Forkert olie kan give motorskader

Olietjek er en vigtig rutine for alle bilejere, men hvad mange ikke ved er, at der er meget forskel på motorolier.
Foto: FDM
Olietjek er en vigtig rutine for alle bilejere, men hvad mange ikke ved er, at der er meget forskel på motorolier.
Biler:

Olietjek er en vigtig rutine for alle bilejere, men hvad mange ikke ved er, at der er meget forskel på motorolier. Det kan have stor betydning, hvilken olie man vælger, for bruger man den forkerte, kan det på sigt resultere i motorskader.

Når oliepinden afslører, at niveauet er ved at være lavt, kan det være fristende, at købe en tilbudsolie fra supermarkedet. Men at finde den rigtige olie til bilen, er ikke så lige til. Der er mange egenskaber at tage højde for, når man vælger olie. Det kan være alt fra rensende egenskaber til oliens smøreevne, og det er forbrugerens ansvar, at det er den rigtige olie, der bliver brugt. Det er mange ikke klar over, og det kan i værste tilfælde give motorhaverier, skriver FDMs medlemsmagasin Motor.

”Når olie på et værksted kan koste op til 350 kroner literen, kan man få lyst til at gribe den første og bedste tilbudsdunk på tanken. Men selvom oliens specifikkation ifølge dunken umiddelbart burde være den samme, er det ikke nødvendigvis tilfældet,” siger afdelingsleder for FDMs tekniske rådgivning Lone Otto.
Betegnelser som eksempelvis 5W-30 refererer til oliens flydeevne ved henholdsvis lav og høj temperatur, men de øvrige egenskaber olien har, er mindst lige så vigtige, hvis ikke vigtigere. Det kan være egenskaber som en rensende effekt, oxidering, antibundfald, smøreevne ved lav temperatur eller lavt indhold af svovl.

Når olien er så vigtig, skulle man tro, at det er let at finde den rigtige olietype, men det er ofte ikke tilfældet. Er man i tvivl, er det derfor en god ide at spørge efter den rigtige olie på sit værksted. Men det betyder ikke, at man ikke selv kan efterfylde.
”Man kan sagtens selv købe olie, men det bør ikke være et impulskøb. Hvilken olie en bil skal have, og hvor ofte den skal skiftes, kan man se i bilens instruktionsbog, og det skal så vidt muligt følges meget bogstaveligt. Kører man mange små ture og har mange koldstarter, er det en rigtig god ide at skifte olien oftere end anbefalet,” forklarer Lone Otto.

Bruger man en forkert olie, kan det resultere i motorskader. Dermed kan det blive en dyr besparelse, at købe det forkerte slagtilbud. Derfor anbefaler Lone Otto. især her til ferietiden, at man altid har en liter motorolie i bilen, der lever op til køretøjets specifikationer.

Er man i tvivl om, hvilken olie man skal vælge, står dette i bilens manual. Finder man det ikke her, kan man spørge på sit værksted eller kontakte FDM.

Læs mere om, hvordan man vælger den rigtige olie i Motor eller på fdm.dk/olie
 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
25. juni 2019, 15:00
TV-inspektion af kloakstik medfører lukning af det nordlige spor på Viborgvej fra Engvej til Islandsvej.
25. juni 2019, 11:00
Forventes at ankomme til Skive Havn tidlig onsdag morgen, sejlende under hollandsk flag.
25. juni 2019, 09:00
Animex Foods / Fast Food a la Francaise tilbagekalder et parti XXL Grill Pølser. Der er ostepølser i nogle af pakningerne. Allergenen ost (mælk) er ikke nævnt i mærkningen på grill pølserne.
25. juni 2019, 09:00
Reitan Distribution tilbagekalder Rema 1000 Hummus og Rema 1000 Aioli. Den svenske producent har oplyst, at produkterne er mærket med forkerte etiketter og dermed mangler mærkningen med indhold af allergene ingredienser.

Find virksomhed
Søg her
Worm Photo Fotograf Skive
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring