Risiko for overophedning i lavenergihuse

Risiko for overophedning i lavenergihuse
Foto: Rationel Vinduer
Risiko for overophedning i lavenergihuse
Hus og have:

Mange nyere, danske boliger er blevet så tætte og energivenlige, at det giver risiko for overophedning om sommeren.

Løsningen kan være indbygget solafskærmning i ruden.
Det lyder som den rene science fiction, men den er god nok: Moderne vinduer fungerer som en slags gennemsigtig radiator og lukker mere varme ind i huset end ud. Det er med til at gøre de danske boliger tætte og energivenlige og – i flere tilfælde – steghede om sommeren.

”Man tror næsten, at det er løgn, men mange nye, danske boliger har fået problemer med overophedning, fordi de er blevet så tætte og energivenlige,” fortæller Mads Rauff, der arbejder som rådgiver og ekspert i glas hos Rationel Vinduer.

”Problemet opstår især i lavenergihuse med store vinduespartier mod syd og manglende solafskærmning. Det kan virkelig få temperaturen til at tordne opad i en dagligstue eller et kontor, fordi et moderne lavenergivindue er så ekstremt god til at udnytte solens stråler og samtidig holde på varmen.”

Rådgiveren fortæller, at det ofte er både besværligt og dyrt at afhjælpe overophedning i et byggeri, når først det er opført. Nogle ender med at bruge ligeså mange penge på at køle deres hus ned om sommeren, som andre bruger på at varme deres op om vinteren. Rationel Vinduer anbefaler derfor ligesom Energistyrelsen at tænke problemstillingen med overophedning ind, allerede når man sætter sig til tegnebrættet – uanset om man bygger en udestue af glas eller en hel villa.

Løsningen kan være alt fra at fordele vinduerne bedre efter verdenshjørnerne til hjemmesyede gardiner. Naturlig ventilation, markiser og udvendige skodder er også en mulighed. Og det samme er solafskærmende glas i de mest solbeskinnede vinduer.

Mads Rauff fortæller, at der findes forskellige typer solafskærmende glas afhængig af hvilket niveau af lys- og varmeafskærmning, man ønsker. Et såkaldt SOLAR 70 glas fra Rationel reducerer eksempelvis varmen med 37 procent i forhold til en standard lavenergirude, mens andre glas reducerer helt op til 57 procent af den varme, som en standardrude ville lukke ind. Det er med andre ord muligt at bygge, præcis som man har lyst med store vinduer og masser af lys, og samtidig opretholde et godt indeklima. Læs mere på rationel.dk.

Da ruderne også skærmer for lys og varme om vinteren, anbefaler Rationel ikke at klæde hele huset i vinduer med solafskærmende glas.

”Det gælder om at finde en fornuftig balance både hvad komfort og energiforbrug angår,” siger Mads Rauff.

”Det er jo fantastisk med gratis varme om vinteren, men mindre kan måske også gøre det, hvis det samtidig betyder, at man er nødt til at campere i haven hele sommeren.”

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
19. juni 2019, 16:00
Søndag den 23. juni afholdes der traditionen tro Sankt Hans aften mange steder i Skive, Salling og Fjends.
16. maj 2019, 11:00
Fra torsdag den 23. maj til lørdag den 25. maj afholder Roslev byfest. Det bliver tre dage fyldt med aktiviteter for hele familien.
8. juli 2019, 13:00
En tredjepræmie i Eurojackpot og Millionærgarantien gav tre nye millionærer i weekenden.
5. juli 2019, 09:00
Sundsøre Festival 2019 afholdes den sidste weekend i juli fra den 26.-27. juli. Det bliver et par dage fyldt med musik.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring