6 skarpe om vinterdæk

Biler:

Falcks autochef, Morten Rosenlund, giver i anledningen af weekendens frostvejr gode råd til bilejere om vinterdæk.

Meteorologerne har lovet både sne og minusgrader i weekenden. Det giver landets bilejere anledning til at overveje, om de bør skifte til vinterdæk. Autochef i Falck, Morten Rosenlund, giver svar på de vigtigste spørgsmål.

  1. Skal jeg skifte til vinterdæk eller ej? Om du skal skifte til vinterdæk afhænger af dit behov. Hvis du er afhængig af bilen, når der er sne på vejene, bør du skifte til vinterdæk. Du bør også altid have 3 mm mønster på dækkene, også selvom loven siger 1,6 mm. Hvis du kører på skiferie i din bil, skal du være opmærksom på, at der kan være forskellige minimumskrav til mønsteret i forskellige lande. I Østrig er mindstekravet eksempelvis 4 mm.
  2. Hvis jeg lader bilen stå, når det sner, kan jeg så komme gennem vinteren på sommerdæk? Ja. Hvis du har mulighed for at undvære bilen, kan du også undvære at skifte til vinterdæk. Men hav med i overvejelserne, om du ikke akut kan få brug for bilen - også selvom det sner.
  3. Jeg har brede sommerdæk på min bil, står de ikke godt nok fast i sneen? Nej. Brede sommerdæk står dårligt fast i sneen. Jo bredere et dæk er, jo dårligere friktion er der på sne og is. For tidligere generationer af vinterdæk sagde man, at de skulle være smalle, men ny teknologi i vinterdækkene gør, at de fleste biler kan køre med samme bredde vinterdæk. Hvis din bil har ekstra brede sommerdæk, anbefales det dog at skifte til vinterdæk i normal bredde.
  4. Skal jeg skifte til vinterdæk, allerede ved temperaturer på 7 plusgrader? Nej. Sommerdæk kan stadig bruges, når temperaturen viser 7 grader. Vær til gengæld opmærksom på temperaturen om natten. Hvis der er nattefrost, er det også sæson for vinterdæk.
  5. Kan jeg bremse på sne med sommerdæk, når jeg har ABS-bremser? Nej. Uanset om du har ABS-bremser eller ej, så gør sammensætningen af gummiet og opbygningen i dækmønsteret, at dit sommerdæk har dårlig friktion mod sneen. Derfor kan dækket ikke få bid i sneen og kurer derfor afsted på sneen i stedet.
  6. Bilen har ikke noget reservedæk, er det en god idé at lægge et sommerdæk i bilen i stedet? Nej. Det er ikke lovligt at blande vinter- og sommerdæk.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk