En anden måde at være sammen på

Foto: Skive Kommune
NYHEDER:

Heller ikke på plejehjemmet i Selde er hverdagen lige nu, som den plejer at være. De ansatte gør, hvad de kan for at være der for de ældre, der må undvære besøg fra pårørende. Medarbejderne har både mere travlt, men oplever samtidig mere nærvær i fællesskabet med de ældre, fortæller sosuassistent Belinda Dumont Merrild Sørensen.

Det er svært for de ældre på plejehjemmene rundt omkring at måtte undvære besøgene fra deres pårørende. Desuden påtager mange pårørende sig også opgaver på frivillig basis, som er med til at de ældre en god hverdag. Det er for tiden ikke muligt på grund af smitterisikoen i forhold til coronavirus.

 - Det er hårdt for de ældre at skulle undvære besøg. Det er der ingen tvivl om. Og de pårørende savner at komme her. Men der er en stor forståelse for situationen. Til gengæld vil jeg også sige, at vi oplever en anden ro her end vi plejer. Den helt nære én til én kontakt med de ældre har vi meget mere af, end vi normalt har, siger Belinda Dumont Merrild Sørensen.  Hun er sosu-assistent på Selde Ældrecenter, hvor der for tiden er 14 beboere.

- Der er også en anden ro på fællesarealerne, fordi vi ikke opholder os mange dér ad gangen. Før coronakrisen brød ud, sad alle jo derude. Og det er bestemt også hyggeligt. Nu har vi som personale muligheden for at sidde alene med en enkelt af vores ældre ad gangen. Det giver et andet nærvær.

Blomster og kortspil
Der ligger også en stor opgave i at prøve at kompensere for, at de pårørende for tiden ikke kommer på plejehjemmet. Det er personalet meget bevidste om.

- Vi gør virkelig, hvad vi kan for at være der for dem. Vi tager dem med udenfor og plukker blomster. Lige nu er vejret jo virkelig med os. Vi spiller kort. Vi hjælper dem med at få taget billeder og sendt dem til deres pårørende, tage kontakt til dem på Skype, og hvad der nu ellers er af muligheder. Men uanset hvad vi laver, foregår det med en enkelt eller meget få borgere ad gangen, siger hun.

Der er styr på datasikkerheden, når de kommunikerer digitalt. Det har ledelsen sørget for. Men den form for kommunikation kræver hjælp fra plejepersonalet. For det er de færreste af beboerne på plejehjemmet i Selde, der har mobiltelefoner og er med på, hvordan man får Skype til at fungere.

- Vi er som personale mere på banen med den type af opgaver, end vi plejer at være. Og det er noget, vi er meget opmærksomme på at hjælpe til med. For det betyder utrolig meget for vores beboere, at de kan se deres pårørende, selv om det er digitalt. Vi er de eneste, de har lige nu. Vi taler også en del i telefon med de pårørende, fordi de naturligvis gerne vil vide, hvordan mormor eller far, eller hvem det nu kan være, har det, siger Belinda Dumont Merrild Sørensen.

Finder tiden alligevel
Egentlig er den såkaldte klippekortsordning sat på pause for tiden. Den fungerer på den måde, at beboerne på plejehjemmet har mulighed for en halv times ekstra personlig kontakt om ugen. Det kan være til en snak, en tur i kørestolen udenfor, eller hvad behovet nu kunne være.

- Men vi finder tiden til den ekstra halve time med de ældre alligevel. Det gør, at vi løber lidt stærkere, men det giver meget mere mening for vores borgere. Vi er i det hele taget mange, der yder en ekstra indsats for tiden. Det er sådan, vi får det hele til at fungere i denne mærkelige tid, siger sosu-assistenten.

Selv om der som nævnt er mere ro på plejehjemmet lige nu, er der også alle de andre opgaver, som Belinda Dumont Merrild Sørensen og hendes kolleger plejer at varetage.

- Vi har stadig rengøringen, vi bader de ældre, som vi plejer, vi har kontakten til læge, sundhedscentret og den slags.  Og vi er naturligvis meget opmærksomme på hygiejnen og følger meget nøje de retningslinjer, der er. Med forklæder, handsker og afspritning og det hele. Men vi er meget påvirkede af, at de ældre ikke har deres pårørende omkring sig her. Til gengæld har vi en rigtig god dialog med de pårørende. De er meget taknemmelige for vores arbejde. De sender os blomster og chokolade for at sige tak. Det varmer virkelig. Stemningen her er i det hele taget god. Vi hjælper de ældre og hinanden så godt, vi overhovedet kan, siger hun.

 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Besøg: Skive Business Awards

Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk