Fik 110.000 kr. i dusør for Danmarks længste flintøkse

Økserne som de tager sig ud i dag. Det har været et stort offer at bringe, og det har  formentlig taget flere hundrede timer at nå til det fint slebne endelige resultat.
Foto: Viborg Museum
Økserne som de tager sig ud i dag. Det har været et stort offer at bringe, og det har formentlig taget flere hundrede timer at nå til det fint slebne endelige resultat.
KULTUR:

En hurtig behandling på Nationalmuseet og en danefædusør på 110.000 kr. gør sandsynligvis Tage Pinnerup og familiens sommerferie lidt sødere i år.

Viborg Museum fik i midten af april 2016 et opkald fra Tage. Han havde i forbindelse med etablering af et nyt dræn på en mark ved vennen Henrik Hansengård fundet to store flintøkser fra bondestenalderens tragtbægerkultur.
I samarbejde med de to herrer og først nævntes gravemaskine var arkæologer fra museet en uges tid senere ude på fundstedet for at se, om der var yderligere at finde i det tidligere moseområde.

Da det hurtigt stod klart, at der for den ene af øksernes vedkommende var tale om
Danmarks og måske verdens længste flintøkse, blev den naturligvis afleveret til det
lokale museum og kort tid efter overleveret til danefævurdering på Nationalmuseet–
for sådanne fund er danefæ.

Allerede i midten af juni 2016 har Nationalmuseet ved museumsinspektør Peter
Vang Petersen afgivet sit svar til finderen: ”Flintøksen kan næsten kaldes Danmarks "nationaloldsag”... ”Vi er på Nationalmuseet meget glade for, at du har sikret dette fine øksedepot fra en egn af Jylland, hvorfra vi i forvejen har mange flotte fund af lange flintøkser. Men selv på disse kanter er økser på mere end 50 cm ́s længde bestemt ikke arkæologisk hverdagskost.

Faktisk ser det i øjeblikket ud til, at den største af økserne med sine 50,5 cm kandiderer til titlen som Danmarks største (længste) flintøkse. Dermed er du jo at betegne som ny Danmarksmester i fund af flintøkser, og det kommer nok til at vare længe, inden vi ser den rekord slået." ”Den hurtig sagsgang og flotte danefædusør, kan sammen med det faktum, at der i sådanne sager aldrig kan påligges udgifter til lodsejer, forhåbentlig medvirke til, at
der ikke er nogen tøven til at kontakte det lokale museum, hvis man gør fund i forbindelse med landbrugsdrift” udtaler museumsinspektør Mikkel Kieldsen fra Viborg Museum.

Flintøkserne fra Kobberup bliver udstillet på Nationalmuseet fra 28. januar 2017 i
udstillingen: ”Hvad mulden gemte –årets danefæ 2016”.
 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
25. marts 2019, 09:00
Arrangørerne af modelmessen i Durup oplever en god interesse for at udstille på messen.
25. marts 2019, 11:00
Søndag eftermiddag endte med en positiv overskrift, da de unge 2. divisionsgutter med en nervepirrende sejr på 29-28 over Hornbæk nu overlever i rækken som oprykkerhold.
20. marts 2019, 14:00
Adrenalin og hestekræfter er kodeordet, når Breum Borger- og Landboforening, Global Pigs og AMK (Aarhus Motorklub) den 15. juni spærrer gaderne i Breum af
21. marts 2019, 09:00
For første gang i 10 år kan de to midt- og vestjyske musikgrupper Ensemble MidtVest og Orkester MidtVest opleves i en fælles koncertrække.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring