Skive udvalgt til OrkesterMester

Foto: Skive Kommune
Uddannelse:

Musikkens by bliver én af frontløberne i samarbejdet mellem skoler og musikskoler. Det sker efter at Skive Kommune er blandt de 10 udvalgte kommuner i det ambitiøse nationale projekt OrkesterMester, som er støttet af Nordea-fonden.

Efter sommerferien kan elever på én af Skives folkeskoler få gratis instrumental- og orkesterundervisning i skoletiden. Det sker efter, at navnene på de kommuner, der har haft mod på at gå ind i det ambitiøse projekt, i dag er blevet offentliggjort. Projektet løber fra skoleåret 2018/19 og er støttet af Nordea-fonden.
 

Udvalgt blandt 16 ansøgere
Skive er valgt sammen med ni andre kommuner, der har budt ind på projektet. De ti frontløberpar af skole og musikskole/kulturskole er valgt på baggrund af ansøgninger fra 16 kommuner. Skole, musikskole og kommune har forpligtet sig til at give instrumental- og orkesterundervisning for hele klasser i et flerårigt forløb. Instrumenterne er strygere, træblæsere, messingblæsere og melodisk slagtøj.  

Rykstød til en god udvikling
I Skive er det Ådalskolen, som er gået sammen med Skive Musikskole om partnerskabet. Udpegelsen til OrkesterMester er et rykstød til en god udvikling, som i forvejen er i gang i kommunen, og i Kultur- og Familieforvaltningen glæder man sig meget over deltagelsen i projektet:

”Vi er utrolig stolte over at være valgt ud til OrkesterMester. Vi ser et stort potentiale i projektet og den type af partnerskaber. OrkesterMester kan ses som et pilotprojekt for samarbejdet omkring Åben Skole. Her kan vi gøre os nogle erfaringer, som vi håber vil kunne udbredes til andre skoler i resten af kommunen”, siger Jens Kvist, Skole- og Dagtilbudschef i Skive Kommune.

Investering med merværdi
Projektet falder også fint i tråd med Skive Kommunes Kulturpolitik ”Kultur med vilje”, hvor ”Musikkens by” er et vigtigt indsatsområde. Musiklivet blomstrer på mange fronter på både bredde- og talentniveau i Skive Kommune. Dette musikmiljø ønsker kommunen at styrke og skabe endnu bedre rammer for. Målene og tilgangen i OrkesterMester understøtter denne ambition.

De enkelte kommuner har lagt en betydelig egen-investering i lærerlønninger over en årrække for at komme i betragtning til OrkesterMester. Det vækker begejstring hos musik-og kulturskolernes landsorganisation, at der i forvaltningerne og i byrådene er blik for, at man får noget for pengene, når man investerer i aktiv musikudøvelse.

”Vi kan se i ansøgningerne, at man i kommunerne tænker OrkesterMester ind i kommunens politik. At projektet betragtes som et væsentligt bidrag til for eksempel bosætningspolitik og som noget, der puster til udviklingsstrategier for børne- og ungeområdet. Det er meget glædeligt, at der er et klart blik for den merværdi, man også får i dette projekt,” siger Anja Reiff, formand for landsorganisationen Danske Musik- og Kulturskoleledere, DMKL.

3,4 millioner fra Nordea-fonden
Projektet får desuden 3,4 mio. kroner fra Nordea-fonden. Pengene fra Nordea-fonden går til instrumentkøb, men også til kurser for underviserne og til transport. De små orkestermestre i skoleorkestrene skal nemlig jævnligt møde de store orkestermestre i landets professionelle orkestre og ensembler. En del af projektet er OrkesterMesterFester for alle de 1.000 deltagende børn sammen med DR Symfoniorkestret i DR Koncerthuset.

En nøgle til børns empati og samarbejdsevne
Kodeordene for OrkesterMester er spilleglæde, selvtillid, sammenhold og skolestolthed, og i Orkestermester bliver musikken en mulighed for alle børn.
 

"Følelsen af at kunne få lyd ud af et instrument giver grobund for at tro på egne evner. Det giver også en helt unik mulighed for at blive en del af det stærke fællesskab i et orkester. Du er afhængig af de andre, og de er afhængige af dig. Orkestermester kan blive en nøgle til at øge børns empati og evne til samarbejde. Vi håber samtidig, at Orkestermester med eksemplets magt kan inspirere til tættere samarbejder mellem folke- og musikskoler i hele landet", siger direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen.

Det endelige mål for organisationerne bag OrkesterMester er skoleorkestre i alle kommuner.

Fakta
OrkesterMester er udviklet af Danske Musik- og Kulturskoleledere i partnerskab med Skolelederforeningen, DR SymfoniOrkestret og Dansk Musikskolesammenslutning. Landets øvrige symfoniorkestre bakker også op om OrkesterMester, ligesom amatørorkestrenes landsforeninger, Børne- og Kulturchefforeningen og Music in the Brain på Aarhus Universitet gør det.

De 10 første OrkesterMester kommuner er:

  • Brønderslev Kommune
  • Morsø Kommune
  • Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Skive Kommune
  • Silkeborg Kommune
  • Faaborg-Midtfyn Kommune
  • Vejen Kommune
  • Næstved Kommune
  • Sorø Kommune
  • Egedal Kommune
Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
22. juli 2019, 09:00
Lørdag den 17. august 2019 fylder Thise Friskole 40 år, og det skal fejres med en dag fyldt med aktiviteter.
24. juni 2019, 15:00
Musikmejeriet præsenterer en festival for alle - Den Rådne Banan Festival 2019.
5. juli 2019, 09:00
Sundsøre Festival 2019 afholdes den sidste weekend i juli fra den 26.-27. juli. Det bliver et par dage fyldt med musik.
19. juni 2019, 16:00
Søndag den 23. juni afholdes der traditionen tro Sankt Hans aften mange steder i Skive, Salling og Fjends.

Find virksomhed
Søg her
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring