Kong Vinter giver bilister det glatte lag

Biler:

Kong Vinter og bilisterne er ikke gode venner. For med sne, slud og frost kommer bilisterne på glatis, og antallet af trafikuheld stiger. Forsikringsselskabet Topdanmark anbefaler derfor at gøre bilen vinterklar og skifte til vinterdæk, før vinteren viser tænder.

Når sneen falder, og kulden sætter ind, stiger risikoen for trafikuheld. Det viser tal fra forsikringsselskabet Topdanmark. Det er især vinterens første måneder december og januar, der får flere biler på kollisionskurs sammenlignet med årets øvrige måneder. Og selvom vinteren indtil nu har vist sig fra sin milde side, er det ikke for tidligt at gå i gang med vinterklargøringen af bilen. Man kan jo starte med dækkene.

"Vinteren har det med at komme bag på os alle. Men der er ingen grund til at vente på, at vinteren bider sig fast, før man gør bilen klar til det glatte føre. Skal man bruge bilen hele vinteren, er det altså en god ide at skifte til vinterdæk, som står bedre fast i sne og frostvejr," siger skadechef Helle Dahl fra Topdanmark.

"Sommerdæk egner sig ikke godt til glat føre. De giver en længere bremselængde og vil ofte øge risikoen for alvorlige ulykker. Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har dybe brede mønstre, som gør, at de står bedre fast på is og i sne end almindelige sommerdæk. Så selvom dæk i sig selv ikke er en garanti for at undgå en ulykke, så er vinterdæk i hvert fald mere sikre," siger Helle Dahl.

Husk vinterdækkene på skituren
I Danmark er det op til den enkelte bilejer at vurdere, om kørselsbehovet om vinteren kræver et dækskifte. Flere steder i udlandet er det dog lovpligtigt.

"Mange lande har deres egne særregler på området. Tager du fx bilen gennem Tyskland til skiferien i Alperne eller et smut til Sverige, skal du skifte til vinterdæk. Hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen, er det nemlig ikke lovligt at køre på sommerdæk," siger Helle Dahl, som også råder til at tjekke, om det pågældende land kræver pigdæk eller snekæder.

Giv hele bilen et vintertjek
Vinterdæk er ikke det eneste, du bør tænke på, når vejret skifter. Det er værd at give hele bilen et eftersyn og overveje, om du skal få vejhjælp knyttet til din forsikring.

"Mange biler kan have svært ved at starte i kulden. Antallet af opkald om starthjælp til vores vejhjælpstjeneste stiger væsentligt i vinterperioden sammenlignet med resten året. Så det kan være en god idé med en forsikring, der også dækker vejhjælp," siger Helle Dahl.

Gode råd til vinterklargøring af bilen

  •  Skift til vinterdæk
  •  Smør silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind
  •  Sørg for at der er frisk kølervæske på bilen, så motoren ikke frostsprænges
  •  Vask bilen ofte, så rusten får sværere ved at bide sig fast
  •  Afis altid dine ruder, før du kører — også lygter og spejle
  •  Hold bedre afstand til bilen foran
  •  Medbring en sneskovl og varme tæpper i vinterføret
  •  Skift batteriet, hvis du flere gange har konstateret fejl
  •  Skal du til udlandet, bør du tjekke landets regler på området for både vinterdæk og snekæder.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk