Undgå røg i din bålhytte

Hus og have:

8 gode tips til, hvordan du undgår røg i din bålhytte

Shelters, bålhus eller bålhytter er noget, som de fleste forbinder med hyggelige stunder og socialt fællesskab. Disse, ofte meget flotte, trækonstruktioner optræder i mange sammenhænge. Blandt spejdere og jægere, i haven hos private og i institutioner, hvor mennesker er samlet og ønsker at tilbringe tiden sammen udendørs året rundt og i al slags vejr.

Bålhytter ses også tit i mindre foreninger, såsom beboer- og borgerforeninger, hvor medlemmerne er samlet om en udendørs aktivitet, som eksempelvis petanque, og hvor tiden også bruges til at spise lidt mad og hygge sig rundt om bålstedet.

Men hyggen kan hurtigt forsvinde, når bålet tændes og der udvikles en så kraftig røg at alle må flygte ud af bålhytten for igen at kunne trække vejret.

I en rigtig konstrueret bålhytte, med god udluftning og røgaftræk i kip, burde der ikke opstå den slags problemer. Men røg eller ikke røg afhænger i høj grad også af, hvordan bålet tændes, og om træet er tilstrækkeligt tørt og har den rigtige størrelse. Eksempelvis så brænder små stykker tørt træ lettere end store stykker og afgiver derfor mindre røg.

Jes Kristensen fra ShelterByg ApS kommer her med 8 gode råd til korrekt optænding af bål i bålhytte, og til hvordan man undgår røgproblemer i bålhytten.

1. Brug altid absolut tørt brænde. Intet brænde er ordentligt tørt i et udendørs brændeskur i efterår, vinter og forårsmånederne, til brug i et åbent bålsted.

2. Hav altid 2 kurve med brænde stående i et opvarmet og tørt rum, evt. fyrrum. Når kurvene er tomme fyldes de straks op med nyt brænde, så man er klar til næste gang, der skal tændes op i bålhytten.

3. Brændestykkerne skal være kløvede, max 35 cm lange og 5 cm tykke. Små stykker sikrer hurtig høj temperatur og dermed afgasning.

4. Tænd et passende stort bål op. 50 cm i omkreds og 30-40 cm høj. Lad det fænge godt og suppler i ca. 5 min løbende med små tørre brændestykker.

5. Man har nu i løbet af 10-15 min et godt gløde bål til madlavning mv.

6. Smider man nu en større brænde knude på vil man straks få vedvarende røg.

7. Hovedreglen for brændekløvning er, at brændet skal kløves inden påske og lægges under tag senest til Sankt Hans. Så er det klar til brug den førstkommende vinter. Brænde har altså godt af at ligge og tørre minimum 6 måneder inden brug.

8. Køber man et brændetårn med færdigkløvet brænde, skal man være opmærksom på om det er tørret og klar til brug.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
11. juli 2019, 11:00
Region Midtjylland gav i efteråret 2018 dødsstødet til rute 50, som kørte mellem Skive og Viborg via Ørum.
15. juli 2019, 09:00
Den 22.-27. juli 2019 er Spøttrup Borg omdannet til et stort middelaldermarked, hvor både danske og udenlandske aktører deltager.
19. juni 2019, 16:00
Søndag den 23. juni afholdes der traditionen tro Sankt Hans aften mange steder i Skive, Salling og Fjends.
16. maj 2019, 11:00
Fra torsdag den 23. maj til lørdag den 25. maj afholder Roslev byfest. Det bliver tre dage fyldt med aktiviteter for hele familien.

Find virksomhed
Søg her
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring