Rejsen til Nørrebro

Ungdomsroman af Vibeke Bruun Arildsen
Foto: Turbine Forlaget
Ungdomsroman af Vibeke Bruun Arildsen
Familie og fritid:

Et hovedtræk ved samfundsudviklingen i Danmark omkring år 1900 var, at industrialiseringen slog igennem. Forholdet mellem land og by forandredes, og København havde vokseværk. Rejsen til Nørrebro udspiller sig i den tid. Bogen er en selvstændig fortsættelse til Sommeren på Carlsholm.

I efteråret 1903 ankommer Hansine og Peter til hovedstaden. De er begge 17 år og fra Jylland, og de slår sig ned hvert sit sted på Nørrebro. Hansine hos sin afdøde søsters mand, Niller, og hans datter, den femårige Ebba. Hansine er hjemme i Jylland blevet gravid ved et ”uheld” og ser ingen anden udvej end at rejse fra landsbyen og til hovedstaden. Hun er vokset op på børnehjem, og hendes eneste familie er Niller og Ebba, som gerne vil hjælpe hende, selvom de ikke kan tilbyde andet end et lille hummer i et baggårdshus. Hansine trives godt i storbyen og bliver også mere og mere glad for Niller, men han lever et ungkarleliv med forskellige kvinder. Hansine får job på Sct. Joseph Hospital i vaskekælderen, mens maven vokser inde bag kjoler og forklæder. Men kan hun forandre sit liv til noget bedre?

Peter kommer egentlig til byen for at starte på musikkonservatoriet og uddanne sig til violinist. Turen er betalt af Luise, den rige godsejerdatter derhjemme, som er forelsket i Peter, men ikke kan gifte sig under sin stand. Peter har svært ved at tro på, at deres vilde projekt virkelig er muligt, at han virkelig er dygtig. Byen står klar til at smadre alt for ham, men også med så mange andre fristende alternativer – så mange andre piger. Luise er pludselig meget langt væk, da Peter møder Margrethe på det lokale værtshus. Han får job på cigarfabrik, ligesom mange andre af byens unge. Men en dag havner han i Det kongelige Teater, og ligesom Aladdin oppe på scenen, fornemmer Peter, at han må tage kampen op, hvis hans drøm skal lykkes.

Bogen er en selvstændig fortsættelse af Sommeren på Carlsholm. I den første bog, som foregår ude på landet, er Hansine og Peter bipersoner. Fra landet bevæger læseren sig sammen med dem ind til byen. Det er umuligt ikke at holde af dem og heppe på dem i deres kamp for at klare sig på Nørrebro.

Forfatter Vibeke Bruun Arildsen har i andre sammenhænge formidlet den tid, som bogen udspiller sig i, idet hun tidligere har arbejdet på Frilandsmuseet, og gennem en årrække har arbejdet på Karen Blixen Museet, hvor hun har været med til at udvikle skoletjenesten og lave skriftligt materiale til gymnasierne. Vibeke er uddannet cand.mag. i dansk og teatervidenskab. Hun har skrevet ungdomsromanerne Marlene og kærligheden, Sophie. Dronning af Danmark (begge Gyldendal) sidstnævnte er også udkommet på russisk. Desuden har hun skrevet Sommeren på Carlsholm (TURBINE) og oversat en lang række bøger. Hun har lavet tv-programmer for DR og underviser i dansk for udlændinge. Vibeke flyttede for resten selv fra Jylland og til et lille hummer på Nørrebro i 1988.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
16. september 2019, 10:15
En andenpræmie i Eurojackpot og fire vindere i Lotto gav fem nye millionærer i weekenden.
16. september 2019, 11:00
Politiet sætter i denne uge ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene.
17. september 2019, 09:00
Falengreen A/S tilbagekalder First Price Ice Tea med Ferskensmag 5x250ml., da der er konstateret vækst af mug/skimmel i dele af partiet.
16. september 2019, 15:40
Der etableres omkørsel ad Bjørnevej – Væselvej og Oddervej.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring