Nye LED gadelys øger trygheden i Skive Kommune

BYEN:

Borgerne i Skive Kommune kan færdes mere trygt i nattemørket med de nye LED-lys i gadelamperne, som giver store besparelser på både CO2- og økonomikontoen

Risikoen for at snuble i mørket er nu minimeret for de borgere, der færdes udenfor om natten i Skive Kommune.
EnergiMidt er for Skive Kommune nemlig ved at udskifte det gamle gadelys med bedre og billigere LED-belysning, som kun bruger cirka en tredjedel el i forhold til de gamle lamper. Skive Kommune opnår store besparelser ved udskiftningen, både på klima- og pengekontoen, og borgernes sikkerhed i nattetimerne øges.

Sparer 62 borgeres CO2-produktion

Fra 2008 til nu har Skive Kommune brugt 1.300.000 færre kWh, og det har mere præcist givet en besparelse på 2.100.000 kroner per år.
På CO2-kontoen svarer det til næsten 62 borgeres totale årsproduktion af CO2 (bil, varme, el, flyrejser osv.). Én indbygger i Skive Kommune producerer syv ton CO2 om året.
Næsten alle gadelys er udskiftet i Skive by, hvor behovet var størst. Men der er endnu nogle områder i oplandsbyerne, hvor to ud af tre gadelamper, som endnu ikke har fået udskiftet lyset, slukkes fra klokken 22 til 06 af sparehensyn. Det skaber sorte huller og potentielt farlige situationer med mørklagte parkerede biler, eller borgere der snubler i mørket sent om aftenen. Det undgår man, når lyset i de gammeldags lamper skiftes ud med LED-lys.

Billigere end forventet

Der vil være lys i alle LED-gadelygterne om natten, men man dæmper lysstyrken til cirka 50 procent. Derved sparer kommunen endnu flere penge, oplyser Ivan Thorgaard, der er ingeniør i Skive Kommune.
- Kommunen sparer penge, samtidigt med at det har en positiv effekt på CO2-regnskabet, og at vi øger borgernes sikkerhed, så det er en win-win-situation, siger Ivan Thorgaard, som tilmed oplyser, at LED-lysene har været billigere at udskifte end først beregnet.
På nuværende tidspunkt er omkring halvdelen af kommunens gadelamper udskiftet, og om syv til ni år vil samtlige gadelamper i hele kommunen være udskiftet. Man forventer blandt andet alt lys udskiftet i Lihme, Oddense og Balling i 2016.

Bedre orientering langs Ny Viborgvej

Samtidigt med udskiftningen til LED er der sat helt nye lamper op langs Ny Viborgvej og Viborgvej i forbindelse med et nyt stianlæg mellem Dommerby og Skive. De nye gadelamper følger stien og lyser den op langs Viborgvej til Dommerby. Lamperne følger Ny Viborgvej rundt i en del af venstresvinget til det punkt, hvor stien krydser vejen og giver dermed som sideeffekt en bedre orientering for de bilister, der kører dén vej.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk