Snart kan alle hjem få deres egen ”mobilmast”

Gadgets og teknologi:

Mobildækning indendørs: Snart kan alle hjem få deres egen ”mobilmast”  

I løbet af 2015 får Telenors kunder adgang til en ny teknologi, der gør det muligt at føre mobilsamtaler via hjemmets eller virksomhedens trådløse router/WiFi-forbindelse. Teknologien forventes at blive til stor gavn for mange af dem, der i dag oplever problemer med at føre mobilsamtaler indendørs, fordi der ikke kommer et tilstrækkeligt stærkt mobilsignal ind i bygningen.
  

Der går næppe en dag, uden at teleselskaberne forbedrer mobildækningen med nye master eller opgraderinger af de eksisterende. Alligevel klager kunderne indimellem over mobildækningen. Tre ud af fire klager handler om indendørsdækningen, og løsningen er ikke kun at bygge flere master, der kan sende signal udefra og ind i stuerne – det næste kvantespring i mobildækning kommer så at sige indefra.

I løbet af i år bliver Telenor nemlig klar til at åbne for såkaldt Voice over WiFi – også kendt som WiFi calling – som potentielt kan forvandle hundredetusindvis af routere i de danske hjem til små, indendørs ”mobilmaster”, der kan give indendørs taledækning mange af de steder, hvor det udefra kommende mobilsignal ikke er stærkt nok til at nå dybt ind i bygningen.

Et stort antal danskere kobler allerede i dag deres smartphones på hjemmets eller virksomhedens trådløse netværk og bruger dermed deres WiFi som trådløs dataforbindelse. Men i løbet af i år kan WiFi-forbindelsen altså få en helt ny funktion, når den trådløse router bliver i stand til også at håndtere mobilsamtaler.

”Mobildækningen har aldrig været bedre end nu, og vi udbygger vores mobilnetværk hver dag, men der er stadig steder, hvor signalet ikke er stærkt nok indendørs, og hvor det derfor kan være svært at gennemføre en mobilsamtale. Samtaler via trådløse netværk har potentialet til at løse en stor del af dette problem. Vi håber, at smartphoneproducenterne kommer med den nødvendige software til WiFi calling sidst på året, og så skal vi nok være klar med netværket,” siger Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

 

Udfordringerne med svag indendørsdækning forstærkes af, at materialerne i nybyggerier er så tætte, at det er svært at få et mobilsignal ind i bygningen. En undersøgelse fra Sveriges Post och Telestyrelsen påviste for nylig, at 40 procent af mobilsignalet slipper igennem et standardvindue, mens kun 0,1 procent af mobilsignalet slipper igennem et moderne, energibesparende vindue. Tilsvarende slipper kun 1-10 procent af mobilsignalet igennem en betonvæg, ifølge Post och Telestyrelsens rapport.

 

Testperiode er i gang

Forud for den kommercielle lancering, som endnu ikke er datosat, vil Telenor teste den nye teknologi grundigt for bl.a. at få erfaring med den kompleksitet, der opstår, når mobilkunderne ringer via bredbåndforbindelser, der er leveret af andre end Telenor.

Samtalekvaliteten på WiFi-forbindelser forventes generelt at blive mindst lige så god som via mobilnetværket. De igangværende tests i Telenors netværkslaboratorium i Aalborg og senere i live-test hos udvalgte kunder foretages for at sikre netop dette.

For at få adgang til at føre mobilsamtaler på WiFi, skal din smartphone være Voice over WiFi-parat. Nyere smartphones kan blive klar til Voice over WiFi, når smartphoneproducenterne udsender den nødvendige softwareopgradering. Omkring en tredjedel af de smartphones, som bruges af Telenors kunder, er af nyere dato og kan dermed opgraderes til at blive Voice over WiFi-parate, så snart softwaren bliver tilgængelig.

VoLTE bygger bro

Når Voice over WiFi bliver tilgængelig, og man undervejs i et opkald på WiFi forlader WiFi-zonen, vil opkaldet automatisk blive flyttet over på mobilnetværket, så samtalen ikke bliver afbrudt. Grunden til, at dette kan lade sig gøre, hedder VoLTE, også kendt som Voice over LTE eller, mere mundret, samtaler på 4G-nettet. 4G-nettet bruges i dag kun til data, men med VoLTE vil 4G også kunne bruges til samtaler, og VoLTE er altså samtidig broen, der gør det muligt at flytte samtaler mellem mobilnetværket og den trådløse router. Telenor har testet VoLTE siden december, og snart får udvalgte kunder mulighed for at teste VoLTE, så teknologien kan blive helt klar til at blive rullet ud til alle Telenors kunder.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
17. september 2019, 09:00
Falengreen A/S tilbagekalder First Price Ice Tea med Ferskensmag 5x250ml., da der er konstateret vækst af mug/skimmel i dele af partiet.
17. september 2019, 15:00
Den 1. oktober starter gruppeforløb for voksne med symptomer på angst og/eller depression.
16. september 2019, 10:15
En andenpræmie i Eurojackpot og fire vindere i Lotto gav fem nye millionærer i weekenden.
16. september 2019, 15:40
Der etableres omkørsel ad Bjørnevej – Væselvej og Oddervej.

Find virksomhed
Søg her
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring