De værste bøffer sker ved grillen

Mad og drikke:

Grillsæsonen er over os. Hvert år bliver flere hundrede forbrugere syge, når Danmark for alvor starter grillsæsonen op.

Blot et par dråber saft fra råt kød med campylobacterbakterier er nok til at sende dine grillgæster hjem med alvorlig maveonde. Men tre enkle råd gør det muligt at styre uden om de værste bøffer, forklarer specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Gudrun Sandø og opsummerer styrelsens grillråd:

  • To fade - ét til råt og ét til stegt kød
  • To grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  • Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Hver sommer registreres mere end 1.000 forbrugere syge af campylobacterbakterier. Men da ikke alle søger læge, er antallet mange gange større. Sygdomstilfældene skyldes blandt andet, at det går galt, når forbrugerne griller. 

- Forklaringen er, at forbrugerne i kampens hede glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra både bøffen og kyllingen. Andre grillentusiaster får ikke lige husket håndhygiejnen, når safterne syder, og der er langt fra grillen til det varme vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø. 

Hvis du følger grillrådene, får du ikke spredt bakterier fra det rå kød til det færdigstegte kød og til salaten, brødet og anden færdig mad.

Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Husk at vaske dine hænder, når du har rørt ved råt kød. På den måde undgår du at sprede bakterier til færdig mad fx stegt kød, salat og brød. 

Vask hænder, når du har skåret råt kød eller lagt det på grillen eller stegepanden med fingrene. Få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacter-bakterier kan være nok til, at du bliver syg.

Hold råt og stegt kød adskilt

Det er vigtigt at holde det rå kød adskilt fra stegt kød. Læg det rå kød på ét fad og det færdigstegte på et andet, rent fad. Hvis der kommer bare få campylobacterbakterier fra råt kød eller kødsaft fra det rå kød over på det færdiggrillede kød, på salat eller brød, kan det være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré. 

Hvis du har to grilltænger, så brug den ene til råt og den anden til stegt kød. Ellers brug en ren gaffel til at tage det stegte kød af grillen.
Gennemsteg hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal være gennemvarmt. Bakterierne kan nemlig sidde inde i disse kødtyper. 

I hele stykker kød som stege og bøffer, sidder bakterierne normalt kun på overfladen. Derfor behøver hele kødstykker ikke at blive gennemvarmet.

Undgå olie og fedt på grillkullene

Fedt fra kød og olie fra marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul. Det udvikler nemlig en tjæreholdig røg, der øger risikoen for at udvikle kræft. Læg alufolie under kødet eller brug en marinade uden olie.

Skær det brankede kød fra

Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. Brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.
 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
20. november 2018, 11:00
Den 1. og 2. december, fra kl. 10.00 - 16.00, åbner dørene til Langesgaards julemarked.
15. november 2018, 11:00
I weekenden 24. og 25. november arrangerer Ørslev Klosters frivillige årets smukke julemarked, der i år finder sted på Strandet Hovedgård.
20. november 2018, 14:00
FN har opstillet 17 verdensmål, som samlet set skal føre til en klode, hvor alle mennesker har mulighed for et godt liv.
20. november 2018, 08:00
Om kort tid sættes billetterne til salg til næste års Folkemøde på Bornholm. Og i 2019 tilføjes der 50 ekstra afgange i forhold til sidste års program fra København til Bornholm.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring