet en rytter på en cirkushest eller en betjent på motorcykel? En gang imellem slipper den voksne kosteskaftet. På et tidspunkt vil barnet pludselig selv holde balancen. Husk bagefter at fortælle barnet, at du slap. Du vil sikkert se et stolt barneansigt foran dig! En lille bakke kan hjælpe med at få fart på, så det er lettere at holde balancen.

Bliv sikker på to hjul

Når barnet har lært at holde balancen, fortsætter legen. For at være cykelsikker, skal barnet kunne sætte i fart, bremse op, dreje til begge sider, orientere sig og slippe med en arm for at give tegn, så der er nok at lære. 

Kør-om-kap-leg: Den voksne løber, mens barnet cykler. Løb ikke for hurtigt, så barnet bliver presset og vælter – eller for langsomt, så barnet vender hovedet og kigger sig tilbage. Løb i samme tempo som barnet cykler. Det er tilladt at lade cyklisten vinde i sidste øjeblik.

Pendulet: Barnet kører mellem mor og far, ligesom når en baby skal lære at gå. 

Kongens efterfølger: Barnet på cykel og den voksne på gåben er kongen på skift. Legen lærer blandt andet barnet at kigge op fra jorden og orientere sig.

Forude venter trafikken

Nu hvor barnet er blevet dus med cyklen, kan I så småt øve jer i at blive trafiksikre. Det er et stort skridt, så vælg rolige veje til de første ture og sørg for ikke at have travlt. Start hellere med en hyggetur på en feriedag end en hektisk morgentur til børnehave eller skole. 

Når I cykler, skal barnet cykle inderst på din højre side. Sørg for, at du kan se barnet hele tiden. Vær bevidst om at sige til i god tid, når I skal stoppe eller dreje. Og stå af og træk cyklerne, når I skal over en vej. Det tager mange år at lære at cykle sikkert i trafikken. Så træn, træn, træn, for øvelse gør mester!

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk