Sans for haven – Stauder og roser

Roser
Roser
Hus og have:

Havens smukkeste blomster – roserne - kan sagtens få selskab af stauder, men ikke alle er lige velegnede. Roserne kan bruges til mange dejlige sommerbuketter, og hvorfor ikke bruge de dejligt duftende kronblade til desserter og bagværk?

Vi deler gerne vores positive haveoplevelser med hinanden. Det sker enten i dialog med tilfældigt forbipasserende, med naboen eller med vores ”venner” på de sociale medier. Nogle af de allermest fotograferede blomster er stauder og roser, og det er netop denne kombination Havens Dag sætter fokus på i 2015-kampagnen.

Gør havearbejdet lettere

Er du den glade ejer af et rosenbed, men ikke ynder at kravle rundt for at luge ukrudt, så kan du med fordel plante bunddækkende stauder under roserne. Kortlæbe, blodrød storkenæb, perlekurv eller krybeklokke er blot nogle af buddene på stauder, som godt kan vokse i samme bed som roserne og lette dit havearbejde. I forbindelse med årets kampagne, er der udarbejdet en lille folder, hvori du bl.a. kan se listen over de stauder, som egner sig som rosenpartnere.

Invitér insekterne ind

Lus er ubudne gæster i rosenbedet, men planter du stauder, eksempelvis som lav hæk, så tiltrækker du bl.a. svirrefluer, som æder lusene. Brug naturens egne kapaciteter og se, hvordan den øgede diversitet fremmer insekt- og dyrelivet i haven. Til gavn for naturen og til gavn for dig som haveejer.

Plant, nyd og høst

Du har sikkert hørt om rosenvand? Tilbage i 1700/1800 tallet var duftende roser skattet højt, og rosen blev brugt ved mange festlige lejligheder. Brug lidt tid sammen med børn og/eller børnebørn og lav rosenvand, som både kan bruges som parfume, men også til madlavning.

1 l kronblade af usprøjtede duftende roser

2 l kogt vand

De friske roser skylles og finhakkes til en jævn masse. Fyld dem i et sylteglas og hæld kogende vand over. Blandingen trækker natten over, og de knuste roser sies fra. Brug rosenvandet til eks. brødbagning eller som parfume.

Rosenvandet har en holdbarhed på ca. 10 dage i køleskab.

I årets kampagnefolder får du flere opskrifter, hvor rosens kronblade eller hyben indgår. Kampagnefolderen kan du få i dit havecenter eller du kan selv downloade den på hjemmesiden www.havensdag.dk.

Deltag i konkurrencer

Den anden søndag i september er det Havens Dag og traditionen tro har én vinder mulighed for at få et Juliana Premium drivhus.

Årets 2. præmie er en AL-KO Ginge græsslåmaskine og 3. præmien er et rosenbed med tilhørende rosenjord til en værdi af 3.000 kr. Du kan deltage i konkurrencen, når du møder op i et af de deltagende havecentre og udfylder samt afleverer konkurrencesedlen.

Vinderne vil blive udtrukket og offentliggøres omkring d. 10. oktober.

Havens Dag er en rigtig hyggelig dag, hvor dit lokale havecenter byder på mange gode oplevelser for hele familien, så sæt kryds i kalenderen d. 13. september.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
1. november 2019, 08:00
Traditionen tro, afholdes der mange julemarkeder på Skiveegnen. Se listen over julemarkeder her.
11. november 2019, 11:00
Den lokale springrytter, Anna-Mathilde Alsing Nielsen fra Dølby ved Skive, deltog i weekenden til de jyske mesterskaber i Ålborg.
12. november 2019, 09:00
Søndag den 24. november kl. 16 spiller The Blackbirds i Fur Kirke.
4. november 2019, 15:30
Som den første sundhedspleje i verden er afdelingen i Skive Kommune blevet certificeret Marte Meo-institution.

Find virksomhed
Søg her
Dynamic-it
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring