Uge Sex: Grænser på skoleskemaet

Sundhed og velvære:

Hvad gør man, når man modtager et nøgenbillede af en dreng fra 8.b på Snapchat? Og hvordan håndterer skolen, at en 12-årig pige kaldes ’billige luder’ på Instagram?

Når det mandag den 4. februar ringer ind til årets Uge Sex, er temaet grænser på skoleskemaet – og i år inviterer Sex & Samfund forældrene med til at starte snakken om sociale medier og grænser med deres børn.

- I år sætter vi fokus på børn og unges intime grænser, når de færdes online og på sociale medier. Jo tidligere vi sætter ind med redskaber til at fornemme, forstå og respektere hinandens grænser, jo bedre ruster vi børn og unge til at forstå, hvad der er på spil, når man bygger relationer til andre, og jo bedre ruster vi dem til en virkelighed, der både er online og offline, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund om årets Uge Sex-tema.

- En vigtig brik er seksualundervisning fra de helt små klasser – og den skal fortsætte op igennem ungdomsuddannelserne, men forældrene har også ansvaret for at starte snakken om grænser og sociale medier med deres børn og unge, siger Lene Stavngaard.

Forældre føler sig ikke klædt på til at snakke om intime grænser
En ny undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knapt to ud af tre danske forældre ikke føler sig klædt på til starte snakken med deres børn og unge om intime grænser og grænser på sociale medier.

Samtidig frygter tre ud af fire danske forældre i nogen, i høj eller i meget høj grad, at deres barn eller teenager kan blive mobbet på sociale medier, udsat for ufrivillig billeddeling eller en seksuel krænkelse.

- Tallene viser med al tydelighed, at vi som forældre synes det kan være lidt svært, akavet eller udfordrende at tage snakken med vores børn om, hvad de oplever på sociale medier, ligesom rigtigt mange også frygter, at deres børn får overskredet sine grænser. Derfor tilbyder vi under årets Uge Sex alle forældre at være med i Den Ultimative Forældredyst, hvor forældre kan klæde sig selv på til at starte snakken med sine børn, opfordrer Lene Stavngaard.

Lærerne skal klædes bedre på
I januar viste en evalueringen af seksualundervisning i grundskolen, at seksualundervisning mange steder er en mangelvare, og at lærerne ikke er klædt på til opgaven:

- Det bekræfter os i, at vi skal tænke anderledes. Vi har brug for en helhedsorienteret tilgang til seksualundervisning på grundskoleniveau. Skoleledelsen skal tage deres ansvar alvorligt, lærerne skal klædes bedre på til at varetage tids- og alderssvarende seksualundervisning, og samarbejdet mellem skole og forældre skal prioriteres højere, siger Lene Stavngaard.

FAKTA om Uge Sex

 

- Sex & Samfunds undervisningskampagne Uge Sex henvender sig til elever i 0.-10. klasse og på ungdomsuddannelser over hele landet.

- Over halvdelen af danske skoleelever og ca. 14.000 undervisere over hele landet deltager i årets Uge Sex.

- Med kampagnen tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre alderssvarende sundheds- og seksualundervisning.

FAKTA om Sex & Samfunds forældreundersøgelse
- 63,2% af danske forældre føler sig slet ikke eller i mindre grad klædt på til at tale om intime grænser og grænser på sociale medier med deres børn.

- 57% af forældrene svarer, at de aldrig selv har haft samtaler med deres egne forældre om kroppens udvikling, seksualitet eller intime grænser.

- 68,5% af forældrene har brugt en eller flere af mediesagerne om billeddeling og puttemiddage til at tage en samtale med deres børn om intime grænser eller adfærd på sociale medier.

- 77,5% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for en hård tone eller drilles med sin krop eller seksualitet online/på sociale medier.

- 76,7% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for ufrivillig billeddeling/videodeling.

- 76,2% af forældrene frygter i nogen, i høj eller i meget høj grad at deres barn/teenager kan blive udsat for en seksuel krænkelse såsom uønsket berøring eller et seksuelt overgreb.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund. Indsamlet i november 2018. Repræsentativ for alle danske forældre til børn mellem 10-16 år

Gå til forsiden: www.skive-her.dk Oprettet af: Skive-her.dk, mail@skive-her.dk


Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Følg Skive-Her på Facebook

Vis flere
Mest læste nyheder de sidste 24 timer:
1. november 2019, 08:00
Traditionen tro, afholdes der mange julemarkeder på Skiveegnen. Se listen over julemarkeder her.
6. december 2019, 11:00
Så mange penge kan GF Forsikrings lokale bilforsikringskunder se frem til at nyde godt af i 2020, når GF Skive og Omegn i starten af det nye år deler ud af overskuddet som et led i den fælles overskudsdeling.
6. december 2019, 09:00
Søndag den 8. december ankommer julemanden og familie med tog til Skive kl. 11.20.
6. december 2019, 15:00
Telenor har i denne uge aktiveret en ny mobilmast i Roslev, hvilket skal være med til at sikre beboere og forbipasserende en langt bedre mobildækning.

Find virksomhed
Søg her
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk
Dynamic-it webudvikling og onlinemarkedsføring
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring